default-image

''Νέα'' όχι στην καταστροφή των Χημικών στη Μεσόγειο

Απόψεις
''Νέα'' όχι στην καταστροφή των Χημικών στη Μεσόγειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με φουσκωτά θα πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης του Ηράκλειου το ερχόμενο Σάββατο, καθώς ο Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών, αντιδρώντας στην επικείμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης, προχωράει σε μία ξεχωριστή διαμαρτυρία, που θα έχει να κάνει με πορεία φουσκωτών σκαφών σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και αφετηρία το λιμάνι του Ηρακλείου .

"Όχι" στην καταστροφή των χημικών του 'Ασαντ, στο θαλάσσιο χώρο δυτικά Κρήτης λένε με ανακοίνωσή τους η Δ/ντρια, ο σύλλογος καθηγητών, ο σύλλογος γονέων & κηδεμόνων και οι μαθητές του Γυμνασίου Πόμπιας.

Την αντίθεση της με την επιχειρούμενη καταστροφή των χημικών εκφράζει και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης παράλληλα με το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας. Σε σχετικό ψήφισμα αναφέρουν πως θα ενημερώσουν άμεσα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, ώστε να αντιδράσουν αναλόγως στα πλαίσια των διαφόρων διεκκλησιαστικών και άλλων πρωτοβουλιών και αποφάσεων (Πρόγραμμα Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ακεραιότητα της Δημιουργίας, συναφή προγράμματα του Κ.Ε.Κ.), καθώς και στα επίσημα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.  

Ζητείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κρήτης η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, η οποία παρέχει σε ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ από διάφορα Κράτη μέλη της ΕΕ (π.χ. Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο) τη δυνατότητα να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σχετική νομοθετική πρόταση, ως προς την παραβίαση ειδικών Συνθηκών που αφορούν το περιβάλλον και μάλιστα της προστασίας των θαλασσών.  

Τέλος, λόγω της ιδιαιτερότητας και της κρισιμότητας του όλου προβλήματος,  η ΟΑΚ θέτει στη διάθεση της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας την εμπειρία της για κάθε μορφή ουσιαστικής πρωτοβουλίας διαλόγου σε πολλαπλά επίπεδα (νομική, επιστημονική κ.λπ.), ώστε να βρεθούν οι καταλληλότερες δυνατές λύσεις στην αντιμετώπιση ποικίλων οικολογικών προβλημάτων και αφορούν άμεσα το ευρύτερο περιβάλλον του ευρωπαϊκού οίκου μας, τόσο για τις τωρινές όσο και για επερχόμενες γενεές.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή την Δευτέρα 7 Απριλίου με τους φορείς της Κρήτης να δίνουν δυναμικό παρών στο Κοινοβούλιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News