Τάκης Προεστάκης, ο «φύλακας άγγελος» των αδέσποτων & το πρότυπο καταφύγιο στην Ιεράπετρα

Life
Τάκης Προεστάκης, ο «φύλακας άγγελος» των αδέσποτων & το πρότυπο καταφύγιο στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γνωρίστε τη μοναδική δουλειά που γίνεται στη Στέγη Προστασίας Αδέσποτων ζώων

Γράφει η Ανδριανή Αγγελιδάκη

Σήμερα θέλω να σας συστήσω τον Τάκη. Το πιο πιθανό είναι να έχετε διαβάσει, ακούσει ή δει κάτι για τον ίδιο και την απέραντη αγάπη του για τα ζώα. Ο Τάκης Προεστάκης συντηρεί λίγο έξω από την Ιεράπετρα, ένα καταφύγιο ή μάλλον καλύτερα ένα σπίτι  για αδέσποτα ζώα.

Περισσότερα από 500 σκυλιά, δεκάδες γάτες, πουλιά ακόμη και κατσίκες, έχουν βρει στο πρόσωπο του Τάκη έναν μικρό θεό που τους εξασφάλισε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια. Και ο Τάκης έχει βρει σε όλη αυτή τη δράση, το νόημα της ζωής του.

Για τον ίδιο όλα ξεκίνησαν πριν από 7 χρόνια. Σε μια βόλτα του στην χωματερή της Ιεράπετρας είδε πολλά σκυλιά να αναζητούν τροφή στα σκουπίδια και πολλά από αυτά είναι τραυματισμένα και σε πολύ κακή κατάσταση. Άρχιζε να τα φροντίζει και μια μέρα, αφού οι τον απείλησαν ότι θα δηλητηριάσουν τα σκυλιά, πήρε τα 75 σκυλιά και τα οδήγησε στο πρώτο καταφύγιο που είχε φτιάξει, δίνοντας όλη του την περιουσία.

Ο Τάκης μου εκμυστηρεύθηκε ότι πριν έξι χρόνια, είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Όλη του η περιουσία είχε εξανεμιστεί στην προσπάθεια του να συντηρήσει τα αδέσποτα που φρόντιζε. Ο κόσμος του είχε γυρίσει την πλάτη και βοήθεια δεν είχε από πουθενά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ένα δημοσίευμα στην βρετανική Daily mail ήταν αρκετό για να του αλλάξει τη ζωή. Το άρθρο μιλούσε για τον Τάκη και τη δράση του με τα αδέσποτα ζώα και έτσι σε μια στιγμή όλα άλλαξαν. Δεκάδες δωρεές άρχισαν να καταφθάνουν από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Δωρεές που αναλογούν σε πολλές χιλιάδες ευρώ και που όλες πάνε στα ζώα εντός αλλά και εκτός του καταφυγίου. 

Και αν τώρα μιλάμε για αδέσποτα ζώα ο στόχος του Τάκη είναι μελλοντικά να μην υπάρχουν πλέον αδέσποτα και προσεγγίζει πολύ συγκεκριμένα τον τρόπο που μπορεί αυτό να γίνει. Με στειρώσεις που θα αναλαμβάνουν οι τοπικές αρχές, με αστυνόμευση και έλλειψη ατιμωρησίας και φυσικά με την παιδεία. Με την καλλιέργεια μιας κουλτούρας φιλικής προς τα ζώα, προστατευτικής, όπου η σχέση ζώου και ανθρώπου ορίζεται από την αγάπη και την φροντίδα.

Και αν μετά από όλα αυτά έχετε συνειδητά επιλέξει να υιοθετήσετε ένα ζωάκι από το καταφύγιο η διαδικασία απαιτεί την ενεργή συμμετοχή σας.

Αυτός λοιπόν είναι ο Τάκης. Ο Τάκης που πριν 7 χρόνια βρήκε στη χωματερή ένα τραυματισμένο σκυλί και έκτοτε αφιέρωσε όλη του τη ζωή στα αδέσποτα. Η δράση του δεν περιορίζεται στο καταφύγιο και στα ζώα. Επηρεάζει τις ζωές και των ανθρώπων τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και αυτών που έχουν ταξιδέψει χιλιάδες μίλια από το εξωτερικό για να βρουν ένα πιστό σύντροφο που θα φροντίζουν για μια ολόκληρη ζωή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News