default-image

''Πολιτεία Τυμπακίου'' για μια σύγχρονη πολιτεία

Απόψεις
''Πολιτεία Τυμπακίου'' για μια σύγχρονη πολιτεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Της Αγγελικής Δουλγεράκη

Στον ''Καλλικράτη'' του 5ου αιώνα ο ιστορικός αποδίδει την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα.

Στον ''Καλλικράτη'' του  20ου αιώνα, οι τοπικές κοινωνίες του χρεώνουν πολιτικές και οικονομικές ατασθαλίες, αδικίες - ανισότητες σε βάρος των πολιτών και χαμένες ευκαιρίες στην ανάπτυξη των περιοχών τους  που μεταφράζονται σε απώλεια τζίρου και θέσεων εργασίας.

Εγκλωβισμένες στον κυκεώνα διαχείρισης της μιζέριας που κληρονόμησαν και οι νέες Δημοτικές Αρχές που προέκυψαν. Ποιος άλλωστε ήθελε να σηκώσει στις πλάτες του το φορτίο ενός διπλανού χρεωμένου δήμου;

Όμως η πολιτική ηγεσία κάθετη στις επιλογές της - άγνωστο γιατί διάλεξε το συγκεκριμένο χρόνο αν κι ήξερε όπως σήμερα αποδεικνύεται ποια θα ήταν η μοίρα της χώρας - έσυρε τον εαυτό της και αλλήλους σε μια μεγάλη περιπέτεια.

Κι αν οι Δημοτικές αρχές σήμερα δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης ελέω δημοσιονομικής κρίσης, καθώς δεν υπήρξε δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα,  χωρίς την προσπάθεια ομαδικά ή μεμονωμένα των ίδιων των πολιτών πολλές περιοχές της ενδοχώρας θα ήταν βυθισμένες σε απόγνωση.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η δημιουργία του σωματείου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ» με έδρα το Τυμπάκι καθώς απαρτίζεται από επιστήμονες και νέους ανθρώπους, με στόχο την ενίσχυση και ανάπτυξη της πνευματικής, επιχειρηματικής, κοινωνικής και πολιτειακής δραστηριότητας της πόλης.

Η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ»   αριθμεί ήδη πάνω από εκατό πενήντα τακτικά μέλη, ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευση. Όλα τα μέλη ασπάζονται πλήρως, όπως αναφέρουν, το σκοπό του Σωματείου και ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από ομάδες δράσης ώστε να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους, να αναγεννηθεί η πόλη και να γίνει ξανά μία ιδανική «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Η «Πολιτεία» που οραματίζονται τα μέλη του σωματείου  σέβεται τον άνθρωπο, τη φύση, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες του τόπου.

Στους στόχους του σωματείου περιλαμβάνονται:

Η ανάδειξη της πόλης του Τυμπακίου σε μία σύγχρονη Πολιτεία, κέντρο πνευματικής, επιχειρηματικής, κοινωνικής και πολιτειακής δραστηριότητας.

Η διοργάνωση συμποσίων, συνεδρίων, διημερίδων, με θέματα που άπτονται την καταγωγή, τον πολιτισμό και την περιβαλλοντική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής του Τυμπακίου.

Η έρευνα, συγκέντρωση και καταγραφή του λαογραφικού, του ιστορικού καθώς και κάθε άλλου υλικού (κειμένων, φωτογραφιών, δημοσιεύσεων, προσωπικών αρχείων, ηχητικών και οπτικών ντοκουμέντων κλπ) , που αποτελεί τεκμήριο της παράδοσης της ευρύτερης περιοχής του Τυμπακίου.

Η προσπάθεια με κάθε μέσο του περιβαλλοντικού εξωραϊσμού της πόλης του Τυμπακίου και της ευρύτερης περιοχής κυρίως με άμεσο στόχο την αύξηση του πρασίνου.

Η ετήσια έκδοση περιοδικού με τον τίτλο «ΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ ΣΗΜΕΡΑ» στην ύλη του οποίου θα περιέχονται οι δραστηριότητες, οι ομιλίες, οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις στα συνέδρια, στις ημερίδες και στα συμπόσια που θα διοργανώνονται από το σωματείο.

Η ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των νέων που διαμένουν  στη περιοχή και των νέων που κατάγονται από την πόλη του Τυμπακίου και διαμένουν σε άλλες πόλεις μέσω δραστηριοτήτων του σωματείου, δηλαδή ημερίδων, εκδηλώσεων, καθώς και με συναφείς δραστηριότητες, εκδρομές και λοιπές παρεμφερείς εκδηλώσεις.

Η ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη σε πολιτιστικό, οικονομικό, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Τυμπακίου με κάθε νόμιμο μέσο όπως η αρθρογραφία, η διοργάνωση εκδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο κλπ.

Οι γνώσεις εργαλείο ανάπτυξης

Ομάδες εργασίας με εξειδικευμένο αντικείμενο η κάθε μία, δίνουν την ώθηση που απαιτείται  σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Η επιτροπή πρωτογενούς τομέα με αφοσίωση και με κατάθεση των γνώσεων της στους κατοίκους του Τυμπακίου, προσπαθεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη  των εναλλακτικών καλλιεργειών και  στους νέους τρόπους εμπορίας των κηπευτικών που παράγονται στο Τυμπάκι προκειμένου να επιτύχει την  σταδιακή και σταθερή αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων.

Τα μέλη της τεχνικής επιτροπής και περιβάλλοντος, εθελοντές καταρτισμένοι επιστήμονες στην ειδικότητά τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιβαλλοντική πολιτική και τα διάφορα τεχνικά έργα- δραστηριότητες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνική και την αναπτυξιακή πολιτική, στοχεύουν μέσα από δημιουργικές- βελτιωτικές δράσεις:   στην προστασία και αποκατάσταση του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος και στη διατήρηση των οικολογικών και πολιτισμικών αποθεμάτων.

Στην προβολή - ανάδειξη των συγκριτικών γεωγραφικών, φυσικών, παραγωγικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής του Τυμπακίου καθώς και  στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Υπεύθυνων Φορέων στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής με παράλληλη ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας και των Πολιτών σε θέματα Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Η επιτροπή υγείας μπορεί  να ενημερώνει του κατοίκους για τους νέους τρόπους διάγνωσης και πρόληψης ασθενειών, καθώς αυτή η πρώιμη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές ή να διευκολύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων (π.χ. πρόληψη για καρκίνο του τράχηλου, καρκίνου μαστών, οστεοπόρωση κ.α).

Με την οργάνωση ημερίδων πάνω σε διάφορα πεδία πρόληψης, σκοπός είναι να ενεργοποιήσει τους κατοίκους του Τυμπακίου, καθώς αρκετές φορές,  λόγω της απόστασης από το Ηράκλειο ή λόγω υπολειτουργίας του τοπικών δομών υγείας,  δεν προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό τους φέρνει αντιμέτωπους με δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις,  οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Η επιτροπή παιδείας και κοινωνίας ενισχύει και καθοδηγεί  στην παραγωγή πολιτιστικού έργου όπως στον Κινηματογράφο, το Θέατρο, το Βιβλίο, τις Εικαστικές Τέχνες. Δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση και ανάδειξη της ιστορίας των αρχαιολογικών χώρων Φαιστού και Αγίας Τριάδας.

Διοργανώνει επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που να λειτουργούν και ως χώροι δημιουργίας για συμμετοχή και δημιουργική μάθηση. Διαλέξεις, αφιερωμένες στην ελληνική ποίηση και πεζογραφία, Ιστορία και Λαογραφία της περιοχής με εισηγητές κατοίκους του Τυμπακίου φιλολόγους αλλά και καθηγητές από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Προβάλει την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία.

Εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδεται στο ρόλο της επιτροπής οικονομικών και ανάπτυξης καθώς και υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για προοπτικές και ανάπτυξη. Μάλιστα η οικονομική επιτροπή στέκεται στο σημείο αυτό, προκειμένου να βρει και να παρουσιάσει με απλό και κατανοητό τρόπο τις δυνατότητες οικονομικής ώθησης.

Στήριξη στις παραπάνω ομάδες εργασίας παρέχει η νομική επιτροπή  ώστε οιαδήποτε κίνηση τους να είναι ορθή και σύννομη. Επιπλέον οι έγκριτοι νομικοί με την πείρα τους λειτουργούν ως μοχλός επίλυσης κάθε προβλήματος που θα ανακύπτει κατά τη διάρκεια της δράσης τους.

Τέλος, η επιτροπή επικοινωνίας & IT, στοχεύει σε ένα  συντονισμένο και ουσιαστικό έργο συμμετέχοντας ενεργά και υποστηρίζοντας επικοινωνιακά τις ομάδες δράσης του Σωματείου.

Ούτως ή άλλως μέσω της ιστοσελίδας Πολιτεία Τυμπακίου (http://politiatimpakiou.gr), ο επισκέπτης μπορεί άμεσα και έγκυρα  να ενημερωθεί για τις Ομάδες Δράσης του σωματείου παράλληλα με τα επίκαιρα θέματα που αφορούν την περιοχή. Στόχος η ιστοσελίδα να μετατραπεί σε ένα βήμα διαλόγου και προβληματισμού των μελών και φίλων του Σωματείου.

Επαγγελματικός Οδηγός

Στην ενότητα αυτή οι επισκέπτες του site (http://politiatimpakiou.gr) θα μπορούν να ενημερώνονται για  διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών -συμπολιτών τους - οι οποίοι δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην πόλη του Τυμπακίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ή και εκτός Ελλάδος.

Η ανάρτηση διαφήμιση της κάθε επιχείρησης θα γίνετε δωρεάν.

Στον επαγγελματικό οδηγό παρέχονται επίσης πληροφορίες για θέσεις εργασίας, προκηρύξεις κλπ.

….. στην πρόσληψη 1.364 πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής προχωρούν άμεσα 125 δήμοι και δημοτικές ……

Τυμπάκι

Μέσα από τη συγκεκριμένη ενότητα στο site Πολιτεία Τυμπακίου (http://politiatimpakiou.gr), οι επισκέπτες γνωρίζουν το χθες και το σήμερα του Τυμπακίου.

Την ιστορία της περιοχής.

 ……Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Ενετούς (1204), το νησί χωρίστηκε διοικητικά σε επαρχίες. Η επαρχία γύρω από το Τυμπάκι ονομάστηκε "Πυργιώτισσα". (ολόκληρο το κείμενο του Α. Λενακάκη για την Πυργιώτισσα). Η ερμηνεία του τοπωνυμίου Πυργιώτισσα, προσεγγίζεται ……

Τις εκκλησιές του.

…. Στο Τυμπάκι υπάρχουν τέσσερις ενορίες: του Αγίου Πνεύματος, του Αγίου Τίτου, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Ιωάννη στον Κόκκινο Πύργο…..

Τις θρησκευτικές , πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Τέλος, μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, της ανάπτυξης από τη μία και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς από την άλλη, πιστεύεις ότι είσαι κομμάτι αυτού του τόπου ακόμα κι αν ο τόπος καταγωγής σου βρίσκεται μίλια μακριά.

Τα μέλη της ''ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ'', άνθρωποι νέοι, με όραμα και αγάπη για τον τόπο τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν τις γνώσεις τους στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας.

Γνωρίζοντας ότι το μέλλον των κατοίκων του Τυμπακίου είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη και ενίσχυση της πόλης τους, δραστηριοποιούνται για να αναδείξουν τα μεγάλα, συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους.

Απώτερο στόχο τους αποτελεί η ανάδειξη του Τυμπακίου σε μία σύγχρονη Πολιτεία, κέντρο πνευματικής, επιχειρηματικής, κοινωνικής και πολιτειακής δραστηριότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News