Μαρία & Γιώτα τα πρόσωπα που ξεχώρισα για το 2019

Απόψεις
Μαρία & Γιώτα τα πρόσωπα που ξεχώρισα για το 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαίνω στη νέα χρονιά με ένα πολύ δυνατό ποσοστό! Δύο  από τα 12 πρόσωπα της χρονιάς που ξεχώρισε το CNN Greece για το 2019, είναι άνθρωποι που γνωρίζω, έχω συναναστραφεί, έχω κάνει παρέα, έχω συνεργαστεί, έχω κουβεντιάσει, έχω φιλοξενήσει στην εκπομπή, έχω ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή.

 Μαρία Σβολιαντοπούλου και Παναγιώτα Ποϊράζη.

 Η Μαρία αναδείχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς για το εθελοντικό της έργο, μέσα από την ταινία ΓΙΑ ΘΥΜΙΣΕ ΜΟΥ, που αφορά στο Αλτσχάιμερ. Η Παναγιώτα διακρίθηκε ως το πρόσωπο του 2019, στον τομέα της καινοτομίας, για την έρευνα που διεξάγει στο Ινστιτούτο Mοριακής Bιολογίας και Bιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ,  στον τομέα των υπολογιστικών νευροεπιστημών, πάνω στους δενδρίτες των εγκεφαλικών κυττάρων.

 Θα μου επιτρέψετε βέβαια να αναφέρομαι στις δύο υπέροχες αυτές κυρίες, με το μικρό τους όνομα. Γιατί τις γνωρίζω σαν Μαρία και Γιώτα

Τη Μαρία τη γνώρισα πριν δύο χρόνια. Αφορμή για τη γνωριμία μας ήταν μια ταινία που είχε κάνει για το στίγμα στις ψυχικές νόσους. Η συνέχεια της γνωριμίας μας, μας επεφύλασσε μια ακόμη ταινία, μια μοναδική συνεργασία και μια υπέροχη σχέση με ένα πλάσμα τόσο ζωντανό, ευφυές και γεμάτο ζεστά συναισθήματα που νομίζω πολλές φορές ότι «κάποιος» μου την έστειλε σαν δώρο για να μου θυμίζει ότι τα όνειρα μας τα κυνηγάμε. Ότι το πάθος μας οφείλουμε να είναι μεγαλύτερο από τις δυσκολίες και κυρίως ότι η ομαδική δουλειά και η εθελοντική δράση ξυπνούν τον άνθρωπο και τον κάνουν ικανό για το ακατόρθωτο.

 Αυτή είναι η Μαρία στα δικά μου τα μάτια. Βλέποντας τη, στη  συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιογράφο του CNN Greece Χρύσα Γρίβα, να συγκινείται και να μιλά με τόσο πάθος και ηρεμία ταυτόχρονα για το όνειρο της, ένιωσα αυτόματα την καρδιά μου να χτυπά πιο γρήγορα. Γιατί; Γιατί είναι πολύ ελπιδοφόρο να ακούς τους ανθρώπους γύρω σου, ειδικά αυτούς που τίποτα δεν τους έχει χαριστεί, να μιλούν με θάρρος και αγάπη και χωρίς ίχνος υπεροψίας.Η Μαρία είχε την τύχη να γεννηθεί σε μια οικογένεια που την έλουσε με αγάπη και αποδοχή. Που τη στήριξε και την στηρίζει σε κάθε της βήμα. Που τη θαυμάζει και την φρενάρει εκεί που πρέπει.

 Το 2020 να ανακαλύψετέ τη Μαρία που έχετε μέσα σας. Να μη διστάσετε στα δύσκολα, να τα βάλετε μαζί τους. Να μοιράσετε αγάπη με στόχο όχι να την πάρετε πίσω αλλά την απλώσετε παντού.

Μαρία σε ευχαριστώ για μια ακόμη φορά.

 Με τη Γιώτα, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Από τότε που πήγαιναν τα παιδιά μας μαζί στο σχολείο.

Η Γιώτα είναι μαμά τριών παιδιών. Είναι σύζυγος, είναι κόρη, είναι εργαζόμενη σε ένα τομέα πολύ απαιτητικό. Σε ένα τομέα που του έχει αφιερωθεί. Σε ένα τομέα που απαιτεί πολύ ατομική δουλειά, μεγάλη ομαδική προσπάθεια. Σε ένα τομέα, αυτόν της έρευνας, που απαιτεί επιμονή και υπομονή.Δύο χαρακτηριστικά που η Γιώτα μπόλιασε μέσα της από τη στιγμή που γεννήθηκε.

 Κύπρια, από τα κατεχόμενα, έφυγε με την οικογένεια της από το σπίτι τους, όταν η ίδια ήταν λίγων ημερών.Ήταν ένα κορίτσι που ήξερε τι ήθελε αλλά ήξερε και να κινείτε ευέλικτα. Να προσαρμόζεται και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να φτάσει στο στόχο της.

 Άφησε την επιλογή της να σπουδάσει ιατρική, μετά από προτροπή του πατέρα της. Βρήκε εναλλακτική στα Μαθηματικά. Μεταπήδησε ακαδημαϊκά στη Βιοϊατρική μηχανική. Επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά μόνο κλειστές πόρτες βρήκε. Ευέλικτη όμως όπως είναι και πολλαπλώς καταρτισμένη δεν το έβαλε κάτω. Το αρχικό πτυχίο στα μαθηματικά της δημιούργησε μια νέα εναλλακτική στον τομέα της Βιοπληροφορικής.Η ζωή της συνεχίστηκε με αλλαγές, ευκαιρίες και διεξόδους που η ίδια δημιουργούσε ως ανήσυχο πνεύμα.

 Μέσα στην τελευταία δεκαετία η Γιώτα ήρθε στην Κρήτη, ξεκίνησε να δουλεύει στο ΙΤΕ, τρέχει την σημαντικότητα έρευνα για τους δενδρίτες του εγκεφάλου με την ομάδα της. Μεγαλώνει τα παιδιά της και εξελίσσεται όμορφα, ανθρώπινα και αληθινά. Ένα μήνυμα μας στέλνει μέσα από την συνέντευξη της στο CNN Greece. Κρατήστε το σαν φυλαχτό, σαν δώρο.

 «Αν υπάρχει ένα μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους νέους είναι να κάνουν αυτό που αγαπάνε, αυτό που τους παθιάζει. Να μην πτοούνται από τις δυσκολίες, να επιμένουν, να βρίσκουν τρόπους να ελίσσονται και στο τέλος θα τα καταφέρουν. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτό που αγαπάμε».

 Καταλάβετε τώρα γιατί νοιώθω ότι τα ποσοστά λειτουργούν υπέρ μου;

Το 2020 να έρθουν στη ζωή σας άνθρωποι που τους θαυμάζετε. Που έχουν τη μαγική δύναμη να σας πάνε λίγο παρακάτω. Ανθρώπους που λειτουργούν ως ωραία παραδείγματα. Ανθρώπους αληθινούς, ανήσυχους στο πνεύμα, με καθαρή ματιά και φλόγα στην καρδιά.

Με το καλό…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News