Ψυχολογική βία: ο αφανής εχθρός – οδηγίες επιβίωσης

Απόψεις
Ψυχολογική βία: ο αφανής εχθρός – οδηγίες επιβίωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικογνειακή σύμβουλος Κική Τζωρτζακάκη μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές

Γράφει η Ανδριανή Αγγελιδάκη

Η ψυχολογική βία, όπως σχολιάζει η κα. Κική Τζωρτζακάκη, οικογενειακή σύμβουλος, είναι ένας αόρατος εχθρός, που έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού και βρίσκεται διάχυτη παντού, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας. Τη συναντάμε στην οικογένεια μας, στην εργασία μας, στις κοινωνικές μας επαφές ή ακόμη και  στο δρόμο σε μια τυχαία συναναστροφή.

Είναι αφανής και δύσκολο να την «στοιχειοθετήσεις». Μια ακόμη ύπουλη πλευρά της είναι ότι από θύμα σε κάνει και θύτη. Ο άνθρωπος που θα υποστεί ψυχολογική βία, δεν έχει συνήθως τα εργαλεία ή δεν είναι εκπαιδευμένος ώστε  να εκτονώσει την ένταση που του προκάλεσε μια συμπεριφορά έτσι στη συνέχεια ξεσπά σε κάποιο άλλο. Αυτό δημιουργεί ένα κύκλο μη υγειών συμπεριφορών, με ανθρώπους σε μόνιμη άμυνα και επίθεση.

Στο video που ακολουθεί η κα. Τζωρτζακάκη προτείνει απλές πρακτικές εκτόνωσης που μας βοηθούν να αποφορτιστούμε.

Την ίδια στιγμή μιλώντας μαζί της για τους τρόπους που θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας απέναντι σε κάθε μορφή βίας, η οικογενειακή σύμβουλος, κάνει ξεκάθαρο ότι οφείλουμε να αλλάξουμε εντελώς την καθοδήγηση προς τα παιδιά μας. Να τα εκπαιδεύσουμε να μάθουν να λένε όχι, προτείνοντας τρεις βασικούς κανόνες:

  • «Μη φοβάσαι τίποτα και κανένα, εγώ είμαι εδώ». Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι πάνω από όλα είναι η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός μας και τους κάνουμε σαφές ότι είμαστε εκεί να τα στηρίξουμε και να τα βοηθήσουμε.
  • «Θα σέβεσαι μόνο όσους σε σέβονται»
  • «Θα είσαι ευγενικός μόνο με όσους σου φέρονται ευγενικά»

Δείτε τη συνέντευξη που ακολουθεί

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News