Ανδριανή Αγγελιδάκη

Το ταξίδι μας στην Ουγκάντα: Το  πιο μαγικό μέρος; Όπου υπάρχουν παιδιά…

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή που έκανε τις καρδιές μας να χτυπούν πιο γρήγορα

Όταν ρώτησα την φίλη μου Ευδοκία Ταμπάκη ποιο είναι το πιο μαγικό μέρος στην Ουγκάντα, μου απάντησε εντελώς αυθόρμητα …. «Όπου υπάρχουν παιδιά»!

Γι΄ αυτά τα παιδιά πήγαμε και εμείς εκεί. Για τους αυριανούς ενήλικες της Ουγκάντα. Για τα παιδιά που ακόμη και σήμερα στερούνται την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία και κυρίως στερούνται το δικαίωμα να μπορούν να ονειρεύονται για ένα καλύτερο αύριο γιατί πολλά από αυτά τα παιδιά καλούνται κάθε μέρα να δώσουν μάχη για την επιβίωση τους.

Σε μια χώρα που η εκπαίδευση είναι ιδιωτική είναι εύκολο να καταλάβει ο κάθε ένας από εμάς ότι οι πολίτες της αγνοούν τα δικαιώματα τους, γι΄ αυτό και το δουλεμπόριο καλά κρατεί. Σε μια χώρα που η εικόνα ενός κοριτσιού σε ηλικία 12 χρονών να κυοφορεί είναι «φυσιολογική», σε μια χώρα που το AIDS, η ελονοσία και σήμερα ο κορωνοϊός έχουν «θερίσει» τον πληθυσμό της, τα θύματα είναι πάντα τα παιδιά, που μένουν πίσω απροστάτευτα.

Πριν ένα χρόνο 13 άνθρωποι ταξιδέψαμε με ανοιχτή καρδιά και μυαλό στην Ουγκάντα της Αφρικής. Σήμερα σας παρουσιάζουμε το ταξίδι μας αυτό. Μια εμπειρία ζωής για εμάς που το βιώσαμε αλλά και μια ευκαιρία για εσάς που θα το παρακολουθήσετε, να διαπιστώσετε με μια άλλη οπτική, τη δική μας οπτική, πως είναι η ζωή στην Ουγκάντα. Να διαπιστώσετε  πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Πόσο «πλούσιοι» είμαστε τελικά και όχι με την στενή έννοια του όρου. Και είναι ατομική ευθύνη δική μας, πως θα διαχειριστούμε την «καλή μας τύχη» να ζούμε σε μια χώρα όπως η δική μας αλλά και πως θα στηρίξουμε τους ανθρώπους που δεν είναι το ίδιο τυχεροί με εμάς.

Το ντοκιμαντέρ αυτό Δεν είναι μια ταξιδιωτική εκπομπή. Δεν είναι μια πρόταση πως θα υπηρετήσουμε την έννοια της φιλανθρωπίας. Είναι η δική μας ματιά για τη θέση των παιδιών στην Ουγκάντα αλλά και για τη θέση τη δική μας. Και αν στην κουβέντα μας βάλουμε και την συνισταμένη της «βοήθειας» προς το λαό της Ουγκάντα, της Αφρικής και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, τότε δίπλα στην έννοια βοήθεια βάλτε τις έννοιες, σεβασμός, αξιοπρέπεια, αυτονομία, ελευθερία. Με αυτά ως δεδομένα η όποια βοήθεια μπορεί να είναι ουσιαστική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια