Αγγέλα Δουλγεράκη

Τις ακτές της Κρήτης πλησιάζει το Cape Ray (Ηχητικό)

Τις ακτές της Κρήτης πλησιάζει το  Cape Ray. Θύελλα αντιδράσεων στο νησί και στην υπόλοιπη χώρα.

Σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κρήτης θα βρεθεί μέχρι το επόμενο Σάββατο το πλοίο Cape Ray, πάνω στο οποίο καταστρέφονται τα χημικά όπλα της Συρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας onalert.gr.

Στο σήμα του κυβερνήτη του Cape Ray, εκτός από τα "τυπικά", γίνεται λόγος για τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κρήτης οι οποίες θα "δοκιμαστούν" από την "προσέγγισή" του.

Το Cape Ray συνοδεύουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κίνα και τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη, το τριήμερο 19- 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο αποκλεισμός της  ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας.


 
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου κινητοποίησης 11-21 Ιουλίου, με κορύφωση την απεργία την τρίτη μέρα του αποκλεισμού της βάσης της Σούδας, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.

Στην ατζέντα των Ευρωβουλευτών το θέμα.
Η υπόθεση συζητήθηκε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μετά από πολιτική πρωτοβουλία του Νότη Μαριά, ενώ τις θέσεις των Ελλήνων πολιτών μετέφεραν στο Ευρωκοινοβούλιο επίσης οι Γιώργος Γραμματικάκης, Σοφία Σακοράφα και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.

Στις απαντήσεις του ο Ιταλός υπουργός που ανέλαβε να δώσει τις απαντήσεις για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης , προσπάθησε εκ νέου να κατευνάσει τα πνεύματα, είπε ότι οι Ευρωπαίοι χρηματοδοτούν  με 17 - 20 εκατομμύρια το εγχείρημα αυτό και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος καθώς έτσι καταστράφηκε και μέρος του χημικού οπλοστασίου της Λιβύης, αφήνοντας να εννοηθεί κάπου ανάμεσα στον κόλπο της Σύρτης και στην Κρήτη.

Αναφορικά με το δρομολόγιο του αμερικανικού πλοίου ο ευρωβουλευτής μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη πρόσθεσε ότι δυστυχώς οι αμερικανοί αποθρασύνονται όλο και περισσότερο.

Τη λήψη ύψιστων μέτρων ζήτησε ο Γ.Γραμματικάκης

Επιβάλλεται αλλαγή πορείας ή λήψη ύψιστων μέτρων προστασίας και ελέγχου ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Ο κ. Γραμματικάκης ως νεοεκλεγμένος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι που όπως είπε είναι ένα νέο κόμμα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επεσήμανε ότι είναι σε θέση να εκτιμήσει  περισσότερο  τους κινδύνους της χημικής υδρόλυσης,  που έχει επιλεγεί ως μέθοδος καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.    

Σε   μια κλειστή   θάλασσα όπως  η Μεσόγειος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αμετάκλητη περιβαλλοντική και κοινωνική  καταστροφή.

Αισθάνεται  λοιπόν χρέος να διαμαρτυρηθεί εντονότατα για αυτήν την εξέλιξη.  Οι διαδικασίες υδρόλυσης  που έχουν ήδη αρχίσει, γίνονται σε κάποιο ασαφές σημείο της θάλασσας, εγγύς της Κρήτης  και με την  απουσία επίσημης ενημέρωσης ή την παρακολούθηση τους από έγκριτους επιστήμονες.

Επεσήμανε επίσης ότι τα ερωτήματα που εγείρονται για την ασφάλεια της μεθόδου και την επιλογή της Μεσογείου έχουν οδηγήσει τον λαό της Ελλάδος σε αγωνία και οργή αλλά και σε μεγάλα συλλαλητήρια ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Είναι ανάγκη να τονισθεί ότι  η απόφαση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας,  που έγινε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, επιδοκιμάσθηκε   απ' όλη την ανθρωπότητα και  ιδιαίτερα  τις όμορες χώρες ως ένα βήμα ειρήνης και οικολογικής ευαισθησίας.

Θα είναι λοιπόν τραγικό αν καταλήξει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή,   επιβάλλεται η αλλαγή πορείας, η τουλάχιστον να ληφθούν  ύψιστα μέτρα   προστασίας και  ελέγχου, ούτως ώστε να περιορισθεί κατά δύναμιν ο  κίνδυνος.

Τέλος ο κ. Γραμματικάκης τόνισε ότι η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα διασταύρωσης πολιτισμών, έχει όμως υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση από ποικίλες πηγές.  Είναι αίτημα   των παράκτιων λαών, αλλά πρέπει να γίνει και αίτημα όλης της Ευρώπης, η ιστορική αλλά και ζωογόνος αυτή θάλασσα   να επανέλθει σιγά αλλά σταθερά στην  αρχική  της λάμψη και προορισμό.

Εκ μέρους του Συμβουλίου και της Ιταλικής Προεδρίας ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκοτζι απαντώντας στον κ. Γραμματικάκη προσπάθησε να τον διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

Την απόλυτη αντίθεσή της στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου εξέφρασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θέτοντας σειρά κρίσιμων πολιτικών, περιβαλλοντικών και νομικών ζητημάτων.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι, «εξαρχής παρακολουθούμε το θέμα πολύ προσεκτικά και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στις θάλασσές μας».

Η απόφαση καταλήγει πως «η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας, αποτελεί αναμφίβολα προτεραιότητά μας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε πράξεις ή παραλείψεις που μπορούν να το θέσουν σε αμφισβήτηση».

Την ίδια ώρα, κατά της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας τάσσονται με ανακοινώσεις τους, το σωματείο των Οικοδόμων αλλά και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου .


Παράλληλα, καλούν τους Ηρακλειώτες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 17-7 και ώρα 7μμ στα Λιοντάρια.

Γενική συνέλευση σήμερα το απόγευμα στο Εργατικό κέντρο Ηρακλείου των επιτροπών για τα χημικά και τον αιγιαλό.

Πρόκληση το όλο εγχείρημα με κάτι παραπάνω από τις απλές πολιτικές μεθοδεύσεις εκτίμησε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής - ακτιβιστής Βαγγέλης Πισσίας , προσθέτοντας βάσει των αποκαλύψεων του Ιταλού εκπροσώπου της ΕΕ, πως τα οικονομικά συμφέροντα κυβερνήσεων και εταιρειών είναι τεράστια.
Για τη δράση του cape ray και τα χημικά της Λιβύης ο καθηγητής πρόσθεσε ότι ενδεχόμενα η εξουδετέρωση να έγινε πειραματικά , αδιαφορώντας βέβαια για την προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον του πλανήτη.

Σχόλια