Αγγέλα Δουλγεράκη

Πάμε σε εκλογές

Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ερρίφθη ο κύβος για τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα διενεργηθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου. Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής δεν έχει αποτέλεσμα, θα ακολουθήσουν η δεύτερη προσπάθεια στις 23 Δεκεμβρίου και η τελευταία ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.
 

Το απόγευμα το διάγγελμα του πρωθυπουργού προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους αυτής της απόφασης. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι με την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αίρεται η πολιτική αβεβαιότητα, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη ημέρα, χωρίς μνημόνιο, και για το χρέος.

«Πιστεύω βαθιά ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή. Πρέπει όμως να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» είπε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 βουλευτικές ψήφους προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο είναι καλοδεχούμενη, καθώς «φέρνει κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Με εντολή του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, τίθενται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα όλα τα όργανα και οι συντονιστικές επιτροπές του Κινήματος σε όλη τη χώρα.

Την άποψη ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) από αυτήν τη Βουλή, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. 

Επιστρέφουν οι τροικανοί

Συμφωνία για δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος επιτεύχθηκε στο Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.Σήμερα η Ελλάδα υποβάλει και τυπικά (με επιστολή) το αίτημα της δίμηνης παράτασης το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

 
Σε αυτό το αίτημα θα υπάρχει η επαναβεβαίωση των δεσμεύσεών της για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος.
Την ίδια ημέρα, σήμερα δηλαδή τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα προκειμένου να συντάξουν την έκθεση για τα πεπραγμένα της Ελλάδας (factual report) στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.Η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος.Αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο  η συνάντηση του Ευάγγελου  Βενιζέλου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Οργή και απογοήτευση στην αγορά


Την απογοήτευση και την οργή τους εκφράζουν μιλώντας στο Ράδιο 9,84 εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε θέματα πολιτικής και οικονομίας μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι αυτός χτίζεται πάνω σε κοινωνικά ερείπια και περικόπτει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες σε παιδεία και υγεία ενώ για τους μικρομεσαίους της χώρας η απούσα ανάπτυξη βάζει τη θηλιά στην επιχειρηματικότητα.

 ''Τελειώνουν οι αντοχές και οι ανοχές της κοινωνίας '' είπε στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης προσθέτοντας πως πρόκειται για προϋπολογισμό που χτίζεται πάνω σε κοινωνικά ερείπια.

''Διαλύουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Δεν έγινε καμιά διαβούλευση με την κοινωνία, κόβουν τα κονδύλια από την παιδεία, κλείνουν τα σχολεία, καταστρέφουν τα όνειρα των νέων ανθρώπων'' η θέση του προέδρου της ΕΛΜΕ Λάζαρου Μάρκου στο Ράδιο 9,84.

''Ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να ανατραπεί. Η δημόσια υγεία βάλλεται ανεπανόρθωτα και οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι αυτό που τους περιμένει θα είναι πολύ σκληρό'' η θέση του προέδρου του σωματείου εργαζόμενων στο ΠΑΓΝΗ Θέμη Φραγκιαδάκη.

Για ανάπτυξη που παραμένει στα χαρτιά και στραγγαλισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης επαναλαμβάνοντας ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2015 κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο περίπου 200.000 επιχειρήσεις.

Δραματικές οι εξελίξεις σύμφωνα με τον ίδιο για τους συναδέλφους τους που δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων γι τις οφειλές τους, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας. Από τους 390.000 οφειλέτες είπε, μόνο οι 15.000 ή ποσοστό 4%, μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΣΕΒΕ.

--Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων την τετάρτη στην πλατεία Ελευθερίας. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν κανένα λόγο να πέφτουν θύματα αυτών των πολιτικών. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας τάζουν από δεξιά και αριστερά, αναφέρουν. Απαιτούμε αγωνιστικά και ανυποχώρητα αυτά που μέχρι σήμερα έχουν περικοπεί από συντάξεις και μισθούς.

Σχόλια