Αγγέλα Δουλγεράκη

Στον αστερισμό του εφιάλτη

Στις 6:00 το πρωί (7:00 ώρα Ελλάδος) έφτασε στο λιμάνι του  Gioia Tauro το δανέζικο πλοίο Ark Futura και όπως φαίνεται όλα είναι έτοιμα για την μεταφόρτωση των χημικών της Συρίας στο αμερικανικό πλοίο Cape ray.

Το Ark Futura, μεταφέρει 570 τόνους χημικών από το λιμάνι της Λατάκειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου μουστάρδας και σαρίν, το οποίο αποτέλεσε το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Οι εργασίες μεταφόρτωσης, αναμένεται να διαρκέσουν  48 ώρες και αμέσως μετά το Cape ray, θα αναχωρήσει για την Μεσόγειο, μεταξύ Κρήτης και Μάλτας, όπου σε διεθνή ύδατα, θα ξεκινήσει την πρωτόγνωρη διαδικασία της υδρόλυσης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες το πρωί το Ράδιο 9,84 και ο Γιώργος Σαχίνης αποκάλυψαν ότι στο συγκεκριμένο λιμάνι και υπό δρακόντεια στρατιωτικά μέτρα ασφαλείας είχε καταπλεύσει το Cape ray.

Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν τους ιταλούς ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν χτες μπροστά από το Δημαρχείο του San Fernando, σε διαδήλωση που οργανώθηκε από το Σύλλογο «S.o.S. Mediterraneo». Κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, διανεμήθηκαν φυλλάδια και αφίσες.

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό της σύγχυσης αλλά και της παραπληροφόρησης που επικρατεί αναφορικά με το χημικό οπλοστάσιο του Άσαντ που πρόκειται να καταστραφεί, είναι το γεγονός ότι ακόμη και η ποσότητα που κουβαλά το Ark Futura, είναι «άγνωστη».

Σε κάποια ΜΜΕ αναφέρεται ότι πρόκειται για 60 εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν 570 τόνους χημικών παραγόντων, ενώ αλλού αναφέρεται ότι το δανέζικο πλοίο μεταφέρει 79 εμπορευματοκιβώτια με 800 τόνους χημικών παραγόντων.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα έτσι ανεύθυνα, θεωρώντας ότι είναι μια απλή υδρόλυση. Αν κάτι στραβώσει θα πρόκειται για μια τεράστια, μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή», ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο984 και τον Γ. Σαχίνη, η διευθύντρια του Αρχιπελάγους, Αναστασία Μήλιου .

«Πρόκειται για ένα ακυβέρνητο πρόγραμμα», δήλωσε στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής, ο καθηγητής και ακτιβιστής Βαγγέλης Πισσίας, αναφερόμενος στην σύγχυση που επικρατεί αναφορικά με το φορτίο που μεταφέρει το Ark Futura και πρόκειται να μεταφορτωθεί στο Cape Ray.

«Να μην απογοητευόμαστε. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Ακόμη υπάρχει χρόνος για να αλλάξει η απόφαση. Τώρα το πεδίο του αγώνα μεταφέρετε στην θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και οι δύο, στηλίτευσαν το γεγονός ότι παρά τις εξελίξεις ακόμη δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από τον OPCW.

Την υποκρισία της Διεθνούς κοινότητας με την καταστροφή του οπλοστασίου της Συρίας στο έδαφος της Ευρώπης με τους πλέουν αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που ούτε με τα κιάλια δεν θα επέτρεπαν στα πλοία με τα χημικά να πλησιάσουν στο έδαφός της, αλλά με τεράστια οικονομικά οφέλη, επεσήμανε για άλλη μία φορά ο παιδοχειρουργός μέλος του Παγκρήτιου Δημήτρης Πετράκης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.
Ντρέπομαι πρόσθεσε που Έλληνες ναυτικοί θα περιφρουρούν αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού τους.

Σχόλια