Τα πραγματικά εισοδήματα τα χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απόψεις
Τα πραγματικά εισοδήματα τα χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έτος 2021, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες αντιμετώπισε τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

Η κοινωνική πλειοψηφία βιώνει σήμερα από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της ΝΔ. Οι ανισότητες αυξήθηκαν, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε δραματικά και το κοινωνικό κράτος τελεί υπό κατάρρευση.

Του Χάρη Μαμουλάκη*

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία για το έτος 2021, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες αντιμετώπισε τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, η Ελλάδα «κατέκτησε» το ευρωπαϊκό ρεκόρ ως προς το συνολικό κόστος στέγασης - με το ποσοστό εκείνων που παρουσίασαν καθυστερήσεις στις πληρωμές να ανέρχεται στο 36,4% - και οι εργαζόμενοι αμείφθηκαν με μισθό, που υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσο όρου κατ’ ελάχιστον κατά 50%. Αντίστοιχα, για το έτος 2022 η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στη Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη το νοικοκυριών με το μέσο πραγματικό μισθό να μειώνεται κατά 7,4% σε σχέση με το 2021.

Το επιτελικό κράτος της ΝΔ, ενώ διέθετε όλα τα μέσα για να στηρίξει τα εισοδήματα των πολιτών, επέλεξε να μην πράξει αναλόγως. Επέλεξε, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά, να μη μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Επέλεξε το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων να εξανεμίζεται από την κρίση ακρίβειας. Επέλεξε, να μη λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ωστόσο, αρίστευσε στο να εφαρμόζει εκτεταμένες πελατειακές πρακτικές αλλά και πολιτικές προστασίας των συμφερόντων των ολιγοπωλιακών και επιχειρηματικών κολοσσών που οδήγησαν στο ρεκόρ κερδοφορίας για το έτος 2022 των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας.

Η αποτίμηση της πολιτικής που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ αναφορικά με τους μισθούς και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, δεν μπορεί να τεθεί υπό ερμηνευτική αμφισβήτηση. Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται η ενίσχυση του εισοδήματος, μέσω της αύξησης του μέσου και του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αλλά και των μισθών του δημοσίου. Οι αυξήσεις δε θα δοθούν άμεσα και προφανώς δεν θα αλλάξει η πολιτική που η ΝΔ εφαρμόζει τόσα χρόνια. Θα εξακολουθήσει να προασπίζεται τα συμφέροντα των ισχυρών. Η όποια αύξηση μισθών δε θα επαρκεί για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και για να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης τους.

Απέναντι στα αποτελέσματα της πολιτικής που έχει ασκήσει η ΝΔ εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έχουμε θέσει στο επίκεντρο του προοδευτικού μας προγράμματος, του «Συμβολαίου για την Αλλαγή», την εφαρμογή άμεσων μέτρων για την αύξηση των μισθών και των εισοδημάτων συνδυαστικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για: αύξηση του κατώτατου μισθού σε 880€ από 01.07.2023 στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Ξεπάγωμα των τριετιών για άμεση αύξηση του μέσου μισθού. Αύξηση  κατά 10% στους μισθούς στο Δημόσιο, από 01.07.23. Επαναφορά της 13ης σύνταξης και απόδοσης  των αναδρομικών σε 2,5 εκ. συνταξιούχους. Χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως προσωπικής διαφοράς. Θέσπιση αφορολόγητου 10.000€ για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Παράλληλα, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης θα νομοθετήσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί) στο 0%, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο ευρωπαϊκό συντελεστή, την κατάργηση της απόδοσης ΕΦΚ για αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, τη θέσπιση εντατικών ελέγχων για να σπάσουμε τα καρτέλ, την έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών, την αποκατάσταση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλους τους νησιώτες και τη μείωση του κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από 27 στα 10€.

Το Συμβόλαιο για Αλλαγή δεσμεύει για απόδοση άμεσης κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι υπό αναβλητικές αιρέσεις κάποια στιγμή εντός της επόμενης τετραετίας.

* Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου - πολιτικός μηχανικός BEng MSc.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News