Είναι η ευτυχία το κλειδί της επιτυχίας;

Απόψεις
Είναι η ευτυχία το κλειδί της επιτυχίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καθημερινές μας αποφάσεις και οι συνήθειες μας έχουν τεράστια απήχηση στο πως επηρεάζουμε την αίσθηση της πληρότητας της ευτυχίας και της επιτυχίας.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευτυχία, εμποδίζει να δεις την πραγματικότητα. Αν το αναλύσουμε όμως η ευτυχία στην πραγματικότητα δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να αυξήσει τις πιθανότητες να εκπαιδευθεί πιο αποτελεσματικά, αλλά και να εργαστεί πιο παραγωγικά.

*Γράφει ο Αντώνης Γκορτζής

Γιατί όμως η ζωή μας δεν είναι γεμάτη ευτυχία; Γιατί έχουμε λανθασμένη αντίληψη στον κοινωνικό μας περίγυρο για την ευτυχία; Γιατί κάθε άνθρωπος μπορεί να καταληφθεί από την απαισιοδοξία.

Όταν οι επιστήμονες μελετούν τους ανθρώπους, συχνά αναρωτιούνται γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι απαισιόδοξοι.

Αν μονίμως εξετάζουμε τις αρνητικές καταστάσεις, τελικά θα γίνουμε και εμείς απαισιόδοξοι.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι η ευτυχία αφορά σε γενετικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι εν μέρη σωστό, καθώς ο μέσος άνθρωπος δεν αντιτίθεται στα γονίδια του.

Όταν σταματήσουμε να μελετάμε την μέτρια συμπεριφορά λοιπόν των ανθρώπων και αρχίσουμε να ερευνούμε την θετική συμπεριφορά, ανθρώπων που δεν είναι απαισιόδοξοι, σε ότι αφορά την προσέγγιση για τα πράγματα, το τοπίο αρχίζει να αλλάζει.

Οι καθημερινές μας αποφάσεις και οι συνήθειες μας έχουν τεράστια απήχηση στο πως επηρεάζουμε την αίσθηση της πληρότητας της ευτυχίας και της επιτυχίας.

Επιστημονικά η ευτυχία είναι επιλογή. Είναι η επιλογή του πως και πότε ο εγκεφαλικός επεξεργαστής θα αφιερώσει τις απεριόριστες δυνατότητες του στο ταξίδι του στον κόσμο. Αν κάποιος προσέχει μόνο τις αρνητικές καταστάσεις και τα γεγονότα, τότε δεν έχει μείνει και πολύς χώρος για τον εγκέφαλο ώστε να επεξεργαστεί τα θετικά.

Αν όμως κάποιος αρχίσει να προσέχει περισσότερο τα θετικά, αν όχι μόνο αυτά, τότε πραγματικά θα δει τον κόσμο με άλλο μάτι.

Μια δεκαετία έρευνας στον επιχειρηματικό κόσμο αποδεικνύει ότι η ευτυχία ανεβάζει κατά πολύ το αποτέλεσμα της εργασίας είτε στις επιχειρήσεις είτε στα εκπαιδευτικά κέντρα: αύξηση των πωλήσεων κατά 37%, παραγωγικότητα κατά 31%, και ακρίβεια εκπλήρωσης των στόχων κατά 19%, όπως και ένα πλήθος άλλων ψυχοσωματικών νόσων που σταματούν να υφίστανται με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να αυξηθεί η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων αυτών.

Δεδομένου της αύξησης της παραγωγικότητας στις επιχειρήσεις και της άμεσης σύνδεσης ανάμεσα στην χαρά και στο αντίκτυπο που έχει αυτή στα αποτελέσματα της εργασίας, το ερώτημα ΔΕΝ είναι αν η ευτυχία θα έπρεπε να ενδιαφέρει την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αυτό είναι ξεκάθαρό ότι θα πρέπει να συμβαίνει. Το ερώτημα είναι: Τι μπορώ να κάνω στην ζωή μου ώστε να ωριμάσει μέσα μου το πλεονέκτημα του να είμαι ευτυχής.

Η θετική εκπαίδευση του εγκέφαλου να είναι θετικά προκατειλημμένος στην εργασία, είναι όπως ακριβώς γυμνάζουμε τους μυς μας στο γυμναστήριο. Ακούγετε εύκολο, σωστά;

Σκεφθείτε πόσο εύκολο είναι να πείσετε τον εαυτό σας να πάει στο γυμναστήριο. Το κλειδί για κάθε τι νέο που μας συμβαίνει είναι να το εντάξουμε στις καθημερινές μας συνήθειες.

Νέες έρευνες στην νευρωνική πλαστικότητα, η οποία με απλά λόγια είναι η δυνατότητα του εγκεφάλου να αλλάζει ακόμα και σαν ενήλικας, αποκαλύπτει ότι οι μετριοπαθείς ενέργειες είναι δυνατόν να επαναπρογραμματίσουν τον εγκέφαλο σας καθώς αποκτάτε νέες συνήθειες.

Για να επιτύχετε την πλεονεκτική κατάσταση της ευτυχίας, σας προτείνουμε να κάνετε τις παρακάτω σύντομες ασκήσεις καθημερινά. Εξάλλου μόνο μέσα από την πρακτική εξάσκηση μπορεί κάτι να γίνει κτήμα μας.

  • Κάντε μια λίστα από νέα πράγματα για τα οποία είσαστε ευγνώμονες κάθε μέρα
  • Γράψτε κάθε μέρα για δύο λεπτά, τις σκέψεις σας και για τις θετικές εμπειρίες που είχατε τις τελευταίες 24 ώρες.
  • Κάντε γυμναστική για 10 λεπτά κάθε μέρα.
  • Διαλογιστείτε για δύο λεπτά εστιάζοντας στην εισπνοή και την εκπνοή σας.
  • Γράψτε ένα γρήγορο email κάθε πρωί πριν από κάθε πρωινή εργασία ευχαριστώντας κάποιον από τον κοινωνικό σας περίγυρο (κάποιο μέλος της οικογένειας σας, ένα φίλο, έναν παλιό καθηγητή)

Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω ασκήσεις η ευτυχία στην καθημερινότητα σας δεν θα είναι δύσκολο να γίνει κτήμα σας.

Ο μεγαλύτερος κοινωνικός μύθος στη σύγχρονη κοινωνία είναι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι όχι μόνο μπορείτε να αποκτήσετε μια πιο θετική προσέγγιση για τα πράγματα, αλλά θα μπορέσετε και να κάνετε την ευτυχία πρωταρχικό μέλημα της καθημερινότητας σας.

* Ο Αντώνης Ε. Γκορτζής είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής και Πρόεδρος Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News