Αγγέλα Δουλγεράκη

Στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κρήτης φέρεται να πλέει το CAPE RAY

Μια ανάσα από την Κρήτη φέρεται να πλέει το Αμερικανικό πλοίο CAPE RAY μέσα στο οποίο γίνεται η υδρόλυση των χημικών της Συρίας σύμφωνα με τα όσα  δημοσιεύονται στο Κουτί της Πανδώρας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι : Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, που χειρίζεται την υδρόλυση, δεν έκανε γνωστή τη θέση του και το ίδιο το πλοίο έχει απενεργοποιήσει όλα τα μέσα εντοπισμού και επικοινωνίας. 

Η τελευταία γνωστή του τοποθεσία ήταν  πριν από 5 ημέρες, στις 3 Ιουλίου, ενώ πραγματοποιούσε τον περίπλου της Αφρικής, με προορισμό τη Μεσόγειο, μέσω Γιβραλτάρ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανάλυση του στίγματος που πραγματοποίησε το koutipandoras.gr, την θέση του CAPE RAY μάλλον "προδίδει" ένα από τα συνοδευτικά πλοία που θα το ακολουθούν καθόλη τη διάρκεια της υδρόλυσης, του SN FEDERICA. Το πλοίο βρίσκεται σταθμευμένο περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κισσάμου, ενώ η ταχύτητά του είναι σταθερά 0,6 με 1 κόμβο.

Το SN FEDERICA, μάλιστα, δεν έχει δηλώσει καν λιμάνι προορισμού, ενώ βρίσκεται στο σημείο από τις 5 Ιουλίου. Η καταγραφή πλεύσης μαρτυρεί ότι για αρκετές ημέρες το πλοίο είναι με σβηστές τις μηχανές και κυριολεκτικά παρασέρνεται από τα κύματα. Δεδομένου ότι πρόκειται για τάνκερ, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για πλοίο ανεφοδιασμού του CAPE RAY.

Εκτός του SN FEDERICA, στην περιοχή έπλευσε το TRITON LEADER, το οποίο πραγματοποίησε πολύωρη στάση, όπως φαίνεται από την πορεία του, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το SN FEDERICA.

Οι κινήσεις του TRITON LEADER μαρτυρούν πως πιθανότατα είναι και αυτό συνοδευτικό πλοίο, το οποίο ολοκλήρωσε τον ανεφοδιασμό και επιστρέφει σε λιμάνι, είτε πως του απαγορεύτηκε ο διάπλους από το σημείο που βρίσκεται το SN FEDERICA και πραγματοποίησε αναγκαστική στάση και αλλαγή πορείας.

Αυτή τη στιγμή, το TRITON LEADER βρίσκεται ανάμεσα από Λέσβο και Σκύρο, με προορισμό την Τουρκία.

Ο ακριβής εντοπισμός του CAPE RAY είναι εν δυνάμει αδύνατος, καθώς το πλοίο έχει διακόψει κάθε μέσο επικοινωνίας, σε αντίθεση με τα δύο συνοδευτικά.

Η διακοπή ακόμα και του ασυρμάτου είναι παράνομη και εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια αλλά και την πρόοδο της υδρόλυσης.

Όπως μετέδωσε το γερμανικό ARD, η Γερμανία απέσυρε τα πλοία της από την περιοχή, καθιστώντας την υδρόλυση καθαρά αμερικανική υπόθεση.

Η φρεγάτα AUGSBURG απέπλευσε χθες και βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο Γιβραλτάρ, έπειτα από μια στάση πιθανόν για ανεφοδιασμό στην Κατάνια της Σικελίας, ενώ το RHOEN βρισκόταν μέχρι χθες στην περιοχή.

Σήμερα φαίνεται πως ακολουθεί την ίδια διαδρομή με το AUGSBURG.

Ακόμη, στην περιοχή πλέουν δύο αγνώστου ταυτότητας πλοία, ένα μάλλον καταδρομικό, με σημαία  Αντίγουας Μπαρμπούντας, το οποίο έπλεε με 85 κόμβους περιμετρικά της Κρήτης, και ακόμη ένα γερμανικό (μαρκαρισμένο με συνεχή κόκκινη γραμμή, δίπλα στο RHOEN).

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έρευνας, και τα δύο αυτά πλοία έπαψαν να δίνουν στίγμα. Η ταυτοποίηση του γερμανικού δεν κατέστη δυνατή, ενώ ο αριθμός αναγνώρισης IMO του καταδρομικού πλέον δεν εμφανίζει κανένα αποτέλεσμα.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη

''Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη'' αναφέρει παρά τις ραγδαίες εξελίξεις στο κεφάλαιο εξουδετέρωσης των χημικών το Συντονιστικό Φορέων του Ηρακλείου.


Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του τονίζει:

''Στο αμερικανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Cape Ray το οποίο έχει υποστεί μετατροπές ειδικά για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ξεκίνησε η υδρόλυση των χημικών της Συρίας.

Επί 60 ημέρες σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη Μεσόγειοθα γίνεται επεξεργασία  "600 μετρικών  τόνων  χημικών όπλων και πρώτων υλών για την παρασκευή τους",  με "αρκετά ασφαλή τρόπο" για να εξουδετερωθούν στη συνέχεια.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας η Ελληνική Κυβέρνηση, τα όργανα της Ε.Ε. και του ΟΗΕ ούτε στον Δημόσιο διάλογο που απαιτούσαμε, προσήλθαν, ούτε τις αποφάσεις τους  άλλαξαν και συνεχίζουν ακάθεκτοι τα καταστροφικά τους σχέδια που απορρέουν απο την υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου.

Εξακολουθούμε να απορρίπτουμε  κάθε μορφή βίας και να υπερασπιζόμαστε  καθημερινά την πραγματική δημοκρατία, την  ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου και της ειρήνης.

Επειδή οι κίνδυνοι της ανυπολόγιστης καταστροφής, ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος από το σχεδιαζόμενο εγχείρημα, εξακολουθούν να μας κατευθύνουν, επιμένουμε  ώστε να κάνουμε την δική μας σύγκρουση. Αυτή είναι και η δική μας ευθύνη, μια πράξη συνεκτική, με νόημα, ηθική και επείγουσα.

Εμείς όπως έχουμε ήδη αποφασίσει, θα είμαστε παρόντες στον τόπο του σχεδιαζόμενου εγκλήματος προκειμένου να προσπαθήσουμε, με κάθε μη βίαιο τρόπο, να το αποτρέψουμε έστω και την ύστατη ώρα.

Απαιτούμε η Μεσόγειος να μην είναι ο σκουπιδότοπος αποβλήτων, χημικών ή πυρηνικών.

Τα σενάρια καταστροφής δεν θα γίνουν οι εφιάλτες μας. Η προοπτική της ειρήνης θα γίνει ο εφιάλτης των πολεμοκάπηλων και αυτών που απαξιώνουν τη ζωή μας.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ώστε η Μεσόγειος να είναι θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Α.Γιανουλάκη: Ξεκινάμε δεκαήμερο δυναμικών κινητοποιήσεων

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ώστε η Μεσόγειος να είναι θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή Ηρακλείου κατά της εξουδετέρωσης των Χημικών όπλων.

Στον αποκλεισμό της βάσης της Σούδας προχωρούν οι φορείς από το Σάββατο στα Χανιά όπως είπε στο Ράδιο 9,84 το μέλος του Συντονιστικού Χανίων Αθηνά Γιανουλάκη.


Ακολουθούν οι Δήμαρχοι της Κρήτης που φέρονται να κλείνουν τα Δημαρχεία από τη Δευτέρα  παράλληλα με τους εργαζόμενους και ακολουθεί η δράση των ακτιβιστών στη Μεσόγειο .

Σχόλια