Γιώργος Σωτηρέλης: Η χώρα έχει κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι Προεδρικό

Απόψεις
Γιώργος Σωτηρέλης: Η χώρα έχει κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι Προεδρικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως σημειώνει μιλώντας στον 98.4 ο κ. Σωτηρέλης, με βάση τις κείμενες συνταγματικές διατάξεις, αν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών για ένα κόμμα μετά τις εκλογές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, που να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής

Ο καθηγητής  του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 εξηγεί το ουσιαστικό νόημα της απλής αναλογικής σε μια χώρα που έχει κοινοβουλευτική Προεδρευομένη Δημοκρατία και όχι Προεδρικό σύστημα εκλογής αρχηγού κυβέρνησης. 

Βέβαια στην Ελλάδα, έχοντας προτάξει την κυβερνησιμότητα, έχουμε από την μια σύστημα απλής αναλογικής και όχι την απλή άδολη αναλογική και από την άλλη ενισχυμένα συστήματα που δίνουν με υφαρπαγή ψήφων και εδρών ως bonus στο πρώτο κόμμα, την δυνατήοτα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης , έστω και με το 1/3 των εκλογικών ποσοστών.

Όπως σημειώνει, με  βάση τις κείμενες συνταγματικές διατάξεις, αν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών για ένα κόμμα μετά τις εκλογές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, που να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αρχηγός που έλαβε διερευνητική εντολή εξετάζει κατά πόσο μπορεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα ή βουλευτές, ώστε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Αν το επιτύχει, διορίζεται πρωθυπουργός και ακολουθεί η ψηφοφορία στη Βουλή. Αν όχι, επιστρέφει την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία με τη σειρά την αναθέτει στο επόμενο σε έδρες κόμμα.

Συνολικά δίνονται τρεις διερευνητικές εντολές. Σε περίπτωση αποτυχίας κατόπιν κοινοβουλευτικής συνεννόησης προκηρύσσονται νέες εκλογές. Το ελληνικό Σύνταγμα ως εκ τούτου προβλέπει και επιδιώκει ρητά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία. Δεν θεωρεί έναν τέτοιο σχηματισμό κυβέρνησης ούτε «τερατογένεση» όπως λέει ο Πρωθυπουργός , ούτε «κυβέρνηση ηττημένων» όπως λέει ο Αρχηγός της Αξιμωατικής Αντιπολίτευσης και εσχάτως και ο Αρχηγός του τρίτου κόμματος . Αντίθετα το έχει προβλέψει ως συνταγματικό στόχο και διαδικασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News