default-image

Σε εξέλιξη η εξουδετέρωση των χημικών στη Μεσόγειο (Ηχητικό)

Απόψεις
Σε εξέλιξη η εξουδετέρωση των χημικών στη Μεσόγειο (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών - καθώς η είδηση αποκαλύφθηκε την Παρασκευή από το Ράδιο 9,84 , το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την έναρξη εξουδετέρωσης των χημικών στη Μεσόγειο.  

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν αναφέρει: το σκάφος, το οποίο πλέει σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο Θάλασσα, άρχισε τη διαδικασία επεξεργασίας των 600 μετρικών τόνων χημικών όπλων και πρώτων υλών για την παρασκευή τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στα υλικά προς καταστροφή περιλαμβάνονται αέριο μουστάρδας καθώς και συστατικά στοιχεία με τα οποία μπορεί να παρασκευαστεί το νευροτοξικό αέριο σαρίν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα επεξεργασμένα υλικά θα μεταφερθούν κατόπιν στη Φινλανδία και στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το ARD,  η γερμανική φρεγάτα Augsburg που συνόδευε το αμερικανικό πλοίο, αποσύρθηκε χτες, γεγονός που καθιστά πλέον το όλο εγχείρημα αποκλειστικά αμερικανική υπόθεση.

Στο εργατικό κέντρο Χανίων συναντώνται απόψε οι φορείς των Χανίων προκειμένου να  αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Συναυλία για τα χημικά και τις σκουριές στην πλατεία συντάγματος την Παρασκευή το βράδυ από φορείς και οργανώσεις.

Γ.Ζουγανέλης: Μαθηματικά ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος

Το παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη , ο καθηγητής Γιώργος Ζουγανέλης.

Μεταξύ άλλων είπε:

''Θέλω να παρατηρήσω ότι ο αριθμός των600  τόνων είναι σαν ασανσέρ. Ανεβαίνει και κατεβαίνει. Παράλληλα, ότι γίνεται πάνω στο πλοίο έχει μάρτυρες μόνο εμπίστους.

Θέλω να επισημάνω ότι η διάλυση των χημικών όπλων γίνεται χειρωνακτικά με μεγάλα περιθώρια λάθους.   

Η λειτουργία δύο αντιδραστήρων υδρόλυσης την ίδια ώρα πάνω στο πλοίο διπλασιάζει την πιθανότητα λάθους ενώ με ανησυχεί το γεγονός ότι ο αντιδραστήρας δεν είναι διπλού τοιχώματος.

Κίνδυνος υπάρχει από τη φτηνή προστασία με ακρυλικό υλικό που υπάρχει στο πλοίο Cape Ray για την προστασία του συστήματος διάλυσης των βομβών αντί ενός τοίχου με διπλά τοιχώματα και αυτόματο σύστημα εξαερισμού, όπως θα έπρεπε.

Σε ένα σύνολο τόσων χιλιάδων βομβών που θα υπάρχουν στο πλοίο, η έλλειψη αυτοματοποίησης κατά τη διάλυση είναι ένα μείον στη προστασία και αυτό είναι πλέον κατανοητό.

Κατά τη γνώμη μου, το Συντονιστικό για τα Χημικά της Συρίας θα πρέπει να καταθέσει άμεσα αναφορά στον Άρειο Πάγο, αναφέροντας ονόματα υπευθύνων και να προχωρήσει σε μηνύσεις.

Δεν πρέπει να υπάρξει διαφυγή σε περίπτωση ατυχήματος με το νόμο περί ευθύνης υπουργών για κανένα υπεύθυνο, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την οικονομία της χώρας.

Μαθηματικά, η πιθανότητα να συμβεί ατύχημα είναι πολύ υψηλή. Μαθηματικά επίσης, η πιθανότητα να υπάρξει συγκάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ υψηλή αφού η μυστικότητα του εγχειρήματος προσφέρει τις απαραίτητες προϋποθέσεις''.

Βαγγέλης Πισσίας: Όταν οι επιστήμονες αντικαθίστανται από το ναυτικό.

Τους πιθανούς κινδύνους ατυχήματος λόγω του ότι την εξουδετέρωση έχει αναλάβει το ναυτικό και όχι οι επιστήμονες που έχουν γνώση κι εξειδίκευση του εγχειρήματος, επισημαίνει εκ νέου μιλώντας στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής ο καθηγητής - ακτιβιστής Βαγγέλης Πισσίας .

Με σαφήνεια απάντησε προς κάθε κατεύθυνση κυρίως πολιτική ότι η μέθοδος της υδρόλυσης εν πλω γίνεται για πρώτη φορά και ευχήθηκε να μην γίνει ατύχημα προς όφελος της ζωής των λαών της Μεσογείου.

Σ.Λυγερός :Απορία με ποια ανταλλάγματα είπαν ναι στα χημικά

Είναι απορίας άξιο με τι ανταλλάγματα η Ελληνική Κυβέρνηση αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις ότι το εγχείρημα των Χημικών θα εξελιχθεί ομαλά, όταν κινδυνεύει από ένα τυχαίο γεγονός  το πιο σημαντικό κομμάτι της οικονομίας αυτή την ώρα που είναι κατά την ίδια ο τουρισμός μας.

Φοβούμαι ότι στο θέμα των χημικών αντί να ορθώσει ανάστημα επέλεξε και εδώ μία βαθιά υποτέλεια με ανυπολόγιστες συνέπειες και γεωπολιτικά.

Να προβληματιστείτε , πως ενώ εδώ και 6 μήνες αποκαλύπτεται συγκλονιστικά στοιχεία  με την δημοσιογραφική σας έρευνα, τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης των Αθηνών, σχεδόν το αποσιωπούν ή αρκούνται σε αμφίβολες επίσημες διαβεβαιώσεις.

Αυγενάκης προς Βενιζέλο: «Ο Οργανισμός δεν αποκλείει διαρροή και δηλώνει ότι δεν έχει κανενός είδους ευθύνη σε περίπτωση χημικού ατυχήματος. Η Ελλάδα τι κάνει;»

Στο ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με την διαδικασία της υδρόλυσης, η οποία ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 8 Ιουλίου 2014, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρεται σε απαντήσεις που έδωσε πρόσφατα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σύμφωνα με τις οποίες ο Οργανισμός δεν φέρει κανενός είδους ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και δεν αποκλείει μικροδιαρροές. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες του και να λάβει πρωτοβουλίες για την παρουσία Έλληνα επιστήμονα επάνω στο πλοίο που διεξάγεται η υδρόλυση και εκείνος με την σειρά του να ενημερώσει επίσημα την Ελληνική Κυβέρνηση και κατ' επέκταση τους Έλληνες πολίτες για την ασφαλή πορεία της αποστολής.

Επισυνάπτεται το κείμενο της παρέμβασης:

«Ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών δια του εκπροσώπου τύπου κ. Λούαν, με 4 μήνες καθυστέρηση απαντά σε ερωτήματα, δίνοντας άκρως αποκαλυπτικές απαντήσεις αναφορικά με την εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας, για πρώτη φορά εν πλω με υδρόλυση στη Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα.

Ο OPCW  στις απαντήσεις του εκτιμά ότι η σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας επί του "Cape Ray" θα υπακούει στις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν τεθεί από τη Σύμβαση και οι οποίες έχουν κατ' επανάληψη ακολουθηθεί από τις ΗΠΑ σε όλες τους τις επιχειρήσεις καταστροφής.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων αναφέρει σε απάντησή του όμως, ότι «δεν είναι ασύνηθες να έχουμε τέτοια μικρά επεισόδια διαρροής χημικών σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, αλλά επί του "Cape Ray" έχουν εγκατασταθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατο να διαφύγουν χημικά ή ακόμη και μολυσμένος αέρας. Αυτό διαπιστώθηκε από τον OPCW πριν ακόμη το "Cape Ray" αναχωρήσει για τη Μεσόγειο.» Παρά τις διαβεβαιώσεις για επιπλέον μέτρα ασφαλείας, για πρώτη φορά επίσημα και Οργανισμός παραδέχεται ότι «δεν είναι ασύνηθες να έχουμε μικρά επεισόδια διαρροής...».

Ωστόσο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή (LINK) μου στις 21 Φεβρουαρίου 2014, από το βήμα της Βουλής, ανέφερε με επικριτικό ύφος ότι «δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο...», «έχουμε φθάσει στο σημείο να είμαστε καχύποπτοι για τον ΟΗΕ με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων...» ενώ συνέχισε «έχω εμπιστοσύνη στον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων». Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων διατυπώνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι ασύνηθες να έχουμε μικρά επεισόδια διαρροής.

Σε άλλο σημείο των απαντήσεων του OPCW, αναφέρεται μάλιστα ότι «όπως ήδη έχει ανακοινωθεί σε προηγούμενες περιπτώσεις, ο OPCW, όπως και ο ΟΗΕ, δεν έχει κανενός είδους ευθύνη στην περίπτωση χημικού ατυχήματος. Ειδικότερα όσον αφορά στην εξουδετέρωση επί του "Cape Ray", το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναλαμβάνει κάθε ευθύνη που θα προκύψει σε περίπτωση ατυχήματος. Όπως έχουμε παρατηρήσει και προηγουμένως, πρόκειται για μία πολυμερή επιχείρηση, στην οποία ο πρωταρχικός ρόλος του OPCW περιορίζεται στην επαλήθευση της ολοκληρωτικής καταστροφής των χημικών της Συρίας, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. Ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση χημικού ατυχήματος τα σκάφη θα αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Αυτό γίνεται επίσης κατανοητό από την επιστολή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται: Από τη στιγμή που θα βρεθούν (τα χημικά) επί των θαλάσσιων σκαφών, τα σχετικά κράτη-μέλη θα αναλάβουν το καθένα τις ευθύνες που του αναλογούν, βάσει του πολυεθνούς νομικού πλαισίου που έχει εκπονηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην απόφαση 2118 (2013) και από τις αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου του OPCW». Ουσιαστικά δηλαδή ο OPCW δηλώνει ότι δε φέρει καμία ευθύνη και ότι ευθύνη έχει το αμερικανικό πλοίο, δηλαδή οι ΗΠΑ (με το εγχείρημα σε διεθνή ύδατα και με τις ΗΠΑ να μην αποδέχονται όλες τις συμβάσεις διαχρονικά).

Όσον αφορά στο ερώτημα εάν «έχουν ενημερωθεί οι χώρες της Μεσογείου συνολικά για το σχέδιο και έχουν κληθεί να λάβουν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση ατυχήματος και ποια είναι αυτά. Θα μπορούν παρατηρητές των χωρών αυτών να βρεθούν επί του αμερικανικού πλοίου;», ο OPCW αναφέρει: «Όλες οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου (με την εξαίρεση της Αιγύπτου, που δεν είναι μέλος του OPCW) ενημερώνονται σε τακτική βάση για όλα τα σχέδια και τις εξελίξεις από την έναρξη της αποστολής στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2013. Πραγματικά, για να κρατηθούν ενήμερα όλα τα μέλη, το Εκτελεστικό Συμβούλιο ζήτησε και λαμβάνει εβδομαδιαίες καταστάσεις προόδου από την Τεχνική Γραμματεία του OPCW πάνω στις δραστηριότητες και τα σχέδια της αποστολής. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί 18 ειδικές συναντήσεις του Συμβουλίου, που ήταν απολύτως επικεντρωμένες στη Συρία. Και όλες οι μεσογειακές χώρες θα έχουν τους "δικούς τους παρατηρητές" επί του "Cape Ray" - μία ομάδα επιθεωρητών του OPCW, που είναι υπεύθυνοι απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη ως προς τις δραστηριότητες επαλήθευσής τους. Κατά τη διάρκεια των εργασιών επί του "Cape Ray" η ομάδα θα αναφέρει τακτικά τις δραστηριότητές του στο γενικό διευθυντή και διαμέσου αυτού στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.»

Δηλαδή όλες οι χώρες θα πληροφορούνται από τον Οργανισμό, που θα ενημερώνεται από τις ΗΠΑ σε ό,τι αυτές κρίνουν; Και ένα επιπλέον ζήτημα είναι εάν οι επιθεωρητές του Οργανισμού θα μπορούν να παρεμβαίνουν καθοριστικά ακόμη και πάνω στο πλοίο, από την στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να εκτελέσουν την αποστολή;

Όσον αφορά δε, στο θέμα Έλληνα παρατηρητή, ο Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων αναφέρει αορίστως ότι «οι μεσογειακές χώρες θα έχουν τους "δικούς τους παρατηρητές" επί του "Cape Ray" - μία ομάδα επιθεωρητών του OPCW, που είναι υπεύθυνοι απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη ως προς τις δραστηριότητες επαλήθευσής τους». Τον Φεβρουάριο του 2014, ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας από το Βήμα της Βουλής σε ερώτησή (LINK) μου για το θέμα, ανέφερε ότι «κάνουμε ενέργειες για να υπάρχει Έλληνας παρατηρητής στο πλοίο» και εξέφραζε την βεβαιότητά του ότι «και να μην είναι Έλληνες, όταν θα είναι παρατηρητές επιθεωρητές του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων από την Δανία και την Νορβηγία, έχω εμπιστοσύνη».

Ουσιαστικά, οι επίσημες απαντήσεις του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών προς την εφημερίδα, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά τεχνικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών για την υδρόλυση εν πλω, αλλά ο Οργανισμός αρκείται στο ότι το πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού θα σεβαστεί τις βασικές αρχές του Οργανισμού στην εξουδετέρωση χημικών. Ακόμη, ο Οργανισμός παραδέχεται επίσημα ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν και ότι όλες οι χώρες-μέλη του Οργανισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, βοηθούν, χρηματοδοτούν και ενημερώνονται για το όλο εγχείρημα, στο βαθμό της ενημέρωσης που οι ΗΠΑ κάνουν στον Οργανισμό. Ο Οργανισμός για πρώτη φορά δεν αποκλείει ατύχημα ή διαρροή, επικαλείται όμως την πρότερη διαχρονικά επιτυχία ανάλογων εγχειρημάτων και των ΗΠΑ και του Οργανισμού, αποσιωπά όμως ότι αυτά δεν έγιναν ποτέ εν πλω.  Η επίκληση των διεθνών συνθηκών του Οργανισμού που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ κατά την εξουδετέρωση δεν αρκούν, αφού την ευθύνη του εγχειρήματος θα έχουν αποκλειστικά οι Αμερικανοί πάνω σε πολεμικό πλοίο και σε εγχείρημα αμιγώς χαρακτηρισμένο ως στρατιωτικό.»

Και κατόπιν όλων των παραπάνω, ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά τον Υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο:

«-ποια η θέση του Υπουργού Εξωτερικών στα παραπάνω, μετά τις άκρως αποκαλυπτικές απαντήσεις του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων;

-ποια είναι η τελευταία  ενημέρωση που έχει η ελληνική πλευρά;

-και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την παρουσία Έλληνα παρατηρητή στο Cape Ray;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News