default-image

Τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση ποδοσφαιρικού Grexit;

Απόψεις
Τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση ποδοσφαιρικού Grexit;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις που αφορούν στον απόηχο των γεγονότων της Τούμπας που οδήγησαν στην αναστολή του ελληνικού πρωταθλήματος.

FIFA και UEFA παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται και απειλούν εκ νέου με ποδοσφαιρικό Grexit, αν η χώρα μας δεν πατάξει τη βία και δεν εναρμονιστεί με τους διεθνείς κανόνες…

Τι εννοούν όμως όταν μιλάνε για ποδοσφαιρικό Grexit;

Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα γύριζε το ελληνικό ποδόσφαιρο αρκετά χρόνια πίσω… Για την ακρίβεια:

Αυτό θα σήμαινε αρχικά ότι καμία εθνικής ομάδα (ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου) δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί σε διεθνείς διοργανώσεις. Το γεγονός θα έπληττε κυρίως την Ανδρών που δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Euro 2020, όπως βέβαια και στο Nations League.

Καμία ελληνική ομάδα δεν θα μπορούσε να λάβει μέρος στο Champions ή το Europa League. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το κύρος των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη ενώ αρκετοί παίκτες θα αναζητούσαν νέους σταθμούς στην καριέρα τους.

Η χώρα μας θα απομονωνόταν αφού δεν θα μπορούσε να δώσει διεθνή φιλικά παιχνίδια ενώ μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ότι οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματα μας ή και Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα μπορούσαν να γίνουν αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωριζόταν διεθνώς ως Ομοσπονδία. Σημειωτέον, κάθε αλλοδαπός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται με συμβόλαιο στη χώρα μας, θα αποκτούσε απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για τη διακοπή της συνεργασίας.

Τεράστιες και οι οικονομικές συνέπειες

Όλα αυτά θα είχαν και τεράστιες οικονομικές συνέπειες αφού ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα δεν θα είχε ενδιαφέρον για κανάλια και χορηγούς γεγονός που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις ομάδες μιας και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και βέβαια η συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι η κύρια πηγή εσόδων τους.

Έτσι για να έχετε μία εικόνα, θα σας υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA τον περασμένο Οκτώβρη, τα έσοδα των ελληνικών ομάδων (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ) από τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League τη σεζόν 2016-17 ανήλθαν περίπου στα 20.000.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός έβαλε στα ταμεία του 7.608.487 ευρώ, ο ΠΑΟΚ 6.651.417 και ο Παναθηναϊκός 4.360.269 ευρώ, ενώ ΑΕΚ και ΠΑΣ Γιάννινα έλαβαν περίπου 1.000.000 με 1.500.000 ευρώ απ' την παρουσία τους στην προκριματική φάση της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης. Τα φετινά έσοδα των ελληνικών ομάδων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά…

Αναφορικά με την Εθνική, αυτή παίρνει ετησίως 5.000.000 ευρώ απ' την UEFA και τη FIFA, ενώ συνολικά ο τζίρος κυμαίνεται στα 20.000.000 με 22.000.000 ευρώ, αφού πέρα από τα ευρωπαϊκά έσοδα, υπάρχουν τα χρήματα που λαμβάνει για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου (2.500.000 ευρώ), καθώς και τα έσοδα από τους χορηγούς, τη Λίγκα, αλλά κι από τα πρόστιμα των ομάδων. Χοντρικά, τα έσοδα ανέρχονται στα 10.000.000 ευρώ το χρόνο.

Για να μην αναφέρουμε και τα διοικητικά προβλήματα που ανακύπτουν και αφορούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς Ομοσπονδίες.

Όπως είναι φανερό, ένα Grexit θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στο ταλαίπωρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι βέβαιο ότι δεν χρειάζεται και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε καμία περίπτωση δεν θα διόρθωνε τα πράγματα. Απεναντίας, χειρότερα θα τα έκανε…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News