default-image

Σ.Βοργιάς :Δεν θριαμβολογούμε αλλά κάτι περισώθηκε (ηχητικό)

Απόψεις
Σ.Βοργιάς :Δεν θριαμβολογούμε αλλά κάτι περισώθηκε (ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτεύχθηκε στο παρά πέντε συμφωνία για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από την οποία όμως λείπει η υπογραφή του ΣΕΒ.

Η νέα σύμβαση που υπογράφηκε από τη ΓΣΕΕ και από (την πλευρά των εργοδοτών) ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, έχει διάρκεια έως το τέλος του έτους και προβλέπει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου και άλλων θεσμικών ρυθμίσεων.

Δεν προβλέπει όμως τίποτα για βασικά μισθολογικά θέματα, κάτι που υπάρχει ο κίνδυνος να εκληφθεί ως αποδοχή από τους κοινωνικούς εταίρους και άρα παγίωση του νέου δυσμενούς καθεστώτος στα εργασιακά με τον ορισμό του κατώτατου μισθού από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους.

«Παραμένει ζωντανός ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε η ΓΣΕΕ μετά την υπογραφή της σύμβασης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πανηγυρίζουμε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και δεν κάνουμε αναφορά σε νίκη, διότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο».

Σε ότι αφορά δε την απουσία προβλέψεων για τον κατώτατο μισθό, το κρισιμότερο αντικείμενο των μέχρι σήμερα συλλογικών συμβάσεων, το Συνδικάτο τονίζει ότι: «η εργατική τάξη της χώρας μας κατέκτησε και το χρονικό δικαίωμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να ανατρέψει, πολιτικά και κοινωνικά, όλες εκείνες τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις του Ν.4093/2012».

Ικανοποίηση εξέφρασε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να χαιρετίζει τη συμφωνία και να μιλά για «θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή» και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να μιλούν για αναμφισβήτητα θετικό γεγονός και να εξαπολύουν βολές κατά του ΣΕΒ.

Δεν θριαμβολογείς για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά για ένα διάστημα ακόμα περισώνεται ο μισθός και το επίδομα γάμου μεταξύ άλλων είπε στο ράδιο 9,84 το μέλος της διοίκησης του εργατικού κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News