Γιάννης Γρηγορίου: Παλινωδίες και έλλειμμα ενεργειακής στρατηγικής στην Ελλάδα

Απόψεις
Γιάννης Γρηγορίου: Παλινωδίες και έλλειμμα ενεργειακής στρατηγικής στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kαμία μεγάλη εταιρεία υδρογονανθράκων δεν πρόκειται να μας πάρει σοβαρά όταν δηλώνουμε ότι από τις έρευνες αποκλείουμε το πετρέλαιο και μιλάμε μόνο για φυσικό αέριο, αναφέρει ο κ. Γρηγορίου

Ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ upsteream, πρώην σύμβουλος της ΔΕΠΑ και νυν Αντιπρόεδρος στο Continental Energy Council, μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, Γιάννης Γρηγορίου, σε μια εξόχως καυτή συζήτηση για το διαχρονικό έλλειμμα στρατηγικής ενέργειας στην Ελλάδα, προχωρά σε αποκαλύψεις, που αναδεικνύουν,  το γιατί επί δεκαετίες η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τον φυσικό ορυκτό  της πλούτο αλλά και το πώς μέχρι σήμερα γίνεται επικοινωνιακή αξιοποίηση για πολιτικούς και άλλους λόγους του θέματος, την ώρα που οι επίστημες δηλώσεις είναι εξόχως αντιφατικές για το πώς σκέφτεται στη πράξη να προχωρήσει η χώρα το θέμα.

Όπως τονίζει, καμία μεγάλη εταιρεία υδρογονανθράκων δεν πρόκειται να μας πάρει σοβαρά όταν δηλώνουμε ότι από τις έρευνες αποκλείουμε το πετρέλαιο και μιλάμε μόνο για φυσικό αέριο.

Το να διακηρύσσεις ότι θα γίνεις hub  για LNG, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και αγωγούς φυσικού αερίου, δεν σου προσθέτει και πολλά,  από την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη  όλοι δηλώνουν το ίδιο και κυρίως άλλοι έχουν τις στρόφιγγες για  αυτά. 

Είναι θετικό τονίζει, πως πλέον οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη συνεχίζονται, δεν πρόκειται για επανέναρξη ερευνών τονίζει, αλλά το θέμα είναι να αποκτήσουμε ως χώρα μια σταθερότητα και μονιμότητα σε αυτό. 

Έδωσε επίσης ένα συστολικό περίγραμμα αναμενόμενων ποσοτήτων και οικονομικών δεδομένων από αυτές, που κατά την γνώμη του ενισχύουν την ανάγκη η Ελλάδα να  πρωταγωνιστήσει σε δράσεις όπως και ο EastMed και να μην λειτουργεί αντανακλαστικά σε δράσεις άλλων.

Αποκάλυψε την σύνδεση γεωπολιτικής με τα ενεργειακά πεδία , από χάρτες που κυκλοφορούν στη παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Εκεί η Τουρκική ΤΡΑΟ , εμφανίζεται με χάρτες ερευνών που πραγματοποίησε,  σε παράνομες δανειοδοτήσεις από το Τουρκικό κράτος, σε περιοχές νοτιοανατολικά του Καστελόριζου μέχρι και τον 28ο μεσημβρινό, σε περιοχές δυνητικής Ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς μέχρι σήμερα καμία αντίδραση επί αυτών.

Κατά  την διάρκεια της συζήτησης  με τον κ. Γρηγορίου, του παρουσιάστηκε και η πληροφορία, ότι επίκεται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ CEVRON και PGS, για απόκτηση των σεισμικών δεδομένων του 2012 από Ιόνιο έως Κρήτη αλλά και όποιων νέων στοιχείων προκύψουν στις περιοχές. 

Φωτογραγία: AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News