default-image

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – ΕΛΚΕΘΕ για τη θάλασσα

Απόψεις
Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – ΕΛΚΕΘΕ για τη θάλασσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και ΕΛΚΕΘΕ, για την μελέτη και αξιολόγηση της ποιότητας της ανοικτής θάλασσας περιμετρικά της Κρήτης, συναποφάσισαν σε συνάντησή τους στην Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος - Χωροταξίας Κρήτης Νίκος Καλογερής, ο αντιπρόεδρος με καθήκοντα προέδρου ΕΛΚΕΘΕ-Δ/ντής Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Δρ. Β.  Λυκούσης και ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ Μ. Τσαπάκης, με αφορμή την αναμενόμενη έναρξη διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Όπως τονίστηκε κύριος στόχος της συνεργασίας αυτής, είναι η προστασία της ανοικτής θάλασσας της Κρήτης. Παράλληλα η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την ορθολογική διαχείριση των φυσικών θαλάσσιων πόρων, ώστε να καταστεί περαιτέρω βιώσιμη και αξιοποιήσιμη η θαλάσσια περιοχή, όπως προτείνεται και από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Με αφορμή την αναμενόμενη έναρξη διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και της αναγκαιότητας που προκύπτει από την πλευρά της Περιφέρειας να προστατεύσει την θαλάσσια περιοχή της, αποφασίστηκε η έναρξη συνεργασίας της Περιφέρειας με το ΕΛΚΕΘΕ μέσω της  συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης.

Απώτερος σκοπός η συνέχιση της συνεργασίας προκειμένου να παρακολουθείται συνεχώς η φυσική κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επίσης τα αποτελέσματα των ερευνών θα αποτελέσουν πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία  καθώς η θαλάσσια ζώνη της Κρήτης παρουσιάζει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, λόγω των ερευνών για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων (υδρογονάνθρακες κλπ).

Με την υλοποίηση της σύμβασης θα καταγραφούν μέσω ειδικών σταθμών που βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα σε απόσταση 20 έως 30 μίλια από την ακτή, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News