default-image

Μια άξια πρωτοβουλία κατά των τροχαίων

Απόψεις
Μια άξια πρωτοβουλία κατά των τροχαίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωποι συνδιοργανωτών φορέων καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στην εκδήλωση της 3ης Αυγούστου, στην Αμμουδάρα και ενισχύουν το μήνυμα «Οδηγούμε με ασφάλεια»

Άρης Σηφάκης, Πρόεδρος Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Μεσσαράς: «Τα τροχαία ατύχημα αποτελούν πραγματική μάστιγα για τον τόπο μας και γενικότερα για όλη την Ελλάδα. Καθημερινώς συνάνθρωποί μας, χάνονται ή μένουν ανάπηροι. Είναι προφανές ότι οι Έλληνες υστερούν στην πιστή τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης .

Ο σύλλογος μας, ΓΑΣ Μεσσαράς και εγώ προσωπικά στηρίζουμε και επικροτούμε τέτοιες εκδηλώσεις που σκοπός τους είναι η ενημέρωση πρωτίστως, αλλά και η αφύπνιση για ένα τόσο φλέγον θέμα , τα τροχαία ατυχήματα».

Γιάννης Δασκαλάκης, Πρόεδρος ΠΑΕ Εργοτέλης: «Η οικογένεια του Εργοτέλη ενώνει τη φωνή της με όλες τις συνακόλουθες δυνάμεις για να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται το μήνυμα ζωής: "Οδηγούμε με ασφάλεια". Συμμετέχουμε ενεργά στην ημερίδα - πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.

Μια από τις βασικές αιτίες που κλονίζεται η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, σχετίζεται με τα τροχαία ατυχήματα και την οδηγική συμπεριφορά. Στην Κρήτη, κάθε χρόνο χάνεται στους δρόμους ένα ολόκληρο χωρίο. Και άλλο ένα τραυματίζεται με πολύ συχνό αποτέλεσμα σοβαρές αναπηρίες.

Ας σταματήσουμε εδώ αυτή τη μάστιγα. Η οδήγηση δεν είναι ούτε μαγκιά, ούτε επιβολή του ταχύτερου και του "ισχυρότερου". Είναι πολιτισμός, αυτοέλεγχος και σεβασμός στην υγεία μας και στην υγεία του συνανθρώπου μας.»

Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, Γιάννης Χλιαουτάκης καθηγητής, Μαρία Παπαδακάκη, Καθηγήτρια Εφαρμογών: «Ευρήματα από τις μελέτες του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, δείχνουν ότι οδηγούμε όπως ζούμε.

Εάν είμαστε βίαιοι και επιθετικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες έχουμε αυξημένες πιθανότητες να οδηγούμε επιθετικά και επίσης μεγάλες πιθανότητες διακινδύνευσης να εμπλακούμε σε μια τροχαία σύγκρουση.

Ομοίως, εάν στην καθημερινότητα μας παραβιάζουμε, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, κανονισμούς και νόμους, αυξάνουμε τις πιθανότητες μας και κατά την οδήγηση, να μην υπακούσουμε στις επιταγές του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, επί παραδείγματι,  να παραβλέψουμε την τήρηση του ορίου ταχύτητος με ενδεχόμενο επακόλουθο την αυξημένη διακινδύνευση σύγκρουσης με άλλο όχημα.

Η ανυπομονησία και η νευρικότητα που μας χαρακτηρίζει στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής, επειδή είμαστε πιεσμένοι και αγχώδεις εξ αιτίας των απαιτήσεων του τρόπου της ζωής που βιώνουμε, μας καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους κατά την οδήγηση, προβαίνοντας σε απερίσκεπτες ενέργειες και χειρισμούς που θέτουν σε κίνδυνο τόσο εμάς όσο και τους άλλους.

Συμπεριφορές που υιοθετούμε επειδή καμαρώνουμε ότι αυτές μας χαρακτηρίζουν στο περιβάλλον μας ως «μάγκες», «ξύπνιους», «μοναδικούς», ενδεχομένως, εάν τις υιοθετούσαμε και κατά την οδήγηση, να μας χαρακτήριζαν ως απερίσκεπτους και άκρα επικίνδυνους, π.χ. η υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας, άρα η επιμονή μας να οδηγήσουμε υπό το καθεστώς κούρασης ή χρήσης ουσιών αδιαφορώντας ότι έτσι τα αντανακλαστικά μας είναι μειωμένα και η διακινδύνευση σύγκρουσης αυξημένη με τα όποια μοιραία αποτελέσματα.»

Καλλέργος Βουλγαράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Λεωφορείων: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Ως Αστικά ΚΤΕΛ, και θέλοντας να συμβάλλουμε στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, συμμετέχουμε σε αυτές τις δράσεις με την σιγουριά ότι θα αποτελέσουν την αρχή μιας εκστρατείας για την ουσιαστική και με ορατά αποτελέσματα, πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Η ασφαλής οδήγηση είναι αυτό που ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει, προστατεύοντας έτσι την ζωή του, την ζωή των οικείων του και των συμπολιτών μας. »

Νίκος Τζώρτζογλου, Πρόεδρος Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου (ΕΠΣΗ): «Είναι μια άξια πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη και όλων των συνδιοργανωτών φορέων. Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και γι αυτό τον λόγο η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου και το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, θα είμαστε εκεί, να ενώσουμε τις φωνές μας για να «Οδηγούμε με ασφάλεια» και θα συνεχίσουμε ανάλογες δράσεις και το επόμενο διάστημα.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News