Αγγέλα Δουλγεράκη

Ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου με τους πλειστηριασμούς


Προς σταδιακή εφαρμογή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το 2014.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, καθώς και των ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού.


Αυτό το καθεστώς προστασίας υπάρχει από το 2008.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, υπάρχει η σκέψη από τον Ιανουάριο να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί που αφορούν «κόκκινα δάνεια» του 2009 και κάθε χρόνο να απελευθερώνεται και ένα έτος.

Επίσης, θα τεθούν κριτήρια όπως το ύψος του δανείου ή η έκταση του ακινήτου.


Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών και αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», σταδιακά θα μειώνεται το ελάχιστο όριο (σήμερα είναι 200.000 ευρώ) της αντικειμενικής αξίας του ακίνητου κάτω από το οποίο απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί.


Σύμφωνα με την πρόταση, με την οποία φέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα να συμφωνούν οι τράπεζες, το όριο θα μειωθεί σε πρώτη φάση κατά 50.000 ευρώ, με προοπτική την περαιτέρω πτώση του ορίου σε ένα εξάμηνο ή ένα έτος, έως ότου απελευθερωθεί πλήρως η αγορά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια