default-image

Βροχές και χιόνια και σήμερα στην Κρήτη

Απόψεις
Βροχές και χιόνια και σήμερα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλοιό κακοκαιρίας παραμένει μεγάλο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους.

Πνίγηκαν τα Χανιά από τη βροχή που συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα σε όλο σχεδόν το νομό.

Δεκάδες οι κλήσεις για βοήθεια προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατολισθήσεις σε όλο το μήκος του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά .

Στην περιοχή του ομαλού εγκλωβίστηκαν και τέσσερα άτομα, δύο αγόρια και δύο κορίτσια  όπως ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Τάσος Κουρουπάκης είπε στο Ράδιο 9,84 και στην Α.Δουλγεράκη.

Έκκληση του ιδίου προς τους πολίτες αν δεν υπάρχει λόγος μετακίνησης προς τις περιοχές όπου επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα να τις αποφεύγουν.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάζονται επίσης σε 10 περίπου περιοχές της περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Στην Ξυλοκαμάρα στήθηκε επιχείρηση στον χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ μέρος του οποίου κατακλύστηκε από νερά, υπό τον φόβο να υπάρξει γενικό μπλακ- άουτ στην ηλεκτροδότηση.

Την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών ζητούν οι πληγέντες από την κακοκαιρία δήμοι, ενώ ήδη από την Περιφέρεια συστάθηκε επιτροπή για την ακριβή αποτίμηση των ζημιών τόσο σε υποδομές όσο και σε περιουσίες ιδιωτών.

Δυνατοί βοριάδες, κατολισθήσεις , πτώσεις δέντρων , αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα η εικόνα και στις άλλες περιοχές του νησιού.

Ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε περιουσίες στην Ιεράπετρα.

Οι βροχές , τα χιόνια και το κρύο αναμένεται να είναι και σήμερα κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και σήμερα στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα Πολικές θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε Σιβηρία επικρατούν σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας. 

Το ρεκόρ κρατά ακόμα η Φλώρινα, η οποία στις 6 το πρωί είδε το θερμόμετρο να σταματά τους -16, ενώ χθες έφτασε μέχρι τους -25.

Στο Νευροκόπι το θερμόμετρο σταμάτησε στους -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πτολεμαΐδα στους -13.

Σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Άρτας, ένας 55χρονος από την Φιλιππιάδα, καθώς ο δυνατός άνεμος τον πέταξε από τον μπαλκόνι του σπιτιού του, που βρίσκεται σε 4ο όροφο πολυκατοικίας.

Αναλυτικά σύμφωνα με το meteo.gr:

Βροχές ή καταιγίδες στις Κυκλάδες και στο Νότιο Αιγαίο, με χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης, χιονόνερο στην Εύβοια και τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Στερεά με χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, και βελτιωμένο καιρό στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, περιμένουμε την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στην Κεντρική και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται και στις υπόλοιπες περιοχές εκτός από την Κρήτη, όπου όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά, ενώ στην Εύβοια τα φαινόμενα είναι πιθανό να συνεχιστούν σε τοπικό επίπεδο και κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από -18 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -10 έως 5 στη Βόρεια Ελλάδα, από -8 έως 5 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από -6 έως 9 στην Ήπειρο, από -2 έως 12 βαθμούς στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -3 έως 8 στα ανατολικά ηπειρωτικά, από 0 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, από 5 έως 10 στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και από 7 έως 13 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με τα Δωδεκάνησα όπου θα επικρατήσουν μέτριοι έως ισχυροί δυτικοί άνεμοι.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι και τοπικά μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις με ασθενή βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν στα βόρεια, αλλά και προοδευτική βελτίωση του καιρού, περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και δυτικά δε θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια αλλά και ισχυρό παγετό, περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 3 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News