Αγγέλα Δουλγεράκη

Παρέμβαση Δανέλλη για τις μικρές εκμεταλλεύσεις

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα της μείωσης των άμεσων ενισχύσεων που θα δοθούν στους παραγωγούς για το ημερολογιακό έτος 2013.

 Η μείωση προβλέπεται να είναι ανάλογη με το μέγεθος των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνει κάθε εκμετάλλευση.  

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει εξαίρεση από τις μειώσεις των εκμεταλλεύσεων που εισπράττουν κάτω των €5.000.  

Η πρόταση αυτή βρήκε αντιστάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Κατά τη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης που συνυπέγραψε και τροπολογία για επιπρόσθετη εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου από την εφαρμογή της μείωσης είπε τα εξής:

" Καλώ κι εγώ τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν τις τροπολογίες που υποστηρίζουν την εξαίρεση των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τη γραμμική μείωση, που ενδεχομένως χρειασθεί να επιβληθεί, μετά την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020.  

Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις αυτές που επιβαρύνουν με το μερίδιο του λέοντος τον προϋπολογισμό για τις άμεσες ενισχύσεις.  Αντίθετα, στις μικρές εκμεταλλεύσεις οφείλεται η προσφορά πληθώρας κοινωνικών αγαθών, τα οποία δεν ανταμείβονται από τις αγορές.  

Ένα τέτοιο αγαθό είναι και η αντίσταση στην απερήμωση απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίες ούτως ή άλλως βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.  Γι αυτό το λόγο και ζητάμε επιπροσθέτως την εξαίρεση από τη μείωση και των μικρών νησιών του Αιγαίου και των εξόχως απόκεντρων περιοχών."

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια