Αποστόλη τη Μούζιτσουκ την ξέρεις; Ώρα να τη μάθεις….

Απόψεις
Αποστόλη τη Μούζιτσουκ την ξέρεις; Ώρα να τη μάθεις….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποστόλη την έκανες την γκάφα σου και έχουμε να λέμε απ΄ αρχής του 2020 για σένα και το χιούμορ σου…..

Μάλλον να με διορθώσω…. Γκάφα δεν έκανες. Γκάφα κάνουμε όταν υποπίπτουμε  σε λάθος εν αγνοία μας. Και χιούμορ μάλλον δεν έχεις αγαπητέ μου περιφερειάρχη. Δεν είναι καλέ μου χιούμορ να λες στις κυρίες της υπηρεσίας σου αν τις ενδιαφέρει να πρωταγωνιστήσουν σε ταινία πορνό του Σειρηνάκη.

Δε θα σου πω τι να σκέφτεσαι Αποστόλη μου, ελεύθερος άνθρωπος είσαι. Αλλά μπορώ όμως να σου πω να μην τα εκφράζεις γιατί με προσβάλουν, γιατί καταπατούν τον ζωτικό χώρο της αξιοπρέπειας μου. Κράτα για σένα τις ιδέες σου για φιλμογραφία.

Κράτησε τις για σένα, γιατί εμένα αυτά που λες, έστω και με χιούμορ, έστω ακόμη και γελώντας με νόημα, με προσβάλουν. Είναι δηλωμένη καφρίλα . Είναι σεξισμός μέχρι τα μπούνια. Είναι σεξισμός που έχει εμποτιστεί στο μέσα μας, γιατί είμαστε απόλυτα σεξιστική κοινωνία και εκφράζεται σχεδόν αυτοματοποιημένα. Εκφράζεται αφελώς και ελαφρά τη καρδία. Και αυτό είναι το ανησυχητικό και το δύσκολο της υπόθεσης. Όταν μια ολόκληρη κοινωνία, γυναίκες – άνδρες, γελάνε με τέτοια αστεία και αρνούνται να πάρουν θέση είτε από διακριτικότητα είτε γιατί δεν πήραν καν χαμπάρι ότι τέτοιες δηλώσεις είναι προσβλητικές , τότε έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Δεν αναγνωρίζουμε καν ποιο είναι το πρόβλημα.

Αν οι υπάλληλοι σου ήταν άνδρες θα τους πρότεινες ρόλο σε ταινία Ράμπο; Έτσι το πάμε; Αγόρια ξύλο, κορίτσια sex; Δικός μου συλλογισμός, δεν στον χρεώνω, να είμαι δίκαιη.

Σου χρεώνω όμως ότι είσαι δημόσιο πρόσωπο και οφείλεις να φιλτράρεις δέκα φορές τι λες και κυρίως πως σκέφτεσαι τα πράγματα. Όπως και να έχει μας έδωσες μια ευκαιρία να το κουβεντιάσουμε το θέμα και σε σένα μια ευκαιρία να σκέφτεσαι διπλά και τριπλά τι είσαι έτοιμος να ξεστομίσεις. Το ανησυχητικό βέβαια δεν είναι τι λες μόνο. Αλλά κυρίως τι σκέφτεσαι.

(Για την ιστορία και για όσους χάσατε τα νέα των ημερών, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έγινε talk of the town όταν στα πλαίσια μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης, ο  εκπροσώπος της Film Office, του οργανισμού που έχει αναλάβει να προωθήσει κινηματογραφικές παραγωγές στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να μεσολαβήσει για να πάρουν μέρος στις παραγωγές οι κυρίες της υπηρεσίας, οι οποίες εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό να ζήσουν την εμπειρία του κινηματογράφου. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στις γυναίκες εργαζόμενες της περιφέρειας ρώτησε «τι είδους ταινία, προσέξτε τι θα πείτε».

Οι εργαζόμενες ξέσπασαν σε αμήχανα γέλια ενώ ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε: «Άκουσα ότι από τις πρώτες ταινίες που θα γυριστούν θα είναι του Σειρηνάκη, σας ενδιαφέρει

Ο περιφερειάρχης στη συνέχεια ζήτηση συγγνώμη για το ατυχές σχόλιο με ανάρτηση του στο twitter "Ατυχέστατη και τελείως λάθος η αναφορά μου προς τις εργαζόμενες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τρόπο που ούτε με εκφράζει, ούτε με χαρακτηρίζει, για οποιαδήποτε γυναίκα. Για αυτό και η συγγνώμη μου είναι απολύτως ξεκάθαρη και ειλικρινής".)

Την απάντηση , ούτε πληρωμένη να την είχα, στη δίνει η Άννα Μούζιτσουκ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι, Αποστόλη μου, αρνήθηκε να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία, χάνοντας και τίτλους και χρήματα, πολλά χρήματα. Γιατί; Γιατί αρνείται να κυκλοφορεί αποκλειστικά με συνοδεία άνδρα, να έχει καλυμμένο πρόσωπο και σώμα με την αμπάγια και να παίξει με ειδικούς κανόνες, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα σε ένα αυστηρά μουσουλμανικό- ανδροκρατούμενο κράτος.

Διάβασε Αποστόλη μου τι λέει:

«Σε λίγες μέρες θα χάσω δυο παγκόσμιους τίτλους, το έναν μετά τον άλλον. Επειδή αποφάσισα να μην

ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία. Αρνούμενη να παίξω με ειδικούς κανόνες, να φορέσω αμπάγια, να με συνοδεύει άνδρας για να μπορώ να βγω από το ξενοδοχείο, για να μην αισθάνομαι άνθρωπος δεύτερης διαλογής.

Θα ακολουθήσω τις αρχές μου και δεν θα μετέχω στο παγκόσμιο σκακιστικό πρωτάθλημα Ράπιντ και Μπλιτς όπου σε 5 μόλις μέρες θα μπορούσα να κερδίσω περισσότερα χρήματα από δεκάδες άλλα τουρνουά μαζί.

Όλα αυτά είναι πολύ δυσάρεστα, αλλά πιο λυπηρό είναι πως κανείς δεν νοιάζεται.

Πικρά αισθήματα αλλά δεν γίνεται να κάνω πίσω.

Το ίδιο ισχύει και για την αδελφή μου Μαρίγια και είμαι ευτυχισμένη που μοιραζόμαστε την ίδια άποψη.

Και για αυτούς που ενδιαφέρονται: Ναι, θα ξαναγυρίσουμε!

Άννα Μούζιτσουκ, παγκόσμια πρωταθλήτρια ράπιντ και μπλιτς στο σκάκι».

Και η Άννα είμαι σίγουρη δε θα γελούσε καθόλου με το αστείο σου.

Αρνείται να βρεθεί σε μια χώρα που δεν σέβεται τις γυναίκες, επιβάλλοντας τους να ζουν στο περιθώριο, κρυμμένες πίσω από κελεμπίες και υποχρεωμένες να κυκλοφορούν μόνο όταν συνοδεύονται από άνδρες.

Ακολουθώντας το «πνεύμα» και το νόημα στο σκεπτικό  της Άννας και εγώ αρνούμαι να δεχτώ σχόλια που άμεσα συνδέουν τις γυναίκες με το σεξ, με το πορνό και τις πονηρές φαντασιώσεις ορισμένων. Οι γυναίκες είμαστε πολλά περισσότερα από αντικείμενα του sex. Δεν αρνούμαι τη σεξουαλικότητα μας, είναι στοιχείο της φύσης μας. Αρνούμαι τον ευτελισμό της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News