Οι εκλογές και η ευθύνη των πολιτών

Απόψεις
Οι εκλογές και η ευθύνη των πολιτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ενεργειακή δημοκρατία και ισόρροπη ανάπτυξη για την αύξηση του πλούτου της χώρας

Τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας δεν αξίζουν σ’ έναν λαό που υποφέρει δέκα και πλέον χρόνια από ατελέσφορες και πελατειακές λογικές και κάθε μέρα που περνά τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

*Γράφει ο Χρήστος Εμμ. Στρατάκης.

Η τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο και η σύγκρουση, που καλλιεργείται από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι αυτό που ταιριάζει στον λαό μας, ο οποίος διεκδικεί λύσεις στα προβλήματά του και όχι άγονη αντιπαράθεση για επικοινωνιακούς λόγους.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ θέλουμε ν’ αλλάξει αυτό το σκηνικό και να συζητήσουμε επί της ουσίας τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και μέσα από έναν ήρεμο διάλογο να βρούμε τις καλύτερες λύσεις γι’ αυτά.

Το συμπέρασμα που αφήνει ο απολογισμός της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. είναι ότι η Δεξιά στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει η ίδια, δηλαδή να στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις και με κάθε τρόπο και μέσο να “οικοδομεί” ένα αναχρονιστικό κράτος που το “βάφτισε” κατ’ ευφημισμό “επιτελικό”, για να υπηρετεί μόνο το κομματικό συμφέρον και τα συμφέροντα των πολύ λίγων και του αρχηγού του.

Στις επερχόμενες εκλογές τα ζητήματα που θα κριθούν είναι:

- Το πλαίσιο αρχών και αξιών που αποδεδειγμένα και όχι στα λόγια υπηρετεί το κάθε κόμμα και αν αυτές ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του λαού για το μέλλον του ίδιου και των επόμενων γενιών.

- Το όραμα που εκφράζει το κάθε κόμμα για το μέλλον της χώρας σε όλους, κατά το δυνατόν, τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

- Με ποιες πολιτικές αυτό το όραμα θα γίνει πραγματικότητα και αν αυτές οι πολιτικές υπηρετηθούν με διαφάνεια, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς και στρεβλώσεις που θα “θολώνουν” το όραμα.

- Αν τελικά καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα κράτος που θα έχει ισχυρούς θεσμούς και θα λειτουργεί προς όφελος του πολίτη με αξιοκρατία και διαφάνεια και καθημερινά θα αναβαθμίζεται και θα αποκτά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ προβάλλει το πρόγραμμά του, που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, γιατί θέλει να εισπράξει τη θετική ψήφο των πολιτών, αλλά και γιατί έχει αποδείξει ότι είναι το μόνο κόμμα που δημιούργησε θεσμούς, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που ωφέλησαν τους πολίτες (όπως στο ΕΣΥ, στον ΑΣΕΠ, στη “Διαύγεια”, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.ά).

Ειδικότερα για την περιοχή μας, ο λαός της Κρήτης έχει μια προοδευτική αντίληψη και αυτό είναι καταγεγραμμένο απ’ την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του έχουν ευρεία απήχηση σε όλους τους χώρους.

Είναι, όμως, αλήθεια ότι εξαιτίας της σύγχυσης και των αναγκών που κυριάρχησαν μετά τη χρεωκοπία της χώρας από την κυβέρνηση Καραμανλή (2004-2009), ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε από τις τάξεις του. Τώρα, όμως, έστω και μετά από δέκα χρόνια που το τοπίο πλέον έχει φωτιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό και δοκιμάστηκαν και όλες οι αντίπαλες δυνάμεις, χωρίς στην ουσία να μπορέσουν να καταφέρουν κάτι ουσιαστικό, αλλά μόνο καθυστέρησαν την επαναφορά της χώρας σε κάποιας μορφής κανονικότητα, είναι η ανάγκη και η ώρα όλοι αυτοί να επανέλθουν στον φυσιολογικό τους χώρο, που είναι ο προοδευτικός χώρος του μέτρου και της σοσιαλδημοκρατίας. Έτσι, θα μπορέσει η χώρα και οι πολίτες της να ξαναζήσουν ημέρες ευημερίας και όχι μόνο κάποιοι λίγοι και ημέτεροι.

Εμείς δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε με συνέπεια, όπως και μέχρι σήμερα, τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ενεργειακή δημοκρατία και ισόρροπη ανάπτυξη για την αύξηση του πλούτου της χώρας, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα, για τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος, όπως τα συγκοινωνιακά, τα αρδευτικά και τα ενεργειακά δίκτυα, αλλά και για ένα σύγχρονο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα προάγει την παιδεία και θα εκπαιδεύει τις νέες γενιές προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επειδή γνωρίζουμε ότι καμία εκλογική αναμέτρηση δεν είναι εύκολη, αγωνιζόμαστε καθημερινά ώστε να επικοινωνήσουμε τις απόψεις μας και το πρόγραμμά μας στον κάθε πολίτη, γιατί χρειαζόμαστε πολλαπλασιαστές, αλλά και γιατί μόνο με τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών μπορεί να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις μας προς όφελος του ελληνικού λαού.

*Ο Χρήστος Εμμ. Στρατάκης είναι γεωπόνος-πληροφορικός, BSc-MSc υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News