Χωρίς Όραμα δεν υπάρχει Ανάπτυξη

Απόψεις
Χωρίς Όραμα δεν υπάρχει Ανάπτυξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το όραμα είναι κινητήρια δύναμη για την επίτευξη στόχων ατομικά ή συλλογικά  

Το όραμα, αποτελεί μία «ομπρέλα» κάτω από την οποία συντάσσονται οι ομάδες που στηρίζουν την επιχείρηση- οργανισμό.

Γράφει ο Αντώνης Γκορτζής *

Η ποιότητα του οράματος, καθορίζει την υγεία και την προοπτική του στόχου καθώς και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η έλλειψη οράματος είναι το να πορεύεται ή να οδηγεί κανείς στηριγμένος σε μια ασαφή λογική ή συναίσθημα, έστω και βασισμένος σε αποδεκτούς κανόνες, που όμως δεν αποκλείουν τις λάθος επιλογές. Με την ορολογία «έλλειψη οράματος» εντοπίζεται η έλλειψη των αξιών  και των ηθών που επιτρέπει τον αποπροσανατολισμό σε ένα σύστημα κανόνων ώστε να μετατρέπεται τελικά σε ένα σύστημα από «παραθυράκια» που εξυπηρετεί ιδιαίτερα συμφέροντα. Για έλλειψη οράματος κατηγορούνται πολλές φορές οι ηγέτες πολιτικοί.

Η δημιουργία ενός Οράματος δεν είναι εύκολο όσο φαίνεται. Είναι δύσκολο να συνοψίσει κάνεις σε μια πρόταση το λόγο ύπαρξης μιας εταιρίες ,ενός οργανισμού η ακόμα ενός κράτους ακόμα.

Ο καθηγητής KOTLER βασικά χρησιμοποιεί 3 κριτήρια που υποβοηθούν στην επιτυχία ενός οράματος.

Τα τρία χαρακτηριστικά κριτήρια είναι η Δημιουργία ,η Διάδοση και Η Πραγμάτωση.

Κατ αρχάς θα πρέπει να υπάρχει μια πρωτοποριακή ιδέα που θα έχει βάθος ,και θα πρέπει να μπορεί να διαδοθεί και θα έλεγα να μπορεί να ‘συγκινεί’  μαζί με την ενσωμάτωση μιας ιδίας που θα την διοχετεύσει στην ευρύτερη βάση της αγοράς –των πελατών ,της κοινωνίας.

Οι ηγέτες  που έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ένα μύθο γύρω τους (πραγματοποιήσιμο όμως) από μια μικρή ιδέα ,είναι εκείνοι που πραγματικά κάνουν τη διαφορά  .

Ένας ηγέτης που είναι ικανός να αιχμαλωτίσει  αυτήν τη μικρή αλλαγή μπορεί να κερδίσει σημαντικό προβάδισμα έναντι των άλλων.

Το όραμα είναι η πυξίδα που ακολουθεί κανείς για να φτάσει στον προορισμό του. Αποτελεί την πηγή έμπνευσης για τις σωστές επιλογές και ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα ελέγχου των κανόνων μιας πολιτικής που πρέπει να διέπει την εταιρία.

* Ο Αντώνης Ε. Γκορτζής είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής και Πρόεδρος Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News