Αγγέλα Δουλγεράκη

Κανονικά οι Πανελλαδικές εξετάσεις (Ηχητικό)

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και με απόφαση κατά της απεργίας στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Προηγήθηκε ένταση, με τη μειοψηφία να ζητά επικύρωση της απεργίας και κατ' ουσία σπάσιμο της επιστράτευσης.

Την πληροφορία πρώτη αποκάλυψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η εκπομπή της "ΚΡΗΤΗ TV" "Αντιθέσεις" και το πόρταλ neakriti.gr .

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος κατήγγειλε για συνδικαλιστικά μικροπολιτικά παιχνίδια τη μειοψηφία και τον υπουργό Παιδείας για πολιτικό τσαμπουκά.

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να παίζονται παιχνίδια εις βάρος των μαθητών και των καθηγητών που έχουν τα φύλλα πορείας στα χέρια τους και διακινδυνεύουν την απόλυσή τους.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση, η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ), συνεκτιμώντας τις εξελίξεις (επιστράτευση των καθηγητών, αρνητική θέση της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για στήριξη των καθηγητών με απεργία την Παρασκευή), αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα της μη πραγματοποίησης της απεργίας.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή οι κοινωνικοί όροι για να «σπάσουν» οι καθηγητές την επιστράτευση της κυβέρνησης και η κοινωνία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει τελικά κάτι τέτοιο.

Πανελλαδική στάση εργασίας 12:00-15:00 πραγματοποιεί για σήμερα η ΓΣΕΕ, η οποία θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη των εκπαιδευτικών.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι «η προληπτική επίταξη των εκπαιδευτικών όχι μόνο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση στα προβλήματα της Παιδείας, αντίθετα εντείνει τα αδιέξοδα και δημιουργεί εντάσεις, τις οποίες "φορτώνονται" οι χιλιάδες μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις».

Σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα, προχωρούν σήμερα, Πέμπτη οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, συμμετέχοντας στη στάση που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σε συμπαράσταση προς τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δυσφορία του προέδρου της ΕΛΜΕ

Την δυσφορία του για τη μη στήριξη του κλάδου από τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα που δεν δέχθηκε να καλύψει τους καθηγητές την πρώτη ημέρα της απεργίας με αποτέλεσμα να αμφισβητεί το ρόλο και την ύπαρξη τους , εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Λάζαρος Μάρκου μιλώντας στο ράδιο 9.84.

Αιχμές του ίδιου και για τη στάση των κομμάτων της συγκυβέρνησης που καταδικάζουν την  επιστράτευση αλλά αφήνουν αναπάντητα τα ανοικτά θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του σχολείου προς όφελος των μαθητών , την ανεργία και τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν.

Ο ίδιος ζήτησε πολιτεία και κοινωνία να αφήσουν κατά μέρος την υποκρισία και να αποφασίσουν τη παιδεία θέλουν.

Σχόλια