Αγγέλα Δουλγεράκη

Στη Μεσόγειο το Cape Ray - Σκληρή επιστολή των φορέων της Κρήτης (Ηχητικό)

Αναχώρησε από το ιταλικό λιμάνι του Gioia Tauro για τα διεθνή ύδατα της Μεσογείου το Cape Ray σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου ! Σύμφωνα με την ανακοίνωση η διεργασία εξουδετέρωσης θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Σκληρή Επιστολή του Παγκρήτιου Συντονιστικού στην Ελληνική Κυβέρνηση , τη Χάγη και τη Δικαιοσύνη .

Σκληρή επιστολή προς τον Οργανισμό ,τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Παπούλια Κάρολο , τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας  Σαμαρά Αντώνιο, τον Υπουργό Εξωτερικών  Βενιζέλο Ευάγγελο, την Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ολλανδία κα Αγγελάτου Θηρεσία, το Προξενικό Γραφείο Ελλάδας στη Χάγη και τον  Σπάρο Δημήτριο, τον Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης  και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποστέλλει το Παγκρήτιο Συντονιστικό όργανο των φορέων. Έχουμε την πεποίθηση, αναφέρει μεταξύ άλλων,  ότι προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματα μας. Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι είναι καλύτερα να υπερασπίζονται οι πολίτες τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν υπάρξουν θύματα, για αυτό και θα καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επιστολή αναλυτικά έχει ως εξής:

ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ  ΣΤΗ ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

 Ηράκλειο: 27 Ιουνίου 2014

Προς τον:

Γενικό Διευθυντή του Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) κ. Αhmet Uzumcu

Kοιν: Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια Κάρολο

Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σαμαρά Αντώνιο

Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο Ευάγγελο

Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ολλανδία κα Αγγελάτου Θηρεσία

Προξενικό Γραφείο Ελλάδας στη Χάγη κ. Σπάρο Δημήτριο

Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης  

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Κύριε Γενικέ

Κοινή επιθυμία, υποχρέωση και δικαίωμα είναι να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας και όλων των χωρών που έχουν τέτοια όπλα μαζικής καταστροφής. Ο OΑΧΟ έχει  πολυετή εμπειρία στη συστηματική καταστροφή των χημικών όπλων και θεωρούμε μεγάλη επιτυχία την συγκέντρωση και την απομάκρυνση των μεγαλύτερων ποσοτήτων των χημικών όπλων από το έδαφος της εμπόλεμης Συρίας.

Η απόφαση όμως του OΑΧΟ για την εν πλω υδρόλυση των δραστικών ουσιών από τα χημικά όπλα της Συρίας, στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, δεν προκύπτει από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας, ούτε και προβλέπεται από κάποιο άρθρο του κανονισμού του οργανισμού σας ή της  συμφωνίας του ΟΑΧΟ με τα 190 κράτη μέλη του. Προβλέπεται η μεταφορά χημικών όπλων από χώρα σε χώρα και για ειδικούς συγκεκριμένους λόγους (άρθρο vi), αλλά δεν προβλέπεται η μεταφορά χημικών όπλων κατηγορίας 1 από μια χώρα σε διεθνή ύδατα και η εν πλω εξουδετέρωσή τους.

Από την εμπειρία πολλών χωρών, που έχουν καταστρέψει χημικά όπλα, συνάγεται ότι στις περιπτώσεις που δεν προσφέρεται η επιτόπου καταστροφή τους -όπως και τώρα στη περίπτωση της Συρίας- η επεξεργασία τους σε κινητές μονάδες και σε θαλάσσιο περιβάλλον είναι η πλέον αμφισβητούμενη επιλογή και για πρόκληση ατυχήματος και για ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη διαρροή δραστικών-τοξικών ουσιών. (Καθηγήτης Peter O' Meara Evans, μέλος της Τεχνικής Γραμματείας ΟΑΧΟ 1996, στην εργασία του :Social and environmental aspects of abandoned chemical weapons in China)

Είστε πιστεύουμε ακόμη ενήμερος για τις άμεσες και μακροχρόνιες τοξικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στις δραστικές ουσίες όταν υιοθετήθηκαν χωρίς τη δέουσα προσοχή και ευθύνη επιλογές μικρότερου κόστους ή επιλογές που ανέχθηκαν τη μη εφαρμογή των βέλτιστων συνθηκών εργασίας στις κρίσιμες φάσεις καταστροφής των χημικών όπλων (Health effects from chemical, biological and Radiological weapons, Veterans health Initiative- 2003). Από τις επιλογές αυτές προέκυψαν πολλά και σοβαρά περιβαλλοντικά, οικονομικά και νομικά προβλήματα.

Στη συμφωνία του ΟΑΧΟ αναφέρεται ότι οι αρχές και οι μέθοδες καταστροφής των χημικών όπλων ακολουθούν αυστηρά τα άρθρα της συνθήκης, παράγραφος 12 του άρθρου 4 Α της επικυρωμένης συμφωνίας. Υπάρχει όρος που αν και είναι σαφής, το πρόγραμμα που επιλέξατε τον αγνοεί, ότι δηλαδή η διαδικασία καταστροφής δεν μπορεί -προφανώς- να είναι βλαπτική σε ανθρώπους και σε περιβάλλον. Εσείς μάλιστα οι ίδιοι αναφέρετε στο κανονισμό σας ότι οι χώρες που καταστρέφουν χημικά όπλα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν ασφαλείς τεχνολογίες. Ενώ έχετε στη διάθεση σας για τη καταστροφή των δραστικών ουσιών ειδικές και αξιόπιστες μονάδες σε πολλές χώρες με έμπειρο προσωπικό, σύγχρονες μεθόδους αποθήκευσης, μεταφοράς, ελέγχου και καταστροφής των ουσιών, εσείς επιλέξατε πειραματικά-πιλοτικά, κατά την γνώμη πολλών επιστημόνων ακόμα και του οργανισμού σας, την εν πλω υδρόλυση. Επιπλέον, το Cape Ray είναι παλαιό πλοίο μονού τοιχώματος, χωρίς δυνατότητα ευχερούς ελλιμενισμού, με -όπως αναφέρεται σε πολλές εκθέσεις- ανεπαρκή μέσα παροχής ενέργειας και υπηρεσιών πυρόσβεσης και υγείας σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι ανασφαλείς συνθήκες εργασίας στο απρόβλεπτο θαλάσσιο περιβάλλον και μάλιστα στα διεθνή ύδατα, όπου ο κρατικός-δημόσιος έλεγχος είναι περιορισμένος, μεγαλώνουν περισσότερο τις ανησυχίες μας. Άλλωστε, σε εσάς, παρέχεται η ''νόμιμη κατ' εξαίρεση'' δυνατότητα ως Γενικός Διευθυντής  να αποκρύβετε διαρροές και ατυχήματα ως απόρρητα γεγονότα και οι γειτονικές στα διεθνή ύδατα χώρες, να μη γνωρίζουν τα ''εμπιστευτικά γεγονότα'' που θα συμβαίνουν σε βάρος τους. (άρθρα 1 και 2 του General principles for the Handling of Confidential Informations - Confidentially Annex του ΟPCW).

Βεβαίως έχετε τη διπλωματική εμπειρία να αντιληφτείτε ότι με τη στρατιωτική επιχείρηση της υδρόλυσης συνδέονται πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και πως η θέση, ο χρόνος και ο τρόπος καταστροφής των δραστικών ουσιών της Συρίας έχουν σκόπιμα επιλεγεί με τρόπο που να εξυπηρετούν την εξωτερική πολιτική των μεγάλων δυνάμεων στη Μεσόγειο θάλασσα. Είναι βέβαια αρμοδιότητά σας να ηγείστε ενός χρήσιμου και ανεξάρτητου οργανισμού, αλλά και υποχρέωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου να τροποποιήσει έγκαιρα την απόφαση σας (όπως έχει κάνει και άλλες φορές), προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα από τη βιαστική, αυθαίρετη, πειραματική και πολύ επικίνδυνη μέθοδο που έχετε αποφασίσει. Το αρχικό σας χρονοδιάγραμμα έχει παραβιαστεί, το κόστος είναι πάντα διαπραγματεύσιμο, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, η αξιοπιστία του οργανισμού σας δοκιμάζεται από την επιτυχία ή την αποτυχία του πειράματος, και οι δραστικές ουσίες των χημικών όπλων είναι αποθηκευμένες επί μήνες σε πλοία.   

Πιστεύουμε ότι με την αρχική σας απόφαση και με την μη έγκαιρη τροποποίηση της, παραβιάζονται βασικοί κανόνες ασφάλειας, κινδυνεύει η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, γίνεται προσπάθεια εξαναγκασμού λαών στην εξωτερική πολιτική των ισχυρών της περιοχής, εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα, αγνοείται η υπάρχουσα εμπειρία σας, παραβιάζονται βασικές διατάξεις του ΟΑΧΟ, κινδυνεύει η υγεία όλων των κατοίκων της Μεσογείου και απειλείται με καταστροφή το περιβάλλον. Αφού έχετε σε ασφαλή φορτία τα χημικά της Συρίας θα μπορούσατε να τα αποθηκεύσετε σε ασφαλή περιοχή και σε λίγους μήνες να ξεκινήσετε ομαλά, σε γνωστές μονάδες καταστροφής χημικών όπλων την εξουδετέρωση τους. Αυτό ακριβώς σας ζητάμε, να τροποποιήσετε την απόφαση σας για τα χημικά της Συρίας όσον αφορά τον τρόπο, τον τόπο και το επείγον του εγχειρήματος.

Επειδή συνεχώς μεγαλώνετε την αγωνία μας σε θέματα υγείας και ποιότητας περιβάλλοντος και τελούμε υπό ομηρεία λόγω μιας εσφαλμένης και προκλητικής απόφασης σας, έχουμε τη πεποίθηση ότι προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματα μας. Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι είναι καλύτερα να υπερασπίζονται οι πολίτες τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν υπάρξουν θύματα, για αυτό και θα καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελπίζοντας παράλληλα ότι και η Ελληνική Κυβέρνηση θα καταλάβει ότι χρειάζεται να διαθέτει και να διαπραγματεύεται τη δική της εξωτερική πολιτική, να σέβεται, να ενημερώνει και να προστατεύει τους πολίτες της και το περιβάλλον και όχι να αποδέχεται  υπαγορεύσεις σε βάρος της χώρας.

Μετέχουμε και στηρίζουμε τον ΟΑΧΟ όταν χωρίς εξαρτήσεις και σκοπιμότητες εξυπηρετεί φανερά και αποκλειστικά τα συμφέροντα των λαών για αφοπλισμό και ειρήνη και όχι τα στρατηγικά συμφέροντα των ισχυρών στη Μεσόγειο. Εμείς καλοπροαίρετα, με βάση τη μέχρι τώρα ειρηνική εφαρμογή της συνθήκης για τη καταστροφή των χημικών όπλων, δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε εσάς υπεύθυνο για όσα θετικά θα συμβούν εάν τροποποιήσετε ριζικά το πρόγραμμά σας προς το συμφέρον των λαών της Μεσογείου, αλλά και για όσα καταστροφικά ενδέχεται να συμβούν εάν δεν τροποποιήσετε την απόφασή σας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υποχρεωθούμε να τεθούμε απέναντι και το κόστος για τις  ανθρωπιστικές, τις περιβαλλοντικές και όποιες άλλες επιπτώσεις θα το διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.

Για την Παγκρήτια Επιτροπή  

Για το Ηράκλειο:

Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, τηλ: 2810335845, email: iak@iak.gr

Κυπριωτάκης Ρούσσος, Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, τηλ: 2813401141/ 6944917262, email: roussosk@her.forthnet.gr

Βαρδάκης Σωκράτης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, τηλ. 6944773555, email: ergkehr@otenet.gr

Χαρωνίτης Γιάννης, Πρόεδρος Δ.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, τηλ: 2810342520/6972350768, email: presidentteetak@tee.gr

Δαγκωνάκης Γιάννης, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, τηλ. 6979118710, email: giannisdagonakis@yahoo.gr

Κουτσουμπού Φaνή, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου, τηλ: 2810285752/6948374085, email: fanikoutsoumbou@gmail.com

Συγγελάκης Πολυάνθης, Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων και μέλος της Πρωτοβουλίας ''Ένα Καράβι για τη Γάζα'', τηλ: 2810376386/6978512779, email: p.syngelakis@dei.com.gr

Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, τηλ. 6932409353,  email: dimitriospetrakis@hotmail.com

Ροζάκης Άρης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, τηλ: 2810330345/ 6944989599, email: arozakis@otenet.gr

Κατσαμά Νέλλη, Δημοσιογράφος ΕΡΑ Ηρακλείου, μέλος ΓΣ ΠΟΕΥ, τηλ. 6945556401, email: nellyk91@gmail.com

Τσατσάκη Ευγενία, Εκπαιδευτικός, Πτυχιούχος Μεθοδολογίας, Ιστορίας, Θεωρίας της Επιστήμης και Αρχαιολογίας τηλ. 6980474650, email: tsantzen@yahoo.gr

Για τα Χανιά:

Πολάκης Παύλος, Δήμαρχος Σφακίων, τηλ: 6944384939, email: pavlos.polakis@gmail.com  

Μαλανδράκης Γιάννης, Δήμαρχος Πλατανιά, τηλ: 6977613733, email: grammateia@platanias.gr

Καλλινίκου Ευαγγελία, Αντιδήμαρχος και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γαύδου, τηλ:6972515132, email: kellygavdos@yahoo.gr

Βάμβουκας Τάσος, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χανίων, τηλ: 6944373101, email: tasosvamvoukas@otenet.gr

Περράκης Αντώνης, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, τηλ: 6977576083, email: padonis3@gmail.com

Κουκιανάκης Χαράλαμπος, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αποκορώνου, τηλ: 6948375990, email:apokorwnas@gmail.com

Σταθάκης Θεόδωρος, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κισσάμου, τηλ:694463570, email: stathakisteo@hotmail.gr

Κορναράκης Δημήτρης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Χανίων, τηλ: 2821097686/6977652503, email: erga1234@otenet.gr   

Δασκαλάκης Ιωάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, τηλ: 2821054529, email: ioannisdaskalakis@ymail.com

Γιαννουλάκη Αθηνά, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Χανίων, τηλ: 2821092294, email: agianoulaki@yahoo.gr

Φουράκη Κατερίνα, Εκπαιδευτικός, τηλ:6986779245, email: katfouraki2@hotmail.gr

Για το Ρέθυμνο:

Μαλλιαρός Νίκος, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, μέλος ΔΣ ΟΑΚ, τηλ:6974811816, email: malliarosn@gmail.com  

Καλλέργης Μανώλης, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ανωγείων, τηλ: 6974726223, email: mkallergis@yahoo.gr

Νικολιδάκης Γιώργος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, τηλ:6974034159, email: erker@otenet.gr  

Δερεδάκης Νίκος, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, τηλ:6978200399, email: deredakis@yahoo.gr  

Πολιουδακης Γιώργος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, τηλ:6932252272, email: polioudakisaevte@yahoo.gr  

Στεφανάκης Γιώργος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, τηλ:6932252929, email: gstemfd@otenet.gr  

Τσακαλάκης Μανώλης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, τηλ:6932252597, email: rethmare@otenet.gr  

Γιακουμάκης Γιώργος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, τηλ:6932417645, email: giakou@otenet.gr  

Τρούλης Γιώργος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου και Γενικός Σύμβουλος ΑΔΕΔΥ, τηλ: 6936841955 email: giorgiot@edu.uoc.gr

Χατζάκη-Βολυτάκη Ματίνα, Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου, τηλ:6940402439, email: matatzaki@hotmail.com  

Για το Λασίθι:

Πετράκη Πελαγία, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λασιθίου Περιφέρειας Κρήτης, τηλ: 2841340300/6972922201, email: petrakipel@crete.gov.gr  

Πατεράκης Θοδωρής, Δήμαρχος Σητείας, τηλ: 2843340507, email: info@sitia.gr

Αναστασάκης Σήφης, Δήμαρχος Ιεράπετρας, τηλ: 2842340300, email: kyrva@ierapetra.gr

Μηλιαράς Γεώργιος, Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, τηλ. 2844340170/ 6972241474, e-mails gmiliaras@yahoo.gr  / gmiliaras92@gmail.com

Πεπόνης Μανώλης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, τηλ:2841022364, email: epeponis@gmail.com

Σγουρός Οδυσσέας, Γενικός Γραμματέας Δ.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, τηλ: 6944240699, email: osgouros@gmail.com

Κακουράκης Γιάννης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας, τηλ:6972710520, email: flisvos@sit.forthnet.gr

Κριθαράκης Μανώλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Λασιθίου, τηλ:6975308755, email: mkritharakis@gmail.com

Κριθαράκης Μανώλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων Νομού Λασιθίου, τηλ:6975308755, email: oevelas@gmail.com

Καλαμπόκης Χριστόφορος, Πρόεδρος Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας, τηλ: 2843029450/6937489101, email: info@kalabokis.gr

Παπαιωάννου Κυριάκος, Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Σητείας, τηλ: 6947847650, email: papaioannou_kyr@cyta.gr

Μαντάς Αλέξης, Πρόεδρος Οικολογικής Ομάδας Αγίου Νικολάου, τηλ: 6944465690, email: a.mantas@hotmail.com

Ζαχαριάδης Νίκος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς, τηλ: 6977217332, email: info@kritsacoop.gr

Αμυγδαλιού Ευφημία, Πρόεδρος Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης, τηλ: 6976000188, email: efiamigdaliou@yahoo.gr

Στο μεταξύ, μετά από τρεις ημέρες απόλυτης σιωπής και αφού βέβαια έχουν προηγηθεί οι αποκαλύψεις του Ράδιο 9,84 και της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, "χτύπησε" αργά χθες το βράδυ με ανακοίνωσή του αναφέροντας και επίσημα την εξέλιξη της πορείας της επιχείρησης καταστροφής των χημικών όπλων.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός ανέφερε ότι ολόκληρη η παρτίδα των 600 μετρικών τόνων Προτεραιότητας 1 χημικών ουσιών από το συριακό οπλοστάσιο έχει μεταφορτωθεί με επιτυχία από το δανέζικο πλοίο Ark Futura πάνω αμερικανικό Cape Ray.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η μεταφόρτωση πραγματοποιήθηκε χωρίς απρόοπτα στο λιμάνι του Gioia Tauro στη νότια Ιταλία, με την παρουσία επιθεωρητών του OPCW, οι οποίοι παρακολουθούσαν συνεχώς τη διαδικασία.

Την είδηση της μεταφόρτωσης επιβεβαίωσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, και ο John Kirby, εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου , το Cape Ray αναχώρησε από το ιταλικό λιμάνι του Gioia Tauro για τα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, όπου η επιχείρηση εξουδετέρωσης θα ξεκινήσει σύντομα.

Στην ανακοίνωση του OPCW αναφέρεται ότι η εξουδετέρωση των χημικών ουσιών θα γίνει χρησιμοποιώντας δύο Field Deployable Hydrolysis Systems (FDHS).

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι εργασίες εξουδετέρωσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 60 ημερών.

Σε ό,τι αφορά το Ark Futura, αυτό σύμφωνα με τον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων θα συνεχίσει προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα ξεφορτώσει το υπόλοιπο φορτίο του (Προτεραιότητας 1 χημικά της Συρίας) σε μια εμπορική εγκατάσταση στο Ellesmere Port. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί προς τη Φιλανδία, όπου θα ξεφορτώσει, για να καταστραφούν σε μια εμπορική εγκατάσταση στο Riihimaki, χημικά προτεραιότητας 2.

Ένα δεύτερο πλοίο, το νορβηγικό σκάφος Taiko, έχει ήδη παραδώσει ένα φορτίο με Προτεραιότητας 2 χημικές ουσίες στη Φιλανδία, προκειμένου να καταστραφούν στην εγκατάσταση Riihimaki.

Το πλοίο είναι τώρα στο Port Arthur, του Τέξας ΗΠΑ, όπου το υπόλοιπο των Προτεραιότητας 2 χημικών ουσιών θα πρέπει να εκφορτωθούν και να καταστραφούν σε μια εμπορική εγκατάσταση εκεί.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού κλείνει αναφέροντας ότι «μια ομάδα OPCW επιθεωρητών θα παραμείνει πάνω στο Cape Ray κατά τη διάρκεια των εργασιών εξουδετέρωσης για να βεβαιωθεί ότι οι χημικές ουσίες καταστρέφονται σύμφωνα με τις αυστηρές διατάξεις της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας, όπως ορίζεται στο άρθρο IV, παράγραφος 10: "Κάθε Συμβαλλόμενο Κράτος, κατά τη μεταφορά, τη δειγματοληψία, την αποθήκευση και την καταστροφή των χημικών όπλων, πρέπει να δώσει ύψιστη προτεραιότητα στην εξασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος".

Πριν το Cape Ray φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Μεσόγειο προκειμένου να αναλάβει αυτή την αποστολή, εμπειρογνώμονες του OPCW εξασφάλισαν ότι οι μονάδες FDHS, οι ρυθμίσεις για την αποθήκευση, καθώς και μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του πληρώματος και να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανή διαρροή χημικών ουσιών από το πλοίο ικανοποιούν τα υψηλά πρότυπα της Σύμβασης για την ασφάλεια».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Gian Luca Galletti, ανέφερε στο twitter πως νιώθει περήφανος που η χώρα του συμβάλλει στη διεθνή ασφάλεια, μέσω μιας «διαφανούς και περιβαλλοντικά ασφαλούς διαδικασίας».

Την ίδια ώρα, ότι βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά τη διαδικασία, και όχι μόνο, κατήγγειλαν ότι βρίσκονται οι ντόπιοι κάτοικοι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας.

«Μας σκοτώνετε», έγραφε ένα πανό που κρατούσαν παιδιά, με τον κόσμο να εκφράζει την ανησυχία του για τα ποσοστά καρκίνου στην περιοχή, που όπως φοβούνται θα χτυπήσουν κόκκινο σε περίπτωση διαρροών.

Από την πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύει από τη διαδικασία ούτε η ατμόσφαιρα ούτε η θάλασσα.

Αν. Μήλιου: «Ανατριχιαστικά τα όσα γίνονται στη Μεσόγειο»

«Το ασταθές θαλάσσιο περιβάλλον στη λεκάνη της Μεσογείου δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος στο πείραμα που ξεκινά», είπε σήμερα στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη η θαλάσσια βιολόγος, υπεύθυνη του "Αρχιπελάγους" Αναστασία Μήλιου.

«Παραγκώνισαν όλους τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που πληρώνει ο Ευρωπαίος πολίτης, εξειδικευμένοι επιστήμονες δε θα παρακολουθούν την υδρόλυση, μέτρα πολιτικής προστασίας δεν πήραν και το όποιο πρόβλημα προκύψει θα το χρεώσουν στο αμερικανικό ναυτικό», επανέλαβε.

Σχόλια