Εργασιακός εκφοβισμός και ηθική παρενόχληση στον χώρο δουλειάς... παντού έτσι γίνεται;

Life
Εργασιακός εκφοβισμός και ηθική παρενόχληση στον χώρο δουλειάς... παντού έτσι γίνεται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σωματείο ήρθε να βάλει τέλος στο φαινόμενο του εκφοβισμού στον χώρο εργασίας

Γράφει η Ανδριανή Αγγελιδάκη

Ένα προσωπικό βίωμα ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του σωματείου Νο Mobbing.

H Χρυσοπηγή Βαρδίκου τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με το φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού και της ηθικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Δύο διαφορετικές συμπεριφορές που όπως δείχνουν οι αριθμοί καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στην καθημερινότητα πολλών εργαζόμενων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Παντού έτσι γίνεται….»

Από την  κουβέντα μας με την Χρυσοπηγή, κράτησα τη φράση που και η ίδια άκουγε και ακούει πολύ συχνά «…. Παντού έτσι γίνεται….» . Μια φράση που ακούμε ή λέμε συχνά όταν συζητάμε για τις συνθήκες στο χώρο δουλειάς.

Ζούμε σε μια χώρα που «τέτοιες» συμπεριφορές είναι παγιωμένες και σε ένα βαθμό αποδεκτές. Ένα ακόμη οξύμωρο χαρακτηριστικό του φαινομένου είναι ότι συχνά θύτες και θύματα δεν μπορούν καν να αντιληφθούν ότι αυτό που βιώνουν δεν είναι φυσιολογικό αλλά αποτελεί μορφή εκφοβισμού ή παρενόχλησης.

Ο εργασιακός εκφοβισμός και η ηθική παρενόχληση

Όταν μιλάμε για εργασιακό εκφοβισμό ουσιαστικά μιλάμε για κατάχρηση εξουσίας που συνήθως γίνεται με ευθύ και άμεσο τρόπο, που είναι και εύκολα αντιληπτός.

Στην ηθική παρενόχληση ωστόσο το τοπίο είναι πιο θολό. Μπορεί να συμβαίνει για χρόνια και το θύμα να μην το έχει αντιληφθεί. Αδυνατεί το δώσει όνομα στην κατάσταση, αναγνωρίζει μόνο ότι οι συνθήκες στην εργασία είναι δύσκολες. Το βασικό χαρακτηριστικό της παρενόχλησης είναι το βάθος χρόνου στο οποίο συμβαίνει και ο δόλος του θύτη προς το θύμα. Για παράδειγμα να υπάρχει σκοπιμότητα το θύμα να απομακρυνθεί από την εταιρία που εργάζεται.

Προσβολή της αξιοπρέπειας, ύβρεις, ταπεινωτικοί χαρακτηρισμοί, γελοιοποίηση , περιθωριοποίηση, απομόνωση από τους υπόλοιπους συναδέλφους – συνεργάτες, αφαίρεση αρμοδιοτήτων αδικαιολόγητα, ελλιπή ή εντελώς ανύπαρκτη ενημέρωση για την πρόοδο εργασιών που αφορούν τον εργαζόμενο είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της παρενόχλησης και του εκφοβισμού.

Τα θύματα δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Πολλές φορές θύματα γίνονται και άνθρωποι που δύσκολα χειραγωγούνται ή γνωρίζουν πολύ καλά πώς να θέτουν όρια και να προφυλάσσουν τον εαυτό τους.

Όπως μας είπε η Χρυσοπηγή Βαρδίκου το Σωματείο Νο Mobbing έχει στόχο την ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων για το φαινόμενο ώστε να καταφέρουμε σαν κοινωνία να κάνουμε το επόμενο βήμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News