Ανδριανή Αγγελιδάκη

Εσύ πανεπιστήμιο και ο άλλος … Big Brother

Άλλοι που λέτε πανηγυρίζουν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο και άλλοι την είσοδο τους στο Big Brother

Γράφει η Ανδριανή Αγγελιδάκη

Άλλοι χαίρονται που κατάφεραν με κόπο και προσήλωση να φτάσουν στον πρώτο μεγάλο στόχο και άλλοι πετάνε τη σκούφια τους που κατάφεραν να γίνουν μέρος της σύγχρονης τηλεοπτικής πραγματικότητας, κερδίζοντας το δικαίωμα τους στην προσωρινή δημοσιότητα του One of a kind τηλεριάλιτι που επανέφερε ο ΣΚΑΙ μετά βαΐων και κλάδων στις tv των ελληνικών σπιτιών.

Και μην απατάσθε, μπήκε κυριολεκτικά στα σπίτια των Ελλήνων. Όλοι είδαν από λίγο, έστω από περιέργεια. Όλοι «εκτέθηκαν» στο προϊόν αυτό και πολλοί θα συνεχίσουν να το βλέπουν καθημερινά. Γιατί; Γιατί είμαστε λάτρεις της κλειδαρότρυπας. Και γιατί μετά την καραντίνα ίσως βρίσκουμε περισσότερα κοινά σημεία με τους κατ΄ επιλογήν έγκλειστους παίκτες του Μεγάλου Αδερφού. Και γιατί τελικά στον Έλληνα τηλεθεατή αρέσει το trash. Κοινώς το σκουπίδι.

Γιατί μη μου πείτε ότι ο Μεγάλος Αδερφός είναι το απαύγασμα της δημιουργικότητας και της πνευματικής απογείωσης των τηλεοπτικών εγκεφάλων. Είναι ένα ευφυέστατο concept που πιάνει τον παλμό του κοινού, παγκοσμίως αλλά επι της ουσίας δεν έχει τίποτα μα τίποτα να προσφέρει.

Το ευφυές της υπόθεσης αφορά στην ικανοποίηση να βλέπουμε και να κρίνουμε τις ζωές των άλλων, ξεχνώντας παράλληλα έστω και για λίγο, τη δική μας πραγματικότητα.

Η ιδέα του BIG BROTHER βασίζεται σε δύο πόλους. Ο ένας είναι οι παίκτες που συμμετέχουν και ο άλλος είναι το κοινό. Το κοινό είπαμε, αρνείται ότι βλέπει, αλλά βλέπει και θα βλέπει μανιωδώς και θα εκφράζει και άποψη και θα ψηφίζει όταν έρθει και η ώρα του.

Οι παίκτες τώρα από την άλλη, ζουν το όνειρο τους! Να γίνουν διάσημοι και αν είναι ανθεκτικοί, μετράνε στο κοινό, «πουλάνε» τηλεοπτικά, φέρνουν νούμερα και χορηγούς,  να κερδίσουν και 100.000 ευρώ.

Η δόξα αγαπημένοι μου είναι ισχυρή. Όλοι την επιθυμούν, όλοι τη διεκδικούν.

Έστω και αν πρέπει να εκθέσουν τις πιο προσωπικές τους στιγμές 24 ώρες το 24ωρο.

Είμαστε άλλωστε πλέον απείρως εκτεθειμένοι σε αυτή την πρακτική μέσα από τα social media. Τώρα απλά ξαναζεστάναμε το φαγάκι που λέγεται BIG BROTHER, δώσαμε στους “wanna be”  διάσημους την ευκαιρία να μπουν σε μια τηλεοπτική βιτρίνα και να μοστράρονται 24 ώρες την ημέρα για όσο αντέξουν τα νεύρα τους μέσα στο τηλεοπτικό τους ενυδρείο και εμείς απ΄ έξω, με πασατέμπο και ποπ κόρν στο χέρι, κοιτάμε και σχολιάζουμε.

Και το «εισιτήριο» μας για να χαζεύουμε τις περσόνες του ριάλιτι δεν το πληρώνουμε με χρήμα αλλά με πολύτιμο χρόνο και φαιά ουσία που καίμε.

Επίσης έχει ενδιαφέρον να δούμε και τις προσωπικότητες που επέλεξαν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό τον κύκλο. Να τους δούμε λέει η παραγωγή με συμπάθεια και αποδοχή καθώς εκπροσωπούν την κοινωνία μας, είναι χαρακτηριστικά δείγματα της. Αλήθεια; Αυτό είναι η ελληνική κοινωνία; Γιατί τυγχάνει εγώ τουλάχιστον να γνωρίζω ίσαμε 10 διαφορετικές προσωπικότητες ανθρώπων που ζουν και υπάρχουν ανάμεσα μας, με περισσότερο ουσιώδεις προσωπικότητες.

Επιλέγει  όμως το σύστημα μας να χρηματοδοτεί και να αναδεικνύει τις περσόνες του τίποτα.

Και λέγοντας χρηματοδοτεί, σκεφτείτε ότι το κόστος για μια τέτοια παραγωγή δεν είναι μόνο τα 100.00 ευρώ που θα πάρει ως έπαθλο ο νικητής, αλλά και πολλές ακόμη χιλιάδες για να τρέξει η παραγωγή και να βγαίνει αέρα. Χιλιάδες ευρώ τα κόστη, περισσότερες χιλιάδες ευρώ τα έσοδα από τους χορηγούς. Ένα ολόκληρο σύστημα που χρηματοδοτεί θα το ξαναπώ «το τίποτα»! Και για μένα πως μεταφράζεται το τίποτα;

Απλά. Έχει κάτι να σου δώσει αυτό που βλέπεις; Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο; Σου αναβαθμίζει τον τρόπο σκέψης; Σου δίνει εναλλακτικές να περπατήσεις στη ζωή σου εκτός από το να εκθέτεις τον εαυτό σου στα μάτια χιλιάδων; Και φυσικά όταν μιλάμε για προσωπική έκθεση, κερδίζει όποιος εκθέσει περισσότερα, απόκρυφα, γαργαλιστικά, προκλητικά.

Σκεφτείτε λοιπόν πριν πάρετε στα χέρια σας το τηλεκοντρόλ. Σήμερα με τι θέλω να τροφοδοτήσω τον εγκέφαλο μου και την ψυχή μου; Εσείς αποφασίζετε, εσείς αναλαμβάνετε και την ευθύνη.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια