Αγγέλα Δουλγεράκη

Κρήτες Παλαιστίνιοι σε ρυθμούς της Ανατολικής Μεσογείου

Σε μια  πρωτότυπη - παράσταση - έκπληξη  θα πρωταγωνιστήσει  ο Βασίλης Σκουλάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 16 Μαΐου.

Ο Ανωγειανός ερμηνευτής θα εμφανιστεί στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας έργα Κρητικά, Παλαιστινιακά και Μίκη Θεοδωράκη.

Μαζί του ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης και 25 μελής ομάδα χορού Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group από την μακρινή Παλαιστίνη που για πρώτη φορά επισκέπτονται την χώρα μας.  

Πρόκειται για μία παράσταση γεμάτη χρώματα με μοναδικές στολές  & κοσμήματα, από την ιματιοθήκη του Ramallah Folklore Dance Group & του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης θα κατακλύσει τη σκηνή με δυο ορχήστρες Κρητική και Παλαιστινιακή που θα συμπράττουν ταυτοχρόνως, είπε στο Ράδιο 9,84 η υπεύθυνη τηε διοργάνωσης Ελισάβετ Παπαγεωργίου .

Ένα μουσικό διάλογο της Κρητικής Παραδοσιακής μουσικής και αυτής των Παλαιστινίων με τους οποίους υπάρχει στενή σύνδεση από την αρχαιότητα έως σήμερα θα αποπειραθεί να καταδείξει η παράσταση αναδεικνύοντας εντυπωσιακά κοινά κινησιολογικά και μουσικά στοιχειά των δυο παραδόσεων.

Άλλωστε όπως δηλώνει και ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Marwan Toubassi:

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα  ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς  με σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών των Ελλήνων και των Παλαιστινίων, «Λαοί της Μεσόγειου- Λαοί της Θάλασσας»  και οι δυο και  να αναδείξει  τους  δεσμούς των λαών μας  που πηγάζουν από τις κοινές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας».

Το Χορευτικό συγκρότημα Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group που έχει κάνει εμφανίσεις στο Παρίσι και στην Ευρώπη και συνεργάζεται με πολλές χώρες του κόσμου (πρόσφατα διοργάνωσε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Ραμάλα με την συμμετοχή δεκάδων χωρών) , θα έχει την ευκαιρία να συμπράξει με τους Βρακοφόρους Κρήτης και να αναδείξει τα κοινά στοιχεία μουσικά και πολιτιστικά των 2 λαών.

Χτυπήματα από Κρητικά στιβάνια και Παλαιστινιακές μπότες, κρουστά και  γρήγοροι  ρυθμοί της Μεσογείου  έχουν την τιμητική τους με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σκουλά που θα περνάει από την ένταση των Κρητικών τραγουδιών στην μελωδία και την εσωτερικότητα των Παλαιστινιακών τραγουδιών.

Μαζί του ως Guest star ο Haig Yazdjian γνωστός καλλιτέχνης του Αραβικού κόσμου αναγνωρισμένος και στην Ελλάδα. Συμμετέχει ο πολλά υποσχόμενος νεοεμφανιζόμενος τραγουδιστής Αλέξανδρος Μπελλές που έχει κάνει αίσθηση για το κρητικό ιδίωμα της φωνής του.

Το μουσικό ταξίδι θα περάσει από την παράδοση και την εναλλαγή των μελωδιών και των χωρών των δυο λαών σε έναν ακόμη κόσμο αυτόν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έγραψε για τους Κρητικούς και για τους Παλαιστίνιους.

«Παγκόσμια πρώτη» θα λέγαμε η σύμπραξη Παλαιστίνιων &  Κρητικών χορευτών στον «Ανωγειανό Πηδηχτό» και στον Παλαιστινιακό « Debque». Ενώ άλλη μια έκπληξη περιμένει τον θεατή  η χορευτική απόδοση του Ζορμπά από τους Βρακοφόρους σε βηματισμό Κρητικής σούστας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του συνθέτη. Όπως και η ερμηνεία του Παλαιστινιακού debque από Έλληνες χορευτές.

Το κρητικό μαντήλι θα συναντήσει το αραβικό Kofiyeh (κοφέϊα), ενώ στο τραγούδι «Ήταν κάποτε 2 Φίλοι» του Μίκη Θεοδωράκη , το οποίο αφιέρωσε ως Ύμνο στους Παλαιστινίους, θα συναντήσει τα δυο χορευτικά σχήματα επί σκηνής σε βηματισμό εμβατηρίου.

Ο Μαχμούντ Νταρουίς , ο μεγάλος εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων, θα συναντηθεί με τον Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, τον Ιάκωβο Καμπανέλη , τον Τάσο Λειβαδίτη και τον ποιητή Μίκη Θεοδωράκη στην σκηνή του Μεγάρου στα χείλη του Βασίλη Σκουλά.

Η παράσταση σκοπό έχει να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών.

Οι πρόβες πραγματοποιούνται με ταξίδια συντελεστών και διοργανωτών σε Ελλάδα και Παλαιστίνη.
Για όσους έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, η διαπίστωση ότι οι δύο λαοί έχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες φυσιογνωμικά, στην ψυχοσύνθεση, στην κουλτούρα ακόμη και στην γαστρονομία, είναι κοινή.

Μια παράσταση ντοκουμέντο, που θα ενσωματώσει τοπία από τους δύο τόπους και μοναδικές φωτογραφίες από την αποστολή στην Παλαιστίνη που πραγματοποίησε η δημοσιογραφική ομάδα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από τη zougla.gr.

Ενδιαφέρον στοιχείο της παράστασης είναι ότι ο κορυφαίος λυράρης και ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς θα ερμηνεύσει έργα Μίκη Θεοδωράκη, με τον δικό του μοναδικό τρόπο,  προσεγγίζοντας μουσικά υφολογικά αλλά και βιωματικά - λόγω της εντοπιότητας- τον μεγάλο έλληνα συνθέτη, έχει επιλέξει στην πλειονότητα να παρουσιάσει αγαπημένα έργα σε μουσική και στίχους του Μίκη Θεοδωράκη.  

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Σχόλια