default-image

Κοινό μέτωπο Δήμων-Περιφερειών για τα ταμειακά διαθέσιμα

Κρήτη
Κοινό μέτωπο Δήμων-Περιφερειών για τα ταμειακά διαθέσιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινό μέτωπο αποφάσισαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ.) για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων και καλούν τα μέλη τους να μην εφαρμόσουν το επίμαχο μέτρο.

Ακόμη η ΚΕΔΕ καλεί τους Δήμους όλης της χώρας «να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την ΠΝΠ, τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.

Μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής απόφασης».

Παράλληλα, έκτακτη Σύνοδο με αφορμή την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα πραγματοποίησαν και οι πρυτάνεις.

Τα ΑΕΙ ζητούν να μη συμπεριληφθούν στην ΠΝΠ, καθώς «τα Πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015».

Οι πρυτάνεις τόνισαν πως αν τους πάρουν τους πόρους που έχουν διατεθεί για άλλους σκοπούς -ερευνητικούς και αναπτυξιακούς- θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία και χιλιάδες επιστήμονες θα οδηγηθούν στην απεργία. Όπως γνωστοποίησαν, έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων.

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει η ΠΕΔ Κρήτης.

«Η συνεχής αφαίμαξη της αυτοδιοίκησης τη στραγγαλίζει οικονομικά σε βάρος των πολιτών», επαναλαμβάνει μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Τη διαχρονική πολιτική κατά των ΟΤΑ επισημαίνει, από την πλευρά του, και ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News