Αγγέλα Δουλγεράκη

Στους δρόμους σήμερα η "υγεία" (Ηχητικό)

Γιατροί και εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί συγκροτούν κοινό μέτωπο και πραγματοποιούν 24ωρη απεργία σήμερα Παρασκευή, καταγγέλλοντας διάλυση του κοινωνικού κράτους και «οικτρή πραγματικότητα που εξευτελίζει τον άνθρωπο και τους εργαζόμενους».

Γιατροί και εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και ανασφάλιστοι στη χώρα δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, συνιστώντας, πλέον, μία βραδυφλεγή «υγειονομική βόμβα» με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βαίνει δραματικά μειούμενη, με κίνδυνο στο άμεσο μέλλον η χώρα να γνωρίσει την ανάπτυξη επιδημιών, τις οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για λήψη μέτρων, ώστε «να μην οδηγηθούμε άτακτα σε μια ανθρωπιστική κρίση», όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.

Οι ελλείψεις σε γιατρούς αγγίζουν τις 6.500 και σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν περίπου τις 20.000, σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρος Κουτσιουμπέλης, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα κλίνες σε ΜΕΘ να κλείνουν, μονάδες και εργαστήρια να υπολειτουργούν, σύγχρονα μηχανήματα να βρίσκονται σε αποθήκες, ενώ η πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ «καρκινοβατεί».

Η αναλογία είναι 2 κρεβάτια ανά 1.000 κατοίκους είπαν στο ράδιο 9,84 οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του Ηρακλείου Κυριάκος Θεοδοσάκης και Γιώργος Χονδροζουμάκης.
Συνεχίζοντας επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι στην υγεία στην Κρήτη.

Για «εφιαλτική κατάσταση» στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ μίλησε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέροντας ότι 5.000 γιατροί αγωνίζονται να περιθάλψουν 10.000.000 ανθρώπους.

Στο υπουργείο υγείας συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι στην Αθήνα.

Στις 10.00 στη ΔΥΠΕ Κρήτης η συγκέντρωση στο Ηράκλειο.

Το Κίνημα Νέων Ιατρών καλεί όλους τους νέους ιατρούς να στηρίξουν την απεργιακή κινητοποίηση που γίνεται από κοινού με όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Το κάλεσμα συνοδεύεται από καταγγελίες περί συνδικαλιστικών αδυναμιών.

Δωρεάν εξετάσεις αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στους πολίτες του Αγίου Νικολάου παρέχουν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια