«Είχα κορωνοϊό και έσβηνα σιγά- σιγά» συγκλόνισε ο Μανώλης Βελιβασάκης

Κρήτη
«Είχα κορωνοϊό και έσβηνα σιγά- σιγά» συγκλόνισε ο Μανώλης Βελιβασάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

...αισθάνθηκα ότι έμπαινα σε μια μαύρη τρύπα που μπορεί να μην ξαναβγώ..

Ένας άνθρωπος με δύναμη ψυχής και μεγαλείο καρδιάς βρέθηκε στην εκπομπή «Ανδριανή» της ΚΡΗΤΗ TV, και μοιράστηκε με το τηλεοπτικό κοινό και τη δημοσιογράφο Ανδριανή Αγγελιδάκη τις δύσκολες ώρες της νοσηλείας του στη μονάδα COVID του ΠΑΓΝΗ.

Ο Μανώλης Βελιβασάκης, διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό ως ασθενής και αυτό αποτέλεσε μια ισχυρή δοκιμασία για τις δυνάμεις του, σωματικές αλλά και ψυχικές.

«Είμαι χαρούμενος γιατί είμαι ζωντανός. Είμαι ο νικητής της ζωής μου»!

Αυτή ήταν μια από τις πρώτες κουβέντες του κ. Βελιβασάκη, μια φράση που αποτυπώνει τις στιγμές αγωνίας και τα δύσκολα συναισθήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε τη στιγμή που όπως λέει ο ίδιος σκέφτηκε ψύχραιμα και ζήτησε από το ιατρικό προσωπικό, να δώσουν σε κάποιο άλλο άνθρωπο- ασθενή προτεραιότητα να διασωληνωθεί αν έπρεπε να διαλέξουν.

“Όταν ξεκίνησε η νοσηλεία, σκέφτηκα είμαι ένας άνθρωπος που έχω ζήσει τη ζωή μου προσφέροντας. Δεν σκέφτηκα ότι θέλω να συνεχίσω, αλλά αυτό που  θα ήθελα να κάνω είναι ακόμη μια προσφορά. Είπα ότι αν ένας συνάνθρωπος μου χρειαζόταν τη διασωλήνωση επειγόντως, να του δώσουν προτεραιότητα, αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Έτσι αισθάνθηκα γιατί είμαι άνθρωπος”

«Ο Covid με βρήκε απροετοίμαστο»

Περιγράφοντας την περιπέτεια που έζησε ο κ. Βελιβασάκης σχολίασε ότι ο Covid τον βρήκε απροετοίμαστο ψυχολογικά.

«Ο Covid , παρότι γιατρός πρώτης γραμμής, με βρήκε απροετοίμαστο ψυχολογικά. Δεν το περίμενα ότι αυτό το χτύπημα θα ήταν και το τελειωτικό κάποια στιγμή. Ο ιός επηρεάζει το πάντα, όλα τα όργανα του σώματος. Άρχισε να καταρρέει όλο το σύστημα. Η υποξαιμία, με βύθιζε σε ένα λήθαργο, το μυαλό μου δεν ήταν καθαρό».

«Ήταν ένα βαθύ πηγάδι… στην αρχή όταν διαγνώστηκα θετικός, τα συμπτώματα ήταν ήπια, σαν μια ήπια γρίπη. Μέσα σε λίγες μέρες άρχισα να βυθίζομαι. Υψηλός πυρετός, ρίγη και το οξυγόνο έπεφτε όλο και πιο πολύ. Μου έκαναν επειγόντως εισαγωγή, προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου αλλά με πλάκωσε ένα βαρύ μαύρο σύννεφο, αισθάνθηκα ότι έμπαινα σε μια μαύρη τρύπα που μπορεί να μην ξαναβγώ».

«Ο ιός της μοναξιάς»

«Η μοναξιά μας καταβάλει όλους. Επηρεάζει την ψυχή, το μυαλό, την καρδιά. Όταν η καρδιά λειτουργεί τόσο αργά και το συναίσθημα λειτουργεί αντίστροφα και γκαζώνει προς την αντίθετη πλευρά… το γκάζωμα σημαίνει κατάθλιψη, πίκρα, σημαίνει τα χάνω όλα αυτή τη στιγμή. Με ενδιάφεραν οι δικοί μου άνθρωποι τους οποίους αφήνω πίσω μου, που δεν θα μπορέσω να επικοινωνήσω μαζί τους από τη μία στιγμή στην άλλη και ότι μπορεί να είμαι εκεί στο δύσκολο μαύρο δρόμο μόνος μου».

«Με κράτησε η αγάπη για τη ζωή»

Η δύναμη της ψυχής του κ. Βελιβασάκη φάνηκε πως ήταν πιο ισχυρή από τον ίδιο τον ιό. Βαθιά ευγνώμων και συγκινημένος ανέφερε ότι αυτό που τον κράτησε στη ζωή ήταν η αγάπη του για τη ζωή αλλά και η αγάπη του κόσμου, που του συμπαραστάθηκε έστω και εξ αποστάσεως, με ευχές και προσευχές.

Η συμπαράσταση και η φροντίδα νοσηλευτών και γιατρών ήταν το βάλσαμο στις δύσκολες στιγμές της μοναξιάς και του φόβου, στο θάλαμο νοσηλείας.

«Αντιλαμβάνεσαι πόσο σημασία έχει μια λέξη. Θα πας καλά! Αυτά τα μάτια των ανθρώπων που σε φροντίζουν, πίσω από τις μάσκες, αυτή η καλοσύνη και μια ζεστή κουβέντα… Αυτό το αγκάλιασμα …».

Σήμερα υγιής και δυνατός ο Μανώλης Βελιβασάκης, αναλογίζεται την περιπέτεια που έζησε, μιλά γι αυτή ανοιχτά χωρίς να φοβάται να δακρύσει, να παραδεχτεί το φόβο που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει. Μιλά για τα βράδια που ο ύπνος είναι πρόκληση και το μυαλό ξεφεύγει και αναπαράγει άσχημες σκέψεις.

Έχει ήδη επιστρέψει στα επαγγελματικά του καθήκοντα στο νοσοκομείο, κοντά στους ασθενείς του και σχεδιάζει τα επόμενα ταξίδια με την ομάδα των Γιατρών του Αιγαίου, που οργώνουν τις θάλασσες για να βρεθούν στα ακριτικά και απομακρυσμένα νησιά της χώρας και να παράσχουν εθελοντικά υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους. Κυρίως όμως να προσφέρουν αγάπη και ανθρωπιά!

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News