Ανδριανή Αγγελιδάκη

Γεια σου Κίτσα μου! Μας γλύκανες την καρδιά!

Τα προτεινόμενα, ο ΕΝΦΙΑ, τα Βούρλα και η Κίτσα που αγάπησα αυτόματα!

Και ανοίγω τον υπολογιστή το πρωί στο γραφείο, μπαίνω You tube για να επιλέξω μουσική, να πάει καλά η μέρα, ρυθμικά. Μου βγάζει λοιπόν στα προτεινόμενα "Monday Morning Rainy Jazz"!

Οκ…. όσα cookies και να με ακολουθούν στην ψηφιακή μου ζωή, κανένα δεν θα καταλάβει ότι εδώ είμαστε Κρήτη και μπορεί ο Σεπτέμβρης να τελειώνει αλλά εμείς έχουμε ακόμη καλοκαίρι με ένα νοτιά να μπαίνει από το παράθυρο και να μου φτιάχνει στο μυαλό εικόνες από το νότο, με μπόλικο αλάτι και βουτιές!

Και αφού διάλεξα μουσική (πάτα ένα Play ΕΔΩ αν θέλεις να μπεις στο mood όσο διαβάζεις το άρθρο) λέω ας νοικοκυρευτώ και ας μπω να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ. ……………………………………………… η σελίδα προσπαθεί να φορτώσει χωρίς αποτέλεσμα. Μερικά λεπτά μετά, μου χαρίζει ένα ωραιότατο error 404. Κοινώς έχει πέσει το σύστημα και όπως καταλαβαίνετε προχωράω στο επόμενο task της ημέρας. Και να θες να αγιάσεις σε αυτή τη χώρα δεν σε αφήνουν.

Αφήνω την γκρίνια Δευτέρα πρωί και πάω στα ωραία της ημέρας.

Να σας συστήσω την Κίτσα. Ετών 85 λέει η ταυτότητα. Η Κίτσα Βασιλειάδου χρειάστηκε κάτι λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο για να βάλει στην καρδιά της και στη ζωή της την οικογένεια του Malek και της Abed. Το ζευγάρι έχει 5 κόρες και ζουν στην πολυκατοικία της κα. Κίτσας. Η οικογένεια από τη Συρία ήρθε στην Κρήτη και φιλοξενείται στο Ηράκλειο στα πλαίσια του προγράμματος ESTIA. Ναι είναι πρόσφυγες, έφυγαν από τη χώρα τους γιατί ο πόλεμος τους τα πήρε όλα. Ναι είναι άνθρωποι που θέλουν να μείνουν ζωντανοί και να δουν τα παιδιά τους να ζουν μια φυσιολογική ζωή, να μεγαλώνουν και να γίνονται ωραίοι άνθρωποι. Σαν την κα. Κίτσα. Πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά ε; Για τον Malek και την Abed η ESTIA δεν τους έδωσε μόνο ένα σπίτι. Τους έδωσε την Κίτσα. Έναν άνθρωπο με Α κεφαλαίο, μια αγκαλιά χωρίς όρια, μια καρδιά γεμάτη αγάπη, την καλύτερη εκδοχή του είδους μας, το δυνατότερο παράδειγμα για τις κόρες τους, τον πιο ισχυρό συμπαραστάτη για τους ίδιους, που ήρθαν στον τόπο μας για να ξεκινήσουν  από το μηδέν, να σταθούν στα πόδια τους, να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Η Κίτσα μας έβγαλε ασπροπρόσωπους και για λίγο χαμήλωσε την ένταση της φωνής όλων αυτών των τύπων στα Καμένα Βούρλα, που κρατούσαν σε αποκλεισμό τα 39 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Την εικόνα όμως αυτή καλά θα κάνουμε να μην την ξεχάσουμε.

Και στη θέση των προσφυγόπουλων που είδαν μια αρμαθιά «ανθρώπων» να θέλουν να τα στείλουν στο πυρ το εξώτερο, ας βάλουμε τα δικά μας τα παιδιά. Μας το κάνει πιο εύκολο αυτό, να καταλάβουμε τον τρόμο και τον πόνο αυτών των παιδιών; Έστω και για λίγο το διανοείστε; Ακόμη και αν παρενέβη η εισαγγελέας Λαμίας, η μαύρη κηλίδα γράφτηκε και γράφτηκε από χέρια ελληνικά…. Ντροπή!

Αλλά εδώ αφήστε με να κρατήσω σαν εικόνα, την Κίτσα, που παίρνει από χέρι τα κορίτσια του Malek και της Aded και τα πάει σχολείο. Αφήστε με να πιστεύω ότι ο τόπος μας, οι άνθρωποι μας, έτσι ξέρουν να νοιάζονται, να αγαπούν και να φροντίζουν τον άλλο άνθρωπο, τον ξένο, τον πρόσφυγα, τον άστεγο, τον μόνο, τον άρρωστο, το φίλο, τον αδερφό…τον άνθρωπο.

Αφήστε με να κρατήσω στα μάτια μου την εικόνα της Κίτσας που μιλά για τα 5 κορίτσια και γελούν τα μάτια της, πεταρίζει η καρδιά της, γίνεται όμορφη και πανύψηλη σε μια στιγμή, γιατί το μπόι της είναι η ψυχή της.

Επιλέγω η Κίτσα να γίνει το παράδειγμα μου, γιατί η δική μου η ψυχή έτσι νοιώθει και έτσι συντονίζεται, με τον άνθρωπο που δίνει, αγαπά, αγκαλιάζει, μοιράζεται. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τον άλλο, τον ξένο, τον διαφορετικό. Αυτός ο άνθρωπος βρίσκει μόνο λόγους να συνυπάρχει και να μοιράζεται τον κόσμο τούτο.

Κίτσα σε ευχαριστώ…..

 Δείτε την ιστορία της οικογένειας από τη Συρία και θα καταλάβετε ακριβώς τι λέω και τι νοιώθω.

ΥΓ. Η κεντρική φωτογραφία είναι από τους καταρράκτες Murchison στην Ουγκάντα. Το νου μας... αν δεν γίνουμε σαν την Κίτσα, δεν μας ξεπλένει ούτε το ο εν λόγω καταρράκτης ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια