default-image

Ο εθελοντισμός στο δήμο Φαιστού

Απόψεις
Ο εθελοντισμός στο δήμο Φαιστού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 5η Δεκεμβρίου,  έχει καθιερωθεί  με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1985, ως Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, πολλές φορές με κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο εθελοντισμός ειδικότερα στην παρούσα κρίσιμη πορεία που διανύουμε θεωρείται στάση ζωής, ενώ οι εθελοντικές δράσεις θα πρέπει διαρκώς να διευρύνονται, καθώς η εθελοντική προσφορά και συμμετοχή αναδεικνύει τις κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και το έργο των ενεργών εθελοντών.

Ο εθελοντισμός ως έννοια και ως μορφή δράσης, προωθεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την έννοια της ισότητας. Η συμβολή του στη διατήρηση της συνοχής της κοινότητας, μπορεί να θέσει γερά θεμέλια στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και να εδραιώσει την κοινωνική αλληλεγγύη.

Είναι γεγονός ότι ο εθελοντισμός έχει επεκταθεί σ' ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία της δημόσιας υγείας, διάφορες εκστρατείες πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, εκστρατείες κατά του αναλφαβητισμού, δράσεις σχετικά με την εξάλειψη κοινωνικών ανισοτήτων είναι ορισμένες από τις δράσεις που μπορεί ένας πολίτης να δραστηριοποιηθεί ως εθελοντής.

Στις μέρες μας δραστηριοποιούνται παγκοσμίως Διεθνής κινήματα, διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τοπικοί φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση του ενδιαφέροντος των ατόμων προς τον εθελοντισμό, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων, αλλά και για την αντιμετώπιση συγχρόνων κοινωνικών προβλημάτων. 

Στο Δήμο Φαιστού, η αξία του εθελοντισμού έχει με αποδείξεις εδραιωθεί ως πολύτιμη  και δεδομένη. Δεν πρέπει να παραλείψουμε όλους τους φορείς που εργάστηκαν εθελοντικά το περασμένο καλοκαίρι στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, που έπληξε το Δήμο Φαιστού, ούτε φυσικά τους εκατοντάδες «αφανείς ήρωες» που προσφέρουν καθημερινά, αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, είτε είδη πρώτης ανάγκης προς τους συνανθρώπους μας.

Στον τομέα του εθελοντισμού πρέπει να προστεθούν και οι δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και εθελοντικές ομάδες με τα μέλη τους να προάγουν έργο, πολιτισμό και προσφέρουν ανιδιοτελώς στο συνάνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο.

Κινητήριος δύναμη του εθελοντισμού πρέπει να είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο, να ξεκινά από την καρδιά του καθενός και να διαχέεται στην ευρύτερη κοινότητα χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως έκφραση ανθρωπισμού, ο εθελοντισμός είναι ικανός να ενδυναμώσει την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και να ενισχύσει την ενεργή συμμετοχή και δράση, προσδίδοντας νόημα και νέο περιεχόμενο στην καθημερινότητα μας. Ας ενεργοποιήσουμε όλοι τον εθελοντή που υπάρχει μέσα μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News