Πόσο πιο «ΣΚΑΪ» θα πέσεις;

Απόψεις
Πόσο πιο «ΣΚΑΪ» θα πέσεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μάτσο Αλεξανδρίδης, οι "φιμωμένοι" και η Ηρώ...

Γράφει η Ανδριανή Αγγελιδάκη

Τελικά οι επιλογές του ΣΚΑΪ είναι εντελώς αντίθετες από το όνομα του…. Αν ΣΚΑΪ , αγγκλιστί σημαίνει ουρανός, το εθνικό κανάλι έχει οδηγήσει το κοινό του στα τάρταρα πνευματικά, αισθητικά και κοινωνικά. Κανονική ελεύθερη πτώση... Ο Αλεξανδρίδης, ξέρεις ντε, ο πολλά βαρύς άντρας που δεν μπορεί να αντέξει τον τόσο ανδρισμό του και θέλει κάθε μέρα και άλλη γυναίκα για «να αδειάσει το πακέτο του» χωρίς απαραίτητα να έχει και τη συγκατάθεση της παρτενέρ του, αλλιώς όπως είπε και ο ίδιος πάμε σε βιασμό, αυτός λοιπόν ο τύπος, ο παίκτης του BIG BROTHER, εξασφάλισε μια θέση στο τηλεριάλιτι, μετά από επιλογή της παραγωγής. Μάλιστα όπως μας έχουν ενημερώσει από τον ΣΚΑΪ, οι παίκτες πέρασαν από συνεντεύξεις με ψυχολόγο, άρα γνώριζαν πολύ καλά από την πρώτη στιγμή τα χαρακτηριστικά τους, τις θέσεις και τις απόψεις τους αλλά και τα νούμερα τηλεθέασης που θα φέρουν μόλις αφεθούν «ελεύθεροι» στο σπίτι του Μεγάλου Αδερφού και ξεδιπλώσουν όλο το μεγαλείο τους.

Μετά τον ντόρο που έγινε, ο παίκτης απομακρύνθηκε από το ριάλιτι και ο Πέτσας ζήτησε την παρέμβαση του ΕΣΡ. Απορία… το ΕΣΡ δεν μπορούσε να παρέμβει αυτεπάγγελτα;

Και που έφυγε ο μάτσο Αλεξανδρίδης άλλαξε κάτι; Το πήγαν το πρόβατο για σφαγή, αφού έκανε τη δουλειά του έστω και εν αγνοία του. Γιατί εδώ που τα λέμε, δεν τον κόβω τον τύπο να έχει συναίσθηση για τις συνέπειες που έχουν τα λεγόμενα του, οπότε σίγουρα δεν είπε όσα είπε με στόχο να κάνει ντόρο. Είναι από φυσικού του τέτοιου είδους σκέψεις και πράξεις.

Και αυτό είναι το χειρότερο. Η άποψη του βγήκε αβίαστα. Γιατί είναι η εγκατεστημένη νοοτροπία του. Η γυναίκα είναι για να «αδειάζεις» και τίποτε περισσότερο. Και μην ξαφνιαζόμαστε όλοι, είναι τουλάχιστον ειρωνικό. Ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά ότι η κοινωνία μας τη βία, γιατί ο βιασμός είναι η απόλυτη μορφή βίας, την υποθάλπει και την υπηρετεί. Μεγαλώνουμε αγόρια και τους μαθαίνουμε από τα μικράτα τους να εντοπίζουν τα γκομενάκια… γκομενάκια όχι κορίτσια, όχι γυναίκες, αλλά γκομενάκια. Αυτή ακριβώς τη λέξη χρησιμοποιούν πολλοί πατεράδες μιλώντας στα αγόρια τους. Να βρίσκουν γκομενάκια, να κάνουν παιχνίδι, να περνούν καλά και τέλος. Η σχέση και η αλληλεπίδραση με το άλλο φύλλο σταματά εκεί. Πουθενά η έννοια του σεβασμού.

Μεγαλώνουμε κορίτσια ζητώντας τους να είναι σεμνές και να μην προκαλούν. Τους καλλιεργούμε μια εσωτερική τοποθέτηση να κρατούν μια στάση άμυνας. Δυστυχώς παθητικής άμυνας. Μην προκαλούν, μην αντιδρούν, μην τραβάνε τα πράγματα στα άκρα. Ακόμη και σήμερα ζητάμε από τα κορίτσια μας να κάνουν τα «καλά παιδιά» και να μην δίνουν δικαιώματα, ξεχνώντας να τα διδάξουμε, να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Εδώ παρακαλώ μια παύση για σκέψη. Σε όλο αυτό που είναι εκπαίδευση των παιδιών μας, αγοριών και κοριτσιών, στο σεβασμό; Και επαναφέρω το θέμα του σεβασμού γιατί στη δική μου σκέψη κυριαρχεί ως έννοια για υγιή συνύπαρξη και αλληλεπίδραση.

Ο Αλεξανδρίδης λοιπόν δεν έκανε τη διαφορά. Μέσα στο μυαλό του, το απαίδευτο, κυριαρχεί αυτό που του έμαθαν, αυτό που βλέπει να ισχύει γύρω του.

Είναι ενήλικας όμως και έχει την απόλυτη ευθύνη των όσων λέει και πράττει.

Η ευθύνη του σταθμού που τον επέλεξε να έχει δημόσιο βήμα, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Πέραν της απομάκρυνσης του θα είχε μια κάποια αξία να εκδώσει ο ΣΚΑΪ και μια ανακοίνωση που να πάρει επίσημα θέση ως σταθμός που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο τηλεοπτικό κόσνεπτ και βγάζει χρήματα από αυτό. Βέβαια θα μου πεις, τι να την κάνουμε την ανακοίνωση, την άποψη του σταθμού την βλέπουμε κάθε βράδυ στις οθόνες μας και 23 ώρες την ημέρα στο Live streaming. Και φυσικά αν ήθελαν θα έκοβαν την ατάκα στο μοντάζ....

Οπότε μάλλον τα όποια δάκρυα θα ήτο κροκοδείλια….

Από την άλλη υπάρχει και η άποψη ότι η όλη αναπαραγωγή του θέματος από όλα τα μέσα αλλά και μέσα από τα social όπου τις προηγούμενες ώρες το hashtag #cancelbigbrothergr έγινε Trend σε ελάχιστο χρόνο, ουσιαστικά δίνει περισσότερο χώρο στο Big Brother να «υπάρξει» στο γνωστικό μας πεδίο και ουσιαστικά όλη αυτή η αναπαραγωγή, κάνει διαφήμιση στο τηλεριάλιτι κατά την γνωστή παλιά συνταγή που λέει «και η αρνητική διαφήμιση, διαφήμιση είναι» και πολλές φορές πολύ πιο ισχυρή.

Όμως εδώ θα ήταν μέγα λάθος να μην αντιδράσει το κοινό, να μην αντιδράσει η κοινωνία. Η αντίδραση της είναι στοιχείο υγείας. Αφού μας έμελλε σαν λαός να καταπιαστούμε με το Big Brother, τουλάχιστον ας το τοποθετήσουμε εκεί που του αξίζει.

Ο αγώνας ... των "φιμωμένων"

Και η δίνη της κατηφοριάς δεν σταματά δυστυχώς στο Big Brother αγαπητοί μου….

Την Κυριακή χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα βγήκαν στους δρόμους, οι περισσότεροι χωρίς μάσκες(καλά αν φορούσαν θα ακύρωναν το μήνυμα τους. Βέβαια σε μερικές κινητοποιήσεις υπήρξαν και μέτρα αποστάσεων και μάσκες σε πρόσωπα ενηλίκων), για να διαδηλώσουν για τις μάσκες στα σχολεία. Να μην ανοίξουν λένε, να μην φιμώσουν τα παιδιά μας φωνάζουν, να μην τα πνίξουν με τις μάσκες του σατανά.

Για τα δικά μου τα παιδιά θα σας πω, για των άλλων δεν ξέρω. Τα δικά μου τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να φιμωθούν από τη μάσκα. Η «φίμωση» ξεκινά από το μυαλό και από αυτά που το ταΐζουμε. Γι ΄αυτό προσέξτε τι λέτε, πως τα λέτε, τι βλέπετε, τι ακούτε, τι μεταφέρετε στα παιδιά σας, Τι ερεθίσματα τους δίνεται, σε τι εμπειρίες τα εκθέτετε. Τι κουβέντες κάνετε μαζί τους, τι προβληματισμούς τους δημιουργείτε.

Τα δικά μου τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο με τη μάσκα τους, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι οφείλουν να προστατέψουν τους ευπαθείς συμμαθητές τους και τους ευπαθείς, νέους και ηλικιωμένους μέσα και έξω από το σχολείο και τις δραστηριότητες τους.

Τα δικά μου τα παιδιά που έχουν την ευλογία να είναι υγιή, θα πάνε σχολείο γιατί διαφορετικά, η αποχή τους από την ηλικιακή τους κοινότητα θα τους στοιχίσει ψυχοκοινωνικά και αυτό θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

Η Ηρώ ήταν μόλις 17

Σε άλλα νέα, σημειώστε.. στις 5 Σεπτεμβρίου η Ηρώ Κωσταντοπούλου, 17 χρονών κοπελούδα, εκτελέστηκε στην Καισαριανή από τους Γερμανούς, το ’44 για την αντιστασιακή της δράση, μετά από μερόνυχτα βασανιστηρίων και μεγάλη απελευθερωτική δράση. Ένα κορίτσι, μια γυναίκα, που από τα γυμνασιακά της χρόνια ήταν στην αντίσταση. Ένα κορίτσι από εύπορη οικογένεια, που μιλούσε 4 γλώσσες. Μια γυναίκα που διεκδίκησε την ελευθερία τη δική της και του έθνους της. Που δεν έμεινε παθητική απέναντι στον κατακτητή αλλά τον πολέμησε και του αντιστάθηκε με όλο της το σθένος.

Αυτά από την Ηρώ που ήταν μόλις 17…. Εμείς ας κάτσουμε τώρα πάλι στον καναπέ μας να βλέπουμε Big Brother, να συζητάμε ακόμη για το αν οι μάσκες μας κάνουν καλό ή κακό και να ποστάρουμε ακόμη throwback φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις. Με τις υγείες μας…

ΥΓ1. την στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο ο δημοσιογράφος της Αυγής, Ανδρέας Πετρόπουλος, που ήταν καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ με τη Μαρία Αναστασοπούλου και τον Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από το πάνελ ως ένδειξη διαμαρτυρίας  "για την αναπαραγωγή της υποκουλτούρας και του βιασμού που συμβαίνει από χθες" όπως δήλωσε ο ίδιος.

Χαρακτηριστικά είπε : "Δεν θέλω να κάνω σόου, αλλά δεν μπορούν να υποτάσσονται όλα στο χρήμα και στις διαφημίσεις. Αυτό πρέπει να καταδικαστεί. Θα ήθελα εντελώς συμβολικά... Η δημόσια συχνότητα δεν μπορεί να αναπαράγει αυτά τα πράγματα. Δεν προσβάλλω κανέναν, αλλά συμβολικά... αυτά προσβάλλουν τη δημοσιογραφία και τη Δημοκρατία".

Η απάντηση των παρουσιαστών της εκπομπής ήταν οτι εξέλαβαν τη στάση του ως ασέβεια προς το πρόσωπο τους. Ελλάδα 2020...

ΥΓ2. Η κεντρική φωτογραφία είναι ένα trhowback της γράφουσας, αλλά μιλάμε για πολύ back, σε άλλες εποχές, ξέγνοιαστες, τότε που είχαμε μόνο τα αθώα μνημόνια και το γλυκό ΔΝΤ να μας παιδεύει και να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Περασμένα μεγαλεία!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News