Ο ελληνικός και παγκόσμιος πολιτισμός

Απόψεις
Ο ελληνικός και παγκόσμιος πολιτισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόσφατη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και η κρίση της πανδημίας επηρέασε και επηρεάζει σημαντικά τόσο την παραγωγή, τον πολιτισμό όσο και την εκπαίδευση.

Γράφει ο Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος Επιχειρηματικής Ηθικής

Στην πρωτόγονη μορφή κοινωνίας ο ηγέτης διακρινόταν για τα φυσικά και σωματικά του προσόντα. Στην Σπάρτη ο ηγέτης έπρεπε να είναι καλός πολεμιστής στην δε αρχαία Αθήνα ρήτορας και εξέχων στρατιωτικός νους.

Οι χαρισματικοί ηγέτες που ενέπνευσαν και εμπνέουν τον κόσμο, εμφανίζουν πνεύμα νικητή και έχουν όραμα όπως οι στρατηλάτες της αρχαιότητας – Μέγας Αλέξανδρος – Ιούλιος Καίσαρας, ο Αννίβας ο Καρχηδόνιος.

Η ιστορία αλλάζει, εξελίσσεται, αναθεωρείται με τα νέα δεδομένα – χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης που δεν είναι παροδική αλλά παντοτινή και αιώνια, δεν είναι προνόμιο μιας γενιάς αλλά κτήμα ες αεί.

Ο κόσμος μας και οι πολιτισμικές  εμφανίσεις αλλάζουν και όλοι πρέπει να προσεγγίσουμε με ιδιαίτερη προσοχή αυτή την αλλαγή. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο κεφάλαιο των υλικών, της τεχνολογίας και βέβαια των πνευματικών αξιών που οδηγούν σε μια νέα πραγματικότητα, σε ένα ψηφιακό μέλλον που εδραιώνεται και δημιουργεί διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και επαφής.

Η πρόσφατη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και η κρίση της πανδημίας επηρέασε και επηρεάζει σημαντικά τόσο την παραγωγή, τον πολιτισμό όσο και την εκπαίδευση. Ο πολιτισμός περιέχει κάθε οικονομική, διανοητική, κοινωνική, πολιτική και ηθική ανάπτυξη ενός λαού. Θα πρέπει η διαπαιδαγώγηση , η μόρφωση και ο εξευγενισμός της ζωής να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τα γράμματα, τις τέχνες και τις ηθικοκοινωνικές αξίες. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την ζωή μας, την οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την κοινωνία στον σωστό δρόμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News