Ανδριανή Αγγελιδάκη

Τα Βενετσιάνικα Μοναστήρια στο Aκρωτήρι Χανίων

Η περιοχή του Ακρωτηρίου είναι μία πεδινή χερσόνησος ανατολικά από τα Χανιά. Σε αυτό το μοναδικό μέρος υπάρχουν κάποια από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της Κρήτης. Πρόκειται για μία ιερή περιοχή με ιστορικά μοναστήρια, λατρευτικά σπήλαια, αλλά και σπήλαια ασκητών και ερημιτών.

Η Αγία Τριάδα , η Μονή  Τζαγκαρόλων

Πρώτος προορισμός, η Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μοναστήρια της περιοχής.

Μία μακριά δεντροστοιχία με πεύκα και κυπαρίσσια προαναγγέλλει το επιβλητικό μοναστηριακό συγκρότημα. Ένα αριστούργημα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα του 17ου αιώνα.

Το κτηριακό συγκρότημα της Μονής είναι αρμονικό και καλοσχεδιασμένο ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες της μοναστηριακής κοινότητας, χωρίς να χρειάζεται να εξέρχεται κανείς, πράγμα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις περιόδους εντάσεων του παρελθόντος.

Η σημερινή μορφή της μονής οφείλεται στον Ιερεμία και Λαυρέντιο Τσαγκαρόλο, οι οποίοι ήταν οι ανακαινιστές και αναδιοργανωτές της Μονής. Γι' αυτό άλλωστε έχει επικρατήσει ως επωνυμία το όνομά τους.

Ο ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού, αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και είναι εν μέρει αγιογραφημένος. Έχει εντυπωσιακή πρόσοψη, ψηλό καμπαναριό και δύο παρεκκλήσια, τα οποία είναι αφιερωμένα στη Ζωοδόχο πηγή και τον Ιωάννη το θεολόγο.

Η Μονή Γουβερνέτου

Παίρνοντας το στενό δρόμο που ξεκινά δυτικά του μοναστηριού, κατευθυνόμαστε βόρεια προς τη Μονή Γουβερνέτου. Ο δρόμος σκαρφαλώνει σε πετρώδης λόφους διάσπαρτους με χαρουπιές και αγκαθωτούς θάμνους και περνάει μέσα από ένα φαράγγι το οποίο καταλήγει στο μικρό πλάτωμα όπου βρίσκεται το μοναστήρι.

Η Μονή Γουβερνέτου είναι φρουριακού τύπου και κάθε πλευρά της την υπερασπίζεται ένας πύργος.

Στο κέντρο του φρουριακού περιβόλου βρίσκεται ο ναός που είναι αφιερωμένος στη Θεοτόκο, την Κυρία των Αγγέλων. Είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της περιοχής και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες.

Στα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας ήταν από τα πλουσιότερα μοναστήρια της Κρήτης.

Η Παναγία η Αρκουδιώτισσα και το Μοναστήρι του Καθολικού

Κατηφορίζοντας με τα πόδια το ακανόνιστο μονοπάτι συναντάμε την Παναγία την Αρκουδιώτισσα και το Μοναστήρι του Καθολικού.

Απέναντι βρίσκεται ένα μισογκρεμισμένο οικοδομικό συγκρότημα, εκεί που παλαιότερα ήταν το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου.

Το εκκλησάκι της Παναγίας την Αρκουδιώτισσας που γιορτάζει την ημέρα της Υπαπαντής βρίσκεται στην άκρη της Αρκουδοσπηλιάς.

Στο κέντρο του σπηλαίου βρίσκεται το ομοίωμα μιας αρκούδας που μας ταξιδεύει στους τοπικούς θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής. Η αρκούδα σκύβει πάνω από μία στέρνα και σύμφωνα με την παράδοση η αρκούδα αυτή έπινε το νερό της στέρνας και το στερούσε από τους καλόγερους.

Μια μέρα οι μοναχοί παραφύλαξαν και είδαν το σπήλαιο να σκοτεινιάζει, καθώς έμπαινε η αρκούδα. Φοβήθηκαν όμως και επικαλέστηκαν τη βοήθεια της Παναγίας, η οποία πέτρωσε την αρκούδα.

Από την αρκουδοσπηλιά συνεχίζουμε προς τη Μονή του Αγίου Ιωάννου ή το Μοναστήρι του Καθολικού. Η διαδρομή είναι λίγο μεγαλύτερη και πιο απότομη αλλά το θέαμα ανταμείβει τον επισκέπτη.

Τα κτήρια είναι μεγαλοπρεπή και ο ναός είναι λαξευμένος πάνω στο βράχο. Μπροστά του υπάρχει μία γέφυρα 50 μέτρα σε μήκος και 15 μέτρα σε πλάτος που γεφυρώνει μία χαράδρα ύψους 30 μέτρων.

Πριν ερημώσει το Μοναστήρι του Καθολικού, έμεναν οι καλόγεροι της Μονής Γουβερνέτου στους οποίους ανήκε το Μοναστήρι από το 17ο αιώνα και έπειτα.

Το Ακρωτήρι είναι ένα ιδανικός προορισμός για όσους επιλέγουν τον προσκυνηματικό τουρισμό. Τα Μοναστήρια της περιοχής ξεχωρίζουν τόσο για την ιστορία τους όσο και για την υπέροχη αρχιτεκτονική τους.

Οι διαδρομές στο Ακρωτήρι σε ξελογιάζουν με την ομορφιά του τοπίου.

Αυτή η γωνιά της Κρήτης ξεχωρίζει και διαθέτει όλα τα προσόντα για να αναδειχθεί το Ακρωτήρι σε έναν κορυφαίο προορισμό.

φωτογραφίες: www.cretanbeaches.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια