Αγγέλα Δουλγεράκη

Επιδεινώνεται η ανεργία των νέων

Επιδείνωση της κατάστασης σε ότι αφορά την ανεργία των νέων, προβλέπει για τα επόμενα χρόνια ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), καθώς εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των νέων έως 24 ετών θα ανέλθει στο 12,8% το 2018, έναντι 12,3% το 2013, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Το 2013 σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 73,4 εκατ. άνεργοι νέοι, αριθμός αυξημένος κατά 3,5 εκατ. άτομα περίπου από το 2007 και κατά 800.000 από το 2011, σύμφωνα με τη μελέτη με τίτλο «Παγκόσμιες τάσεις στην απασχόληση των νέων».

Οι οικονομολόγοι του ILO εκτιμούν ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να καταγραφεί ορισμένη «βελτίωση», που όμως θα εκμηδενιστεί από την επιδείνωση της κατάστασης σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Ασία.

«Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι η δυσπιστία των σημερινών νέων γενεών έναντι των πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών συστημάτων», σημειώνεται.

Γενικά, ο ILO εμφανίζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την σημερινή κατάσταση σε τρεις περιφέρειες (τις ανεπτυγμένες οικονομίες και την ΕΕ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική), όπου η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί ραγδαία από το 2008.

Σχόλια