default-image

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους μαθητές

Απόψεις
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτρα για τη δωρεάν, σωστή και σύντομη πραγματοποίηση των αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων όλων των μαθητών για την εγγραφή τους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ζητά, με Επίκαιρη Ερώτησή της στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζει:

«Για να γραφτούν τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου, πρέπει να έχουν ατομικό βιβλιάριο υγείας, το οποίο θα υπογράφουν τέσσερις γιατροί που θα τα εξετάσουν. Οι γιατροί αυτοί είναι καρδιολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος και ορθοπεδικός. Όμως, η κατάσταση που υπάρχει στις δημόσιες μονάδες Υγείας, όπου για να εξεταστούν τα παιδιά από τους γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες, τα ραντεβού κλείνονται μέχρι και τον Οκτώβρη, δηλαδή όταν πια έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, έχει αποτέλεσμα οι γονείς και οι μαθητές να βιώνουν μια αφάνταστη ταλαιπωρία, παρόλο που το υπουργείο με έγγραφό του ενημερώνει με τα τηλέφωνα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες εξετάσεις.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο γιατί παρόμοιο δελτίο πρέπει να εκδώσουν τα παιδιά της τρίτης και πέμπτης δημοτικού για το μάθημα της φυσικής αγωγής, αλλά και οι μαθητές της τρίτης λυκείου που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις για Ιδρύματα στα οποία το δελτίο αυτό είναι απαραίτητο (Στρατιωτικές σχολές, ΤΕΦΑΑ).

Συνέπεια όλων αυτών είναι οι γονείς να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλίσουν έγκαιρα τις προϋποθέσεις φοίτησης των παιδιών τους στο δημόσιο σχολείο, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, με πρόσθετα έξοδα, το ήδη λεηλατημένο εισόδημά τους που προκαλεί η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Ταυτόχρονα, δεν είναι δεδομένο ότι οι ανασφάλιστοι γονείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις αυτές δωρεάν, καθώς πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώσουν 5 ευρώ για να κάνουν τις εξετάσεις, σε δημόσια Κέντρα Υγείας».

Η βουλευτής ρωτάει τον υπουργό τι άμεσα μέτρα θα λάβει έτσι ώστε όλα τα παιδιά, ασφαλισμένα και ανασφάλιστα, να έχουν τη δυνατότητα απολύτως δωρεάν εξετάσεων, να εξασφαλιστεί επάρκεια σε αριθμό και ειδικότητες των ιατρών των δημόσιων μονάδων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, ώστε οι αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις όλων των μαθητών να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι γονείς να μην αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς και να επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα περισσότερο. Επίσης, η βουλευτής ζητάει να καταργηθεί άμεσα η επιβάρυνση με 5 ευρώ των ανασφάλιστων γονιών ώστε να μπορούν δωρεάν να παίρνουν αυτές τις βεβαιώσεις.

Οι βουλευτές προτείνουν στην κυβέρνηση και άμεσα μέτρα όπως: Να οργανώσει κινητές μονάδες σχολικών γιατρών με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες που θα αναλάβουν πλήρως και δωρεάν για όλα τα παιδιά τη διαδικασία των εξετάσεων. Να οργανώσει μονάδες σχολικών γιατρών για τον έλεγχο εμβολιασμού όλων των παιδιών, για όλα τα υποχρεωτικά εμβόλια. Να παρθούν μέτρα ώστε ο αριθμός και η εκπαίδευση των ψυχολόγων να είναι τέτοια ώστε να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News