Αντώνης Γκορτζής

Η αριστεία στην παιδεία και η πρόοδος

Η σημασία της Επιχειρηματικής Ηθικής στην καθημερινότητα θα μπορούσε να αποτρέψει πολλά από τα σημερινά δεινά της κρίσης

Γράφει ο Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος Επιχειρηματικής Ηθικής 

 «Η Γνώση του εαυτού μας είναι η αρχή της υγιής σοφίας, η ενέργεια του μυαλού είναι η ουσία της ζωής» τάδε έφη Αριστοτέλης.  «Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα οδηγούν στην αυτογνωσία  και στην κατανόηση. Είναι θεμελιώδεις αφού συνθέτουν την πυξίδα, που προσδιορίζει την στάση στις συμπεριφορές, τις επιλογές μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους» γράφει σε ένα από τα βιβλία του ο καλός μου φίλος Δημήτρης Μπουραντάς.           

Είμαι υπέρμαχος της επιχειρηματικής ηθικής της αγοράς. Θεωρώ ότι η ευημερία δε διασφαλίζεται μόνο μέσα από ένα οικονομικό σύστημα αλλά και μέσω ηθικής συμπεριφοράς. Καθώς το οικονομικό σύστημα απομακρύνεται από τους κανόνες της ηθικής, η κοινωνία χάνει τη σταθερότητά της. Η πιο σημαντική απειλή εμφανίζεται με την εξαφάνιση των κοινωνικών αξιών από την καταναλωτική συνείδηση ,όπως και ανθρώπων που πιστεύουν σε αυτές. Για πολλά χρόνια, οι ηθικοί κανόνες έχουν  χαθεί μέσα στην οικονομική ζωή, και αυτή η τάση συνεχίζεται έως και σήμερα. Η σημασία της Επιχειρηματικής Ηθικής στην καθημερινότητα θα μπορούσε να αποτρέψει πολλά από τα σημερινά δεινά της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο διάφορα όργανα αλλά και οργανώσεις έχουν δημιουργηθεί ώστε να προωθήσουν την επιχειρηματική ηθική στην θεωρία αλλά και στην πράξη. Το ΕΒΕΝ είναι ένα διακεκριμένο μη κερδοσκοπικό όργανο, που εκφράζει την Ευρωπαϊκή άποψη αλλά και την επιθυμία σχετικά με την επιχειρηματική ηθική. Στην χώρα μας το όραμά μας είναι η διάχυση των ηθικών αξιών και μεθόδων σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.

Το eben.gr επιδιώκει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, μέσα στο επιχειρηματικό γίγνεσθε και όχι μόνο. Θα μπορούσε να συνοψιστεί στα ακόλουθα:

 • Προώθηση της επιχειρηματικής ηθικής και της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας.
 • Την ανάπτυξη της εταιρικής διακυβέρνησης
 • Ανάπτυξη του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου
 • Ανάπτυξη διαλόγου με άλλους φορείς (π.χ. Πανεπιστήμια)
 • Ανάπτυξη διαλόγου και ενημέρωση προσωπικού
 • Εκπαίδευση των ανωτέρω του προσωπικού
 • Κανονισμοί και κώδικες επιχειρηματικής ηθικής.

Από την άλλη μεριά το Ελληνικό Ινστιτούτο έχει δημιουργήσει πρωτοποριακό πρότυπο μοντέλο με σκοπό την τελειότητα της επιχειρηματικής ηθικής, αλλά και της βιώσιμης ηγεσίας της επιχείρησης, για το καλό του οργανισμού. Το μοντέλο βασίζεται σε μια ομπρέλα που έχει βασικά δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα και ο άλλος η εταιρική διακυβέρνηση. Η πρωτοτυπία αυτή βασίζεται στην συνεργασία των δύο αυτών πυλώνων μαζί με τον καθολικό κώδικα ηθικής.

Γι όλα αυτά  χρειαζόμαστε υπεύθυνα άτομα με ήθος και γνώσεις, δηλαδή άριστα και ταλαντούχα στελέχη. Σε αυτό το σημείο Θα πρέπει κανείς να δούμε  τι λέμε ταλαντούχα παιδιά. Υπάρχει περίπου 1% των παιδιών που έχουν ένα μεγάλο ταλέντο ( πχ μαθηματικά ,μουσική κλπ).  Υπάρχει ένα άλλο ποσοστό μεταξύ του 10-12% που συνήθως είναι τα άριστα παιδιά στο σχολείο. Υπάρχει επίσης ένα ποσοστό περίπου 10% παιδιών που μπορούν να εξελιχτούν σε άριστα , άλλα τους χρειάζεται καθοδήγηση από τους γονείς , από τους δασκάλους ,

Έτσι λοιπόν φτάνουμε πληθυσμιακά στο ποσοστό 20/80 όπου το20% αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα των εργασιών κατά 80% και  όπως λέμε στα αγγλικά το 20% είναι οι doers δηλαδή είναι αυτοί που πράττουν και παράγουν. Αυτοί συνήθως στην καθημερινότητα ιδιωτεύουν η βρίσκονται σε εταιρίες και στον ακαδημαϊκό χώρο. 

Τώρα τι σημαίνει χαρισματικό /άριστο ,μερικά χαρακτηριστικά

 • Εστιάζει σε αυτό που κάνει
 • Μια καλή βαθμολογία
 • Εξωστρέφεια γενικά
 • Νεωτεριστικές ιδέες

Κυρίες κ κύριοι, o καθηγητής Χρηστος Ταραντήλης αναφέρετε σε μερικά θεμελιώδη κριτήρια, η ικανοποίηση των οποίων μπορεί να συνθέσει ένα σχέδιο δράσης για την προσέγγιση της αριστείας

 • Κοινωνικός σκοπός της αποστολής (η πίστη στο κοινωνικό καθήκον για σωστή εκπαίδευση των πολιτών δεν εξαντλείται ποτέ )
 • Κουλτούρα μάθησης ,ηθικής κ καινοτομίας θεμελιώδη στοιχεία της κουλτούρας που προσεγγίζει την αριστεία είναι α)επιθυμία για συνεχή μάθηση β) τήρηση ηθικών κανόνων γ) διάθεση για καινοτομία
 • Στρατηγικό σχεδιασμό α) όραμα  β) στόχος –στόχοι γ)σχέδιο Β εναλλακτικές ενέργειες  δ) Λύσεις (καθορισμός ενεργειών για λύσεις)
 • Σωστοί συνεργάτες η σωστοί δάσκαλοι (συλλογική προσπάθεια κ όχι μόνο ατομική)
 • Αντικειμενική αξιολόγηση ,από εξειδικευμένους πχ. Δασκάλους

Μετά από όλα αυτά ,όλοι μας και ιδιαίτερα το κράτος να επιδοθεί σε εθνική σωτηρίας της χώρας μας ώστε οι επόμενες γενιές να μας δώσουν διακεκριμένους ανθρώπους ώστε να σηματοδοτήσουν μια μεγάλη αλλαγή ιδιαίτερα Στην χώρα μας ,στην χώρα του Αριστοτέλη ,του Πλάτωνα ,του Σωκράτη

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο για γέμισμα, αλλά μια φωτιά για άναμμα», Πλούταρχος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Σχόλια