default-image

Επιστροφή των τροϊκανών

Απόψεις
Επιστροφή των τροϊκανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σκιά της αντιπαράθεσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και μεταξύ των δανειστών, που έχει δημιουργήσει η έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα.

Η πρώτη τους συνάντηση σήμερα γίνεται με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει η χώρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης θα βρεθεί η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αποκρατικοποιήσεις και η αποτελεσματικότητα των εφοριών.

Η κυβέρνηση τρέχει για να προλάβει κυρίως τα χρονοδιαγράμματα, που αφορούν στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, έχοντας αναλάβει δέσμευση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος Ιουνίου.

Ζητούμενο είναι επίσης τα νέα οργανογράμματα για περισσότερους από 450.000 υπαλλήλους έως το τέλος του μήνα και για άλλους 110.000 έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στο πλάνο των απολύσεων, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, άλλοι 1.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ακόμη 4.000 έως το τέλος του Ιουνίου του 2014, ενώ έως το τέλος του 2014 πρέπει να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα περίφημα λάθη του ΔΝΤ είπε  τα λάθη τα είχαμε επισημάνει από το πρώτο μνημόνιο, αλλά σήμερα πλέον δεν έχει νόημα να κοιτάζουμε πίσω και προχωράμε μπροστά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News