Λειτουργία κέντρου διημέρευσης στους Αρμένους Ρεθύμνου

Απόψεις
Λειτουργία κέντρου διημέρευσης στους Αρμένους Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο θεωρείται προχωρημένο μελετητικά

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απ’ όταν ως Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου “χτυπήσαμε την πόρτα” του Δήμου Ρεθύμνου, ζητώντας τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής στην εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τη δημιουργία του κέντρου διημέρευσης για Άτομα με Αναπηρία στους Αρμένους.

*Γράφει ο Γαβριήλ Τσουντάνης.

Η λειτουργία του κέντρου διημέρευσης έχει σχεδιαστεί να γίνει στην περιοχή των Αρμένων, σε κτήριο που βρίσκεται στη θέση “Πατητήρα”, που είχε προσφερθεί ως δωρεά στον Δήμο Ρεθύμνου το 1998 από τον γιατρό Εμμανουήλ Χριστουλάκη. Με ομόφωνη απόφαση, τον Απρίλιο του 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο το παραχώρησε στον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.

Το έργο θεωρείται προχωρημένο μελετητικά. Την προμελέτη και τα σχέδια εκπόνησε δωρεάν το γραφείο του κ. Θοδωρή Νίνου, ενώ απομένει ένα κομμάτι της τελικής μελέτης, το οποίο έχει αναλάβει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Απομένει η εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, ίσως με την ένταξη του έργου σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να προχωρήσει αυτό το έργο;

Η δημιουργία ενός κέντρου διημέρευσης θα δώσει μια μεγάλη “ανάσα” σε Άτομα με Αναπηρία της πόλης μας, αλλά και στις οικογένειές τους. Και αυτό γιατί το άτομο θα μπορεί να πάει εκεί από το πρωί, να κάνει όλες τις συνεδρίες, τις θεραπείες, και ταυτόχρονα να εξασκηθεί και σε επαγγελματικές δεξιότητες. Λόγω του ότι θα εποπτεύεται από ψυχίατρο, θα μπορούν να γίνονται εκεί λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες για τα παιδιά και για τους γονείς. Φυσικά θα υπάρχει και φυσικοθεραπεία, γυμναστική και γενικότερα όλο το κομμάτι της άθλησης, οπότε στην ουσία θα είναι ένα κέντρο που θα κάνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον άνθρωπο που έχει οποιασδήποτε μορφής αναπηρία.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ανθρώπων αυτόνομων, οι οποίοι θα μπορούν να ζουν ποιοτικά με ενσωμάτωση στην κοινωνία, με τους δικούς τους τρόπους.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό στεγάζεται σήμερα στο ΚΕΦΙΑΠ, με την πιστοποιημένη του δομή ΚΔΑΠ ΑμΕΑ - “Μαζί Μπορούμε” του συλλόγου. Επίσης, στην οδό Σταμαθιουδάκη στεγάζεται το Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ.

Πώς συνδέεται αυτό το έργο με την απόφασή μου να ασχοληθώ με την πολίτικη;

Η εξέλιξη της δημιουργίας του κέντρου διημέρευσης στους Αρμένους αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της απόφασής μου να ασχοληθώ με την πολιτική. Όντας πατέρας παιδιού με αναπηρία, αλλά και ως ενεργό μέλος των Συλλόγων Γονέων του Ειδικού Σχολείου και Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, γνωρίζω εκ των έσω την ανάγκη των οικογενειών για μια δομή που θα εμπιστεύονται, αλλά και την ανάγκη των ίδιων των Ατόμων με Αναπηρία για ένα μέρος στο οποίο θα νιώθουν παραγωγικοί και κοινωνικοί.

Έκρινα, λοιπόν, ότι όσο πιο “κοντά” καταφέρω να βρεθώ στον “πυρήνα” των αποφάσεων, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εμένα να βοηθήσω στη δρομολόγηση του συγκεκριμένου έργου. Όπως όλα τα χρόνια που ασχολούμαι εθελοντικά, δε θα το κάνω για το δικό μου παιδί, θα το κάνω για όλα τα παιδιά που έχουν κάποια αναπηρία και που το μέλλον τους είναι “αβέβαιο” σε περίπτωση που χαθούν οι γονείς τους. Το Ρέθυμνο έχει ανάγκη από μια τέτοια δομή, κι εγώ, όσο μεγαλώνω, δυσκολεύομαι ακόμη περισσότερο να μένω άπραγος και απλός θεατής των εξελίξεων.

Δεσμεύομαι, λοιπόν, ότι θα προσπαθήσω, με τις κατάλληλες συνεργασίες και με τις κατάλληλες πιέσεις, να βοηθήσω στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και στη μετέπειτα δημιουργία του κέντρου διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία στους Αρμένους.

* Ο Γαβριήλ Τσουντάνης είναι υποψήφιος βουλευτής Νέας Δημοκρατίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News