Οι 58 μέρες του lockdown - ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ του Στέλιου Παπαρδέλα

Κρήτη
Οι 58 μέρες του lockdown - ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ του Στέλιου Παπαρδέλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή μας σε παύση και η πόλη μας σε ηρεμία

14 Μαρτίου 2020, με εντολή της κυβέρνησης κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα μουσεία, τα cinema και τα τουριστικά καταλύματα.

Μόλις 4 μέρες,  πριν ο Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσει ότι κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, τα πανεπιστήμια και τα φροντιστήρια από τις 11 Μαρτίου μέχρι νεοτέρας.

Στις 23 Μαρτίου οι κάτοικοι της Ελλάδας απαγορεύθηκε να κυκλοφορούν χωρίς βεβαίωση μετακίνησης και υποχρεώθηκαν να μπουν σε καραντίνα για να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Οι πόλεις απέκτησαν μια άλλη όψη. Στο αστικό τοπίο ο χώρος θύμισε έρημο τοπίο.  Η εικόνα στο κέντρο των πόλεων άλλαξε άρδην από τη στιγμή οι εμπορικές επιχειρήσεις, τα καφέ , τα εστιατόρια έκλεισαν και ο πόλος έλξης των κατοίκων στα πιο ζωντανά σημεία των πόλεων αδρανοποιήθηκε.

Lockdown και καραντίνα , δυο όροι που μπήκαν στη ζωή μας μαζί με τον κορωνοϊό. Δύο λέξεις που άλλαξαν τη ζωή μας και πρόσθεσαν σελίδες στη σύγχρονη ιστορία αυτού του πλανήτη.

Στη δική μας γωνιά, στο Ηράκλειο, η πόλη έζησε στιγμές ηρεμίας και ερημιάς. Η εικόνα των κλειστών καταστημάτων και των άδειων δρόμων, έγινε η εικόνα των ημερών.

Ουσιαστικά αυτή η περίοδος περνάει στην ιστορία από τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Την προηγούμενη εβδομάδα, στις 4 Μαϊου άνοιξαν οι πρώτες επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής αλλά τα περισσότερα εμπορικά ανοίγουν στις 11 του μήνα. Ακόμη και αν οι καταναλωτές  δεν σπεύσουν να μπουν στους γνώριμους ρυθμούς προ Κορωνοϊού, η πόλη θα έχει πλέον άλλη δυναμική. Οι εικόνες του Lockdown γίνονται «αρχειακό υλικό» εκτός και αν κληθούμε στο μέλλον να επιστρέψουμε σε μέτρα που θα μας γυρίσουν στον Απρίλη του 2020.

Ο φωτογράφος Στέλιος Παπαρδέλας βρέθηκε στην πόλη και αποτύπωσε φωτογραφικά για το neakriti.gr τις μέρες του Lockdown και της καραντίνας.

Μια πόλη άδεια που μοιάζει σαν να ανέπνευσε, σαν να ανέκτησε το ζωτικό της χώρο. Τα κτήρια πρωταγωνιστές και οι άνθρωποι σαν "λαθραίοι" εμφανίζονται μέσα στα καρέ.

Η ζωή μας σε παύση και η πόλη μας σε ηρεμία....η κίνηση μεσα στην ακινησία...

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες Στέλιος Παπαρδέλας stylianospapardelas.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News