Τα παιδιά κάνουν πάντα τις πιο εύστοχες ερωτήσεις! Συνέντευξη σε μια ... δημοσιογράφο

Απόψεις
Τα παιδιά κάνουν πάντα τις πιο εύστοχες ερωτήσεις! Συνέντευξη σε μια ... δημοσιογράφο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Παγκρητίου δίνουν μαθήματα δημοσιογραφίας!

Τα παιδιά έχουν πάντα τις καλύτερες και πιο εύστοχες απορίες. Και αυτό το διαπίστωσα για μία ακόμη φορά σήμερα. Σε μια σχολική αίθουσα όπου για μια ολόκληρη ώρα, μικροί μαθητές μου έθεσαν τις πιο ουσιαστικές ερωτήσεις για τη δουλειά και τη ζωή μου.

- Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να κάνει σωστά τη δουλειά του δημοσιογράφου;

- Νοιώθεις ευχαριστημένη με τις επιλογές σου;

- Έχεις ελεύθερο χρόνο;

- Έχεις φοβηθεί ποτέ; Σε έχουν απειλήσει; Σε έχουν πληγώσει;

Όταν αυτές οι ερωτήσεις γίνονται από μαθητές μόλις 10 χρονών, ξαφνιάζεσαι. Αιφνιδιάζεσαι ευχάριστα. Τα παιδιά έχουν απορίες πάντα έχουν απορίες. Και όταν τα αφήνουμε να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς κριτική και περαιτέρω σχόλια, ξέρουν πολύ καλά πώς να φτάσουν στην καρδιά του θέματος.

Τη σημερινή συνέντευξη λοιπόν στο Παγκρήτιο δημοτικό την απόλαυσα. Την ευχαριστήθηκα όσο λίγες! Είδα τους δεκάχρονους ρεπόρτερ να ακολουθούν χωρίς κανείς να τους το έχει διδάξει προηγουμένως, τον βασικό κανόνα της δουλειάς μας. Να ακούς. Να ακούς περισσότερο και να μιλάς όταν πρέπει.

Να ακούς ενεργητικά τον συνομιλητή σου και να αφεθείς στην κουβέντα. Φυσικά και είχαν ετοιμάσει τις ερωτήσεις τους, γιατί αυτό όριζε και το μάθημα της Μελέτης στα πλαίσια του οποίου κάναμε τη συνάντηση μας. Είχαν δουλέψει πριν έρθουν, είχαν μελετήσει. Αλλά είχαν την ωριμότητα  την ίδια στιγμή να «γεννήσουν» νέες ερωτήσεις που ταίριαζαν στην ροή της κουβέντας μας.

Τα παιδιά σήμερα με δίδαξαν κάτι πολύ σημαντικό ακούγοντας τις ερωτήσεις τους. Παρόλο που τα περισσότερα τα ξέρω πλέον αρκετά χρόνια, ως συμμαθητές του γιου μου, μου έκαναν ερωτήσεις σαν να μην με γνώριζαν καθόλου. Δεν έμειναν σε αυτά που γνώριζαν για μένα αλλά προσπάθησαν να δουν πως πραγματικά σκέφτομαι, πως νοιώθω, πως λειτουργώ στη δουλειά μου.

Οι μαθητές της Τετάρτης Δημοτικού σήμερα μου έμαθαν ότι πάντα μπορείς να μάθεις κάτι νεό, για έναν άνθρωπο ή ακόμη και για μια συνθήκη, αν το δεις από άλλη σκοπιά.

Πιστέψτε με τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι φορτωμένο με καλολογικά στοιχεία και υπερβολές.

Για μια ολόκληρη ώρα, δύσκολο και κουραστικό για τα παιδιά που είχαν ξεκινήσει από νωρίς το μάθημα στην τάξη, ήταν όλοι παρόντες, ευγενείς και συμμετείχαν σε αυτή την ιδιότυπη συνέντευξη, στην πιο ιδιαίτερη που έδωσα ποτέ.

Βασική λεπτομέρεια! Οι δασκάλες των τμημάτων κα. Μαμουνάκη Άννα και Ξενικάκη Ντέπυ, ήταν διακριτικά παρούσες. Έδωσαν το λόγο στα παιδιά και τα άφησαν να λειτουργήσουν όπως ξέρουν πολύ καλά. Με ωριμότητα(ακόμη και τις αποστάσεις τηρούσαν) σεβασμό και θετική διάθεση προς το πρόσωπο μου.

Πολύ σας ευχαριστώ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News