Θέλουμε ανάπτυξη, τότε ζητάμε καινοτομία

Απόψεις
Θέλουμε ανάπτυξη, τότε ζητάμε καινοτομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καινοτομία είναι το αντίδοτο στην αδράνεια και την αυταρέσκεια

Γράφει ο Αντώνης Ε.Γκορτζής, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής

« Εκείνος που δεν θα εφαρμόσει καινούργια μέσα θα πρέπει να περιμένει καινούργιες συμφορές, γιατί ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος καινοτόμος παράγοντας», Francis Bacon «Περί Καινοτομιών» (1561-1626). Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα, σήμερα αντιμετωπίζει πολλές αλλαγές σε όλα τα μέτωπα, το πολιτικό, το οικονομικό και το κοινωνικό, ορισμένες δε από αυτές είναι αποτέλεσμα αλλαγών που εμφανίζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου, ενώ άλλες προέρχονται από το ίδιο το εσωτερικό της περιβάλλον.

Αυτές οι αλλαγές είναι περίπλοκες και σπάνια επιδέχονται εύκολες λύσεις. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές αυτές επηρεάζει άμεσα και σημαντικά τον κόσμο που θα αφήσουμε στα παιδία μας, στα επόμενα χρόνια. Η καινοτομία είναι το αντίδοτο στην αδράνεια και την αυταρέσκεια. Αλλά δεν είναι από μόνη της πανάκεια. Γιατί είναι αδύνατον να μπορέσει να αποτελέσει τη λύση στην υπερβολική ανεργία που υπάρχει αυτή την εποχή, χωρίς και τη συνδρομή άλλων παραγόντων.

Η καινοτομία προκαλεί τους πεπερασμένους και συντηρητικούς τρόπους σκέψης και δράσης. Μας προτρέπει να δούμε με καινούργιο μάτι, να σκεφτούμε με διαφορετικούς τρόπους, να ψάξουμε για νέες απαντήσεις στα προβλήματα που μας ταλανίζουν από παλιά.

Η καινοτομία μας οδηγεί στη δημιουργία νέων εντελώς αγορών – ενώ παράλληλα δε μας αφήνει καμία ευκαιρία να προβλέψουμε ποιες θα είναι αυτές ακριβώς και σε ποιόν βαθμό θα επηρεάσουν τις ζωές μας. Αναπτύσσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες, που με τη σειρά τους συναρπάζουν και προσελκύουν τους ανθρώπους για να τα αποκτήσουν. Ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός «παράγοντα ευεξίας» που ενισχύει την αυτοπεποίθηση σε σχέση με το που βαδίζει η οικονομία.

Η καινοτομία μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουμε τις δομές τόσο της εργασίας όσο και της κοινωνίας μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και πιο ανθρώπινες. Καταφέρνει να αντλεί από τους ανθρώπους όλη τη δημιουργική τους ενέργεια. Μπορεί και κάνει το περιβάλλον εργασίας πιο ανταγωνιστικό και πιο ικανοποιητικό. Πρέπει να εδραιώσουμε μια πιο στενή σχέση στην Ευρώπη μεταξύ καινοτομίας, οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Οι εταιρίες θα πρέπει τώρα να αρχίσουν να δημιουργούν νέες πηγές οικονομικών πόρων και νέες θέσεις εργασίας. Οι νέες συνθήκες της αγοράς θα αναζωογονήσουν τις οικονομίες μας και αυτό πρέπει να ενθαρρύνει τις εταιρίες όλων των μεγεθών να γίνουν πιο ευέλικτες και να στραφούν προς το μέλλον.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια που η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει. Ανάλογα εμπόδια έχουν εντοπιστεί και σε άλλα μέρη του κόσμου: αντιδράσεις στους νεωτερισμούς, απροθυμία να παρθούν ρίσκα, υπερβολικός αριθμός κανονισμών, φορολογικά και διοικητικά αντικίνητρα, έλλειψη επιχειρηματικού πνεύματος και αυστηροί εργασιακοί κανόνες στην αγορά

Υπάρχουν εμπόδια, όπως δυσκολίες στις διαδικασίες έγκρισης για καινούργια προϊόντα, βραδυκίνητα και ακριβά συστήματα απονομής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ανεπαρκή συστήματα για την χρηματοδότηση των ερευνών ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η αδυναμία που παρουσιάζεται για γρήγορη μετακίνηση από την ερευνητική ιδέα στην ικανοποιητική εφαρμογή της στην αγορά.

Πως θα τα επιτύχουμε όλα  αυτά βέβαια είναι ένα άλλο θέμα. Μπορούμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας και να παρακινήσουμε στην καινοτομία τις εταιρίες μας και την κοινωνία μας γενικότερα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και πιο πολύ καινοτομία, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, Αλλά για να δημιουργήσουμε έναν πιο δυνατό δεσμό μεταξύ τους, απαιτείται να ξεπεράσουμε ένα σημαντικό αριθμό εμποδίων. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση δράση σε οκτώ  διαφορετικά μέτωπα που είναι, συγκεκριμένα:

  1. Αλλαγή συμπεριφοράς
  2. Δημιουργία νέων επιχειρήσεων
  3. Έρευνα και ανάπτυξη
  4. Γνώση και δεξιότητες
  5. Κεφάλαια χρηματοδότησης και επιχειρησιακού κινδύνου
  6. Κυβερνήσεις και νομοθεσία
  7. Επιχειρηματική ηθική
  8. Σωστή εταιρική διακυβέρνηση

Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το οφείλουμε αυτό στους πολίτες μας, νέους και γέρους. Η ανεργία είναι μια ωρολογιακή βόμβα που περιμένει να εκραγεί. Από κάθε άποψη, η μείωση της θα είναι ωφέλιμη για όλους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News