Αγγέλα Δουλγεράκη

Σε δύο μήνες το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων

Το πρόγραμμα για την επιταγή κατάρτισης ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση θα επανέλθει ανασχεδιασμένο εντός διμήνου, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας για σκανδαλώδη σχεδιασμό από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. «Ο άνεργος θα πάρει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα» δήλωσε, αφού όπως είπε με βάση τα ισχύοντα η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και όχι των ανέργων, όπως γράφει το in.gr.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 και μετά την ανάκληση του προγράμματος, η κ. Αντωνοπούλου είπε «υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο απευθυνόταν σε 16.000 περίπου ανέργους, το οποίο δεν καταργήθηκε, αλλά έχει απενταχθεί και θα επανενταχθεί σε δύο μήνες από τώρα ανανεωμένο. Αυτό είναι ένα από τα προγράμματα, τα οποία έπρεπε να απενταχθούν, γιατί είχε προβλήματα. » Οι πόροι είναι περιορισμένοι, αυτό αντιστοιχούσε σε 112 εκατ. ευρώ που αν προχωρούσε, φεύγανε τα 112 εκατ. ευρώ και ο κάθε άνεργος έπαιρνε στην τσέπη του 1.500, με αυτό που σχεδιάζουμε τώρα, ο άνεργος θα πάρει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα, να μην πω παραπάνω. » Θα το ανακοινώσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι, αλλά επίσης θα είναι στοχευμένο ηλικιακά. Δηλαδή, κάποιος άνθρωπος νέος σχετικά, 29-30 ετών, άλλου είδους επέμβαση και παρέμβαση χρειάζεται από κάποιον που βρίσκεται ένα χρόνο πριν να βγει στη σύνταξη. » Εμείς δεν καταργούμε το γενικό σκεπτικό πίσω από τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αλλά λέμε ότι κάνουμε τέτοιου είδους εξειδίκευση, ώστε οι άνεργοι να έχουν το μέγιστο δυνατό όφελος».Αργότερα σε δηλώσεις της, η κ. Αντωνοπούλου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε προγράμματα ανεργίας, εξήγησε γιατί αποφασίστηκε η ανάκληση του προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση ελήφθη διότι διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ήταν σκανδαλώδης, καθώς δεν εξασφάλιζε στους ανέργους τα μέγιστα δυνατά οφέλη».Και αυτό συνέβαινε, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και όχι των ανέργων. Το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και μόλις το 25% στους ανέργους.

Δεύτερον, ο σχεδιασμός του προγράμματος προέβλεπε ως κόστος κατάρτισης και πρακτικής άσκησης που θα παρείχαν τα Κέντρα το ποσό των 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο, όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα με κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εγγυημένη απασχόληση, ο μέσος όρος του κόστους του παρόχου δεν υπερέβαινε τα 1.600 ευρώ ανά άνεργο.

Τρίτον, σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η κατάρτιση ανέργων κυρίως με χαμηλά τυπικά προσόντα και δεξιότητες, σε τομείς της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές δυνατότητες. Στην προκήρυξη του προγράμματος οι πιο δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονταν η πρωτογενής παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντί λοιπόν οι άνεργοι να κατευθύνονται στους παραπάνω κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως προβλεπόταν στην προκήρυξη, οι πρώην ιθύνοντες του σχεδιασμού του προγράμματος, τους διοχέτευαν, κατά κύριο λόγο, στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα 10.000 άνεργοι, δηλαδή το 62% επί του συνόλου των ανέργων που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα παρείχαν επιδοτούμενη εργασία αποκλειστικά στις τεχνικές εταιρίες.Η πριμοδότηση του τεχνικού κλάδου, παρότι ούτε καν αναφερόταν ως δυναμικός κλάδος στην προκήρυξη, είχε ως αποτέλεσμα τη στρεβλή κατανομή των κονδυλίων. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, από το συνολικό προϋπολογισμό των 112 εκατομμυρίων ευρώ τα 70 εκατομμύρια κατευθυνόταν στον τεχνικό κλάδο και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια κατανέμονταν στον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στον κλάδο των Νέων Τεχνολογιών.

Τέταρτον, η πρόβλεψη κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για τόσο ευρύ φάσμα ηλικιών ανέργων με τόσο ριζικά και διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, καθιστούσε το πρόγραμμα άστοχο και αναποτελεσματικό. Τι κοινό μπορεί να έχει ο άνεργος 29 ετών με τον άνεργο που βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του;

Η νέα πρόσκληση του επανασχεδιασμένου προγράμματος θα δημοσιευτεί εντός διμήνου, είπε ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός.

Σχόλια