“Μήλο της Έριδος” οι νέοι ψηφοφόροι

Απόψεις
“Μήλο της Έριδος” οι νέοι ψηφοφόροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμμετοχή των νέων στα κοινά είναι καθοριστική για την προοπτική του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας των πολιτών

Υπολογίζεται ότι περίπου 440.000 νέοι αποκτούν το δικαίωμα να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επερχόμενες εκλογές.

*Γράφει ο Δημήτρης Κων. Σαρρής.

Αυτονόητο είναι λοιπόν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλων των κομμάτων, ώστε να λάβουν ει δυνατόν ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής αυτής δύναμης. Επειδή το όψιμο αυτό ενδιαφέρον για τους νέους έχει καθαρά ωφελιμιστικά κίνητρα, το ερώτημα που τίθεται είναι: Υπάρχει όμως και πόσο πραγματικό ενδιαφέρον για τους νέους, που είναι το μέλλον της πατρίδας;

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης, στην εποχή των προκλήσεων και των καθημερινών κινδύνων για όλους μας και ιδιαίτερα για τους νέους μας. Οι σημερινοί νέοι της χώρας έχουν πολλά κοινά προβλήματα, ανεξάρτητα αν είναι κάτοικοι των πόλεων ή της υπαίθρου.

Η απασχόληση των νέων σε τομείς του ενδιαφέροντός τους, οι τρόποι ψυχαγωγίας, η αναζήτηση τρόπων επαφής μεταξύ τους, η συμβολή τους στη διαμόρφωση της νέας κοινωνίας, την οποία επιθυμούν να είναι καλύτερη, πιο ευαίσθητη, δημιουργική και αξιοκρατική, είναι μερικά από τα προβλήματα των σημερινών νέων.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση των κινδύνων από τις επιδημίες, η δημιουργία οικογένειας, η απόκτηση κατοικίας και η στήριξη αυτής με θεσμούς και τρόπους που να λαμβάνουν υπόψη τις σημερινές συνθήκες απόκτησης εργασίας των νέων είναι από τα κυρίαρχα θέματα που προβληματίζουν τη νέα γενιά.

Ως κοινωνία έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πάρουμε και τις όποιες πρωτοβουλίες απαιτούνται, και οι οποίες εδράζονται στην αντίληψη ότι «προϋπόθεση για τη διεύρυνση και την ολοκλήρωση της Δημοκρατίας είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής και της ενεργοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, καθώς και η εξασφάλιση των συνθηκών που καθιστούν αυτή τη συμμετοχή εφικτή, ελκυστική, αποτελεσματική και δημιουργική».

Οφείλουμε να συνεργαστούμε με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και τάξεις του τόπου μας, καθιστώντας τις συμμέτοχους και συνδημιουργούς του κοινού μέλλοντος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους μας, που αποτελούν τη χρυσή ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας.

Είναι αλήθεια ότι συνήθως αναφερόμαστε μελαγχολικά στη συμμετοχή των νέων. Πολλές φορές επικρατεί η αντίληψη που αποθαρρύνει: Είναι νέος, άρα άπειρος! Είναι λάθος... Οι νέοι είναι πολύ ώριμοι και έχουν, κατά κανόνα, ποιοτικότερη μόρφωση (ντοκτορά, πτυχία, ξένες γλώσσες κ.λπ.) από τους παλαιότερους...

Όμως είναι, επίσης, λάθος και η μεγιστοποίηση του κριτηρίου του νεαρού της ηλικίας ως κύριο στοιχείο ανανέωσης, που οδηγεί σε ένα ιδιότυπο ηλικιακό ρατσισμό κατά των παλαιότερων και στερεί την κοινωνία από τη χρήσιμη εμπειρία τους...

Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε γενιά γράφει τη δικιά της ιστορία στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, ανάλογα βέβαια τα κίνητρα ή τα ερεθίσματα που κάθε εποχή προσφέρει.

Χωρίς αμφιβολία, σήμερα η νεολαία διαλογίζεται, σκέπτεται, αμφιβάλλει, αμφισβητεί, ερευνά, προβληματίζεται και αναζητεί απαντήσεις σε ερωτήματα που άμεσα αφορούν όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της. Οι μεγαλύτεροι, που πέρασαν το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η νέα γενιά, αναζητούν λύσεις για τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων.

Η δυναμική της νεολαίας μας, η αυθόρμητη άρνησή της σε τυποποιημένες πολιτικές, που υποτίθεται πως την αφορούν, η ικανότητα των νέων να σκέφτονται οικουμενικά, αλλά να ζουν και να δρουν τοπικά, όπως και η υποχρέωσή τους να καταλήξουν από πολύ νωρίς σε αποφάσεις για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και γενικότερα οι εκφάνσεις της νεανικής ζωής υποχρεώνουν να αναγνωρίσουμε το νεολαιίστικο χώρο όχι μόνο ως πληθυσμιακή κατηγορία, αλλά ως ζωτική κοινωνική δύναμη και ως τέτοια να τη σεβαστούμε, να την κατανοήσουμε και να την ενισχύσουμε, εκφράζοντας την πολιτική μας βούληση για ενίσχυση και ενδυνάμωση της κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής των νέων στην τοπική κοινωνία.

Ακόμη μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην απασχόληση, την ενίσχυση της συμμετοχής και της εκπροσώπησής τους στο πολιτικό σύστημα, την ενίσχυση του εθελοντισμού, την ανάδειξή τους σε ισότιμο και δυναμικό κοινωνικό εταίρο, την αυτονομία των νέων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε, ανάλογα με την ηλικία τους, να έχουν τα εφόδια για να συμμετέχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας, ως αυτόνομες προσωπικότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συμμετοχής των νέων, προχώρησε στη σύνταξη του καταστατικού χάρτη της Ευρώπης για τη συμμετοχή τους στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας. Ο καταστατικός αυτός χάρτης δεν είναι ένας εξαντλητικός κατάλογος μέτρων, τα οποία πρέπει να ληφθούν και τα οποία θα επιτρέψουν στους νέους να ζήσουν μαζί αρμονικότερα. Απλά καταγράφει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές.

Η συμμετοχή των νέων στα κοινά, εξάλλου, είναι, πιστεύω, καθοριστική για την προοπτική του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας των πολιτών, στην οποία όλοι μας προσβλέπουμε. Καθήκον δικό μας, των μεγαλύτερων, είναι να τους εμπιστευτούμε, επιτέλους, κάνοντας πράξη το παλαιό μότο, που έχει μείνει κενό περιεχομένου, “τόπο στα νιάτα”.

* Ο Δημήτρης Κων. Σαρρής είναι πρώην υφυπουργός και πρώην νομάρχης Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News