Αγγέλα Δουλγεράκη

Διχάζει η απεργία και η επιστράτευση για την τιμή των όπλων

Συνδικαλιστικές και κομματικές διαμάχες στις τάξεις καθηγητών-ΑΔΕΔΥ λίγο πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων για την τιμή των όπλων.

Δε θα συμμετάσχουν οι καθηγητές στην απεργία που διοργανώνει την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ προς συμπαράσταση στους εκπαιδευτικούς, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκου Παπαχρήστου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία της διοίκησης της Ομοσπονδίας καθώς η κινητοποίηση δεν οργανώθηκε για την Παρασκευή, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης.

«Ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την Παρασκευή ώστε να σηματοδοτήσει την αντίδραση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την επιστράτευση. Δεν το έπραξε. Οι καθηγητές δε θα μετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, γιατί θεωρούμε κοροϊδία αυτό που συμβαίνει. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες μας για να καταγραφεί η άποψη του κλάδου, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απεργία», δήλωσε ο κ. Παπαχρήστος.

Για κάλεσμα σε απεργοσπασία από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Ηλίας Πατίδης.

Μετέχει η ΕΛΜΕ Ηρακλείου στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με τον πρόεδρό της.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πλατεία Ελευθερίας και πλατεία Λιονταριών από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ αντίστοιχα σήμερα, που τάσσονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών που αντιδρούν στην προληπτική επιστράτευση των καθηγητών στην Κρήτη από την κυβέρνηση, με στόχο τη διασφάλιση την ομαλής διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στις 19:30 η γενική συνέλευση των καθηγητών στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου.

«Η όποια απόφαση πρέπει να είναι συλλογική», είπε καλώντας τους συναδέλφους του σε αυτή τη συνέλευση μέσω του Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάζαρος Μάρκου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, «επιτάσσονται, από τη 12η μεσημβρινή της 15ης Μαΐου 2013 έως την έκδοση νεότερης απόφασης, οι προσωπικές υπηρεσίες του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν».

Καταδικάζει την επιστράτευση των καθηγητών από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και απαιτεί να πάρει τώρα πίσω τα φύλλα επιστράτευσης και να αποσύρει το προεδρικό διάταγμα η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ηρακλείου που συνεδρίασε εκτάκτως χθες.

Καλεί παράλληλα όλους τους γονείς να ορθώσουν ανάστημα στα κυβερνητικά σχέδια επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

«Το νέο δόγμα "νόμος και τάξη" δε μας εκφράζει, δεν πρέπει να περάσει», αναφέρει μεταξύ άλλων στην απόφασή της.

«Νόμος και τάξη σημαίνει καταστολή, συκοφάντηση, φόβος και σκυμμένα κεφάλια, ανεργία, απολύσεις. Η κυβέρνηση να πάρει δυναμική απάντηση».

Σε κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη προχωράει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «καταδικάζει το δόγμα "νόμος και τάξη" και καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη συνέχιση του αντιδημοκρατικού της κατήφορου με την εφαρμογή του γνώριμου και βάναυσου μέτρου της προληπτικής επιστράτευσης, με το οποίο πλέον έχει αντικαταστήσει το διάλογο για την επίλυση των σοβαρών και κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας και απαιτεί την άρση της πολιτικής όλων των επιστρατεύσεων».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί με σαφήνεια κατά της απεργίας των εκπαιδευτικών την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Ταυτόχρονα κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις έναντι των θέσεων του υπουργείου και των θέσεων της ΟΛΜΕ.

Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι υπάρχει δυνατότητα και πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου να λυθούν οι διαφορές με συναίνεση.

Η ΟΛΜΕ με την ακραία συνδικαλιστική επιλογή της για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και στη συνέχεια η κυβερνητική απόφαση "προληπτικής" επιστράτευσης διαμορφώνουν συνθήκες επιζήμιας έντασης για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά η λύση είναι η κανονική διεξαγωγή των εξετάσεων χωρίς επιστράτευση και στη συνέχεια ο ουσιαστικός διάλογος, ώστε οι τελικές ρυθμίσεις να λάβουν υπόψη όσες ενστάσεις είναι δικαιολογημένες και μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Στην προσπάθειά της να καταπνίξει κάθε φωνή αντίδρασης των εργαζομένων, η κυβέρνηση προσφεύγει στο - ιδιαίτερα προσφιλές για την ίδια - κατάφωρα αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης των εργαζομένων. Αυτή τη φορά, μάλιστα, προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, επιστρατεύοντας προληπτικά τους εργαζομένους, πριν οι ίδιοι αποφασίσουν ουσιαστικά για την απεργία στον κλάδο τους.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ανακαλέσει την επιστράτευση, να αποσύρει τα μέτρα διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και να ανοίξει διάλογο με τους καθηγητές μετά τις εξετάσεις. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και καλούμε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες να συμμετέχουν στα σημερινά συλλαλητήρια της ΟΛΜΕ».

Σχόλια