Απόψεις

Αρχίζουμε και γινόμαστε κράτος, έστω και επιλεκτικά!

To Τμήμα Οικονομικών Επιστημών οργανώνει κάθε έτος, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, μια εκπαιδευτική εκδρομή στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Η εκδρομή κατά το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδοτείται από τους(τις) συμμετέχοντες(ουσες) φοιτητές(τριες), που έχουν επιλεγεί μετά από ένα γραπτό τεστ. Ορισμένοι από τους (τις) ενδιαφερόμενους(ες) εφέτος, λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και της απουσίας τους από τη Θες/νίκη, κατέθεσαν ως προκαταβολή 200 ευρώ σε λογαριασμό μέλους του διδακτικού προσωπικού στην Τράπεζα Πειραιώς, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων κ.λπ. Η Τράπεζα της Ελλάδος, διαπιστώνοντας την επαναλαμβανόμενη (εννέα διακοσάρια) κατάθεση στο συγκεκριμένο λογαριασμό, κίνησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, που σχετίζονται μάλλον με το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος! Έτσι, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, ζήτησε εγγράφως όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις από τον ενδιαφερόμενο, που να δικαιολογούν τις επαναλαμβανόμενες καταθέσεις των 200 ευρώ. Να σημειωθεί βέβαια ότι οι καταθέσεις ήταν επώνυμες και σε πολλά καταθετήρια ήταν εμφανής ο λόγος της κατάθεσης (εκδρομή στις Βρυξέλλες). Φυσικά δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις και υποθέτουμε ότι το ζήτημα έκλεισε.

Συμπεράσματα:

1o Έστω και για αστεία ποσά (επωνύμων καταθέσεων) κινητοποιείται όλος ο μηχανισμός που έχει σχέση με το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος ή με οτιδήποτε σχετικό. Αυτό είναι ενθαρρυντικό και δείχνει ότι το κράτος λειτουργεί εκεί που θέλει και φυσικά καλά κάνει!

2ο Πολλοί έχουμε ήδη στο μυαλό μας ως απορία μετά από την ανάγνωση του ανωτέρω: Όταν κινητοποιείται ένας τέτοιος μηχανισμός για εννέα διακοσάρια, τότε γιατί τόση φασαρία για τη λίστα Λαγκάντ ή για οποιαδήποτε παρόμοια λίστα; Όλες οι κινήσεις κεφαλαίων από... 200 ευρώ και άνω, μέσω τραπεζών, είναι γνωστές στην Τράπεζα της Ελλάδας, κάτι που τονίσαμε κατ' επανάληψη.

Οπότε σε τι οφείλεται το θέατρο του παραλόγου που παίζεται με τις οποιεσδήποτε μυστήριες λίστες (...αγνώστων) Ελλήνων που εξήγαγαν τα χρήματά τους είτε στην Ελβετία είτε στη Γερμανία είτε οπουδήποτε;

Του Δημητρίου Μάρδα,

καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Σχόλια